Ενδιαφέρον νεανικό συγκρότημα μουσικής

Τα πρώτα 1.22.39΄του βίντεο που ακολουθεί, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορούσαμε να τα παρακολουθήσουμε γιατί αφορούν και εμάς ως γειτονική χώρα. Ανεβάζω αυτό το βίντεο για το δεύτερο τμήμα του, που αρχίζει από 1.22.40΄ και μετά.

3 «Μου αρέσει»

Πέραν της ωραίας μουσικής, μήπως τυχαίνει να ξέρουμε τι αφορά το βίντεο και η συζήτηση που προηγείται;

Συζήτηση με θέμα «Η αντιπολίτευση της χώρας μας αυτή την εποχή», σε «εκδήλωση γενεθλίων» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, παρακαλώ! Εδώ, ό,τι μπόρεσε να καταφέρει η μηχανή του γκούγκλ:

Κατά την 53η επέτειο του υποκαταστήματος Σμύρνης του Επιμελητηρίου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (EMO), πραγματοποιήθηκε μια συνέντευξη με τίτλο “Τελευταίες εξελίξεις και αντιπολίτευση στην Τουρκία” με τον επισκέπτη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Barış İnce και μια διαδικτυακή ζωντανή συναυλία με τη συμμετοχή της Agora Minör. πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2021.

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει, ωραίοι είναι, αλλά, από μουσικής άποψης δεν ενθουσιάστηκα κιόλας.
Όμως μου έκανε πολύ εντύπωση η γλώσσα. Δεν ξέρω τα τουρκικά, έχω όμως ακούσει Τούρκους να μιλούν. Και σε ταινίες, βίντεο, τραγούδια κλπ αλλά και ζωντανά. Ποτέ δεν έδωσα ιδιαίτερη βάση σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αλλά έχω μείνει με την αίσθηση της “βαριάς” προφοράς. Το παχύ “λ”, το παχύ “ς” . Εδώ, ειδικά η κοπέλα με το μπαγλαμά, πιο πολύ μου φάνηκε…Ελληνίδα. Ακόμα και στα τραγούδια με τουρκικές λέξεις, Γκιουλ Μπαχάρ, Καιξής, μου φάνηκε σαν να ακούω κάποια κοπέλα εδώ. Επίσης, όταν είπανε Θα σπάσω κούπες, εκεί το έχασα τελείως. 'Ηξερα πως λέει “γιανιγιορουμπέν” και “σεβιγιορουμπέν”. Εδώ άκουσα “σεβιογιορουμσεν”. Τα γράφω σαν μια λέξη, χωρίς να ξέρω αν είναι κιόλας. Τέλος πάντων. Νίκο, γνωρίζεις αν η κοπέλα είναι από της Τουρκία;

1 «Μου αρέσει»

Όλα τα παιδιά απ’ τη Σμύρνη είναι, απ’ το Ισμίρ όπως φυσικά οι ίδιοι λένε. Πήραν όμως το όνομα Αgora minör επειδή έτσι λέγεται σήμερα η «παλιά πόλη» της Σμύρνης, δηλαδή το τμήμα της Σμύρνης που δεν κάηκε το ΄22. Πρέπει να προβάρισαν σκληρά την προφορά, πράγματι, ο άντρας δεν τα πολυκατάφερε αλλά η κοπέλα πήγε μια χαρά. Είναι πολύ προσεκτικοί στην εκφορά τουρκικών εκφράσεων: Αν προσέξεις, γιανιόρουμ μπεν, σεβιόρουμ σεν λέει και η πρώτη ηχογράφηση: [εγώ (ben)] καίγομαι, [εσένα (sen = εσύ)] αγαπώ.

1 «Μου αρέσει»