Ενίσχυση ήχου χωρίς να τρυπήσω το όργανο

Χαιρετώ τους φίλους του ρεμπέτικου :v: Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στο εξής υποθετικό σενάριο. Πρέπει να παίζετε σε χώρους όπου είναι απαραίτητο να συνδέσετε το όργανο σε ενισχυτή ή ηχείο αλλά έχετε στη διάθεσή σας ένα μονο όργανο το οποίο και δεν είστε διατεθημένοι να τρυπήσετε για να βάλετε μαγνήτη. Τι κάνετε; Με άλλα λόγια, θα ήθελα να μάθω τί πρέπει να κάνω για να τα βγάλω πέρα στο παραπάνω σενάριο. Έχω ακούσει για τις κάψες αλλα δεν ξέρω πως λειτουργούν. Την κολλάς απλά εκεί που πρέπει στο όργανο και μετά συνδέεται κατευθείαν στον ενισχυτή ή στο ηχείο; Κάπου διάβασα ότι πρέπει πρώτα να περάσει από DI box για να είναι πιο καθαρός ο ήχος. Δηλαδή άμα πάω να πάρω μιά κάψα και ένα DI θα είμαι κομπλέ; Επίσης όλες αυτές οι κάψες που κατηγοριοποιούνται ως κάψες για ακουστικές κιθάρες ή βιολιά θα κάνουν και για τη δουλειά που θέλω εγώ; Τέλος, αν έχετε κάποια πρόταση για setup με το οποίο παίζετε με όργανο χωρίς τρύπα είναι απολύτως ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

υπαρχουν και μαγνητες και καψες που δεν χρειαζεται να τρυπησεις, βγαινει το καλωδιο εξω απο την τρυπα.

3 «Μου αρέσει»

θα ηθελα να κανω και εγω μια ερωτηση πανω στο θεμα, αν οι συντονιστες πιστευετε οτι πρεπει να ανοιξουμε καινουριο νημα παρακαλω μεταφερετε το και συγγνωμη .
Αν παρατηρησετε σε πολλα λαιβ ο νικος τατασοπουλος παιζει με ηχο αλλα πως …χωρις μαγνητη , χωρις καψα , δεν φαινεται κανενα καλωδιο να συνδεεται με το οργανο και δεν εχει κανενα μικροφωνο κοντα του που να παιρνει τον ηχο του μπουζουκιου. Ξερει κανεις να μου εξηγησει με τι παιζει ?

Ευχαριστώ για την πληροφορία, δεν το γνώριζα. Έχεις κάποιο παράδειγμα να μου στείλεις με λινκ; Ξέρεις αν τοποθετούνται εύκολα στο σπίτι ή από οργανοποιό;

Μπορείς μήπως να στείλεις λινκ;

απ τα πιο καθαρα βιντεο που μπορουσα να βρω γιατι τα αλλα ειναι παλια με κακη αναλυση η σκοτεινα . Ελπιζω πραγματικα καποιος να γνωριζει με τι παιζει

καλυτερα να πας σε οργανοποιο για την τρυπα στην ταστιερα , μετα το καλωδιο απλα το εχεις να κρεμεται αφου δεν θες να τρυπησεις σκαφος .

Δεν το είχα παρατηρήσει αυτό με τον Τατασόπουλο. Όντως δεν καταλαβαίνω πώς το έχει στήσει και παίζει. Όσο για την τρύπα στην ταστιέρα, ευχαριστώ για την ιδέα, αλλά θα με βόλευε αλλά είναι πολλές φορές που μετακινώ το δεξί χέρι κατά μήκος του σκάφους και νομίζω το καλώδιο θα εμποδίζει οπότε θα ψάξω πως να το κάνω κολλώντας την κάψα στο σκάφος.

Λογικά ο @dimitris_mystakidis θα ξέρει. Αν δεν είναι κάποιο καλώδιο που απλά κρύβεται ανάμεσα στα μανίκια, το ημίφως κλπ.

1 «Μου αρέσει»

Ίσως εάν έχει χρόνο και θέληση να μας πει ο ίδιος ο @dilinger με τι παίζει. Ή κάποιος από τους συνεργάτες του. Σίγουρα θα έχει δοκιμάσει πολλούς διαφορετικούς τρόπους!

Πλέον όλα βγαίνουν και σε ασύρματη εκδοχή, κάτι τέτοιο υποθέτω.

1 «Μου αρέσει»

Θανάση,
δεν μας λες τι όργανο θέλεις να ενισχύσεις.
Εγώ θα σου πω το εξής: χρησιμοποιώ το RM Acoustics https://rmacoustics.com/ στην κιθάρα μου, είναι διπλό σύστημα μαγνήτη και μικρόφωνο μαζί. Εξαιρετικός ήχος και ελληνικό προϊόν.
Για την τοποθέτηση του συστήματος χρησιμοποιούνται δύο μαγνητάκια που κολλούνται στο εσωτερικό της κιθάρας κ το σύστημα θυληκώνει πάνω τους.
Αυτό το κάνει πολύ εύχρηστο στο βάλε βγάλε.
Εγώ βέβαια τελικά επέλεξα κι έκανα μια τρύπα στο όργανο γτ το να κρέμεται καλώδιο από την τρύπα του ηχείου δεν είναι ωραίο ούτε πρακτικό.
Αν πρόκειται να παίζεις συχνά με ήχο, κάτι τέτοιο μοιάζει ιδανική λύση.
Αν θες κάτι πασπαρτού για όλα τα όργανα, δεν υπάρχει λύση, μόνο κάτι μικροφωνάκια ψείρες (εδώ στην Ελλάδα φτιάχνει κι ο Ανδρέας Καραγιάννης Leveller) ή κάψες…

σιγουρα ειναι κατι ασυρματο αλλα τι , σιιγουρα οχι μαγνητης και οχι καψα , ισωσ καποιο μικροφωνο μεσα στο σκαφος ? θα γινοταν αυτο? θα εβγαινε καλο ηχητικο αποτελεσμα?

Πιθανότατα, υπάρχουν αρκετά τέτοια συστήματα. Και ο Τατασόπουλος έχει μεγάλες γνώσεις πάνω στον ήχο.

σε ενα παλιο βιντεο παρατηρησα μολις οτι φαινεται ενα ελαχιστο καλωδιο να βγαινει μεσα απο την τρυπα του σκαφους, μαλλον αυτο ειναι και μετα με τον καιρο εγινε ασυρματο και χαθηκε το καλωδιο
το βιντεο που αναφερομαι Μοιάζεις κι εσύ-Σόλο-Τατασόπουλος-Κώτη-Μυστακίδης - YouTube
στα 30-35 δευτερολεπτα φαινεται

Εγώ στο μπουζούκι μου χρησιμοποιώ το iRig acoustic stage χωρίς να έχω τρυπήσει το όργανο και με έχει βγάλει ασπροπρωσοπο σε διάφορες φάσεις μέχρι και σε γάμο 250 ατόμων σε ανοιχτό χώρο. Έχει κάνα 85αρι και κάνει για το μπουζούκι μια χαρά! Μια φορά το έβαλα και σε κιθάρα και πάλι έκανε φοβερή δουλειά. Για τα λεφτα του το συστήνω ανεπιφύλακτα! Επίσης έχει πολλές έξτρα λειτουργίες…

2 «Μου αρέσει»

Τάσο καλησπέρα,

αυτό έχει φυσικό ήχο ή κάνει προσομοιώσεις;

ευχαριστώ


Αρκετά φυσικό, έχεις επιλογές natural, warm, και bright με επιλογή σε μεταλλικές η ναυλον χορδές αποτε 6 διαφορετικά “επίπεδα” που ανάλογα με την περίσταση το βρίσκεις τι σου κάνει. Συνήθως χρησιμοποιώ το warm η το natural χωρίς το nylon. Επίσης αν είσαι με καψα μπορείς να την βγάλεις μέσα από αυτό και αυτό να παίρνει από την τρύπα ταυτόχρονα και να κάνεις μίξη τον ηχο.αυτο θηλικωνει στην τρύπα από την κάτω πλευρά. Τώρα όσον αφορά τα αρνητικά του είναι ότι γενικά δεν είναι εύκολο να βγει την ώρα που παίζεις αλλά με καμία απότομη κίνηση μπορεί και να κουνηθεί ίσως και να βγει αλλά είναι δυσκολο, η αν το αφήσεις για λίγο στην καρέκλα για παράδειγμα, μπορεί να κουνηθεί οπότε το αφαιρείς και μετά το ξανάτοποθετεις που είναι πολύ εύκολο, και άλλο ένα είναι ότι πρέπει να βρεις το σημείο που θα το βάλεις ούτως ωστε όταν παίζεις πολύ κοντά στην τρύπα να μην το κλείνει το χέρι σου γιατί μικροφωνιζει. Πάντως είμαι πολύ ικανοποιημένος και τα λεφτα του είναι πάρα πολύ καλο μπροστά σε αυτό που προσφερει.

1 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα Τάσο. Έψαξα το προϊόν που έστειλες και ομολογώ πως το λιγουρέυομαι :laughing: Μια ερώτηση μόνο έχω να σου κάνω, πιστεύεις πως θα χωράει σε τρύπα από μισομπούζουκο; Ενδεικτικά σε τέτοια τρύπα

1 «Μου αρέσει»