Ελληνική κοινότητα Αλσατίας Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Το Ziyá είναι ένα ελληνικό μουσικό σύνολο που ιδρύθηκε το 2024 από τον ούτιστα Νίκο Σιδεράκη και τον κλασικό λυράρη (κλασικό kemençe) Δημοσθένη Καραχριστοδούλου. Η μουσική τους εμπνέεται από τις ελληνικές και τουρκικές λαϊκές και κλασικές παραδόσεις. Με βάση αυτές τις παραδόσεις, το Ziyá αναπτύσσει μια σύγχρονη τροπική αισθητική, εμπνευσμένη από τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτή τη συναυλία, το ντουέτο προτείνει δύο μέρη, συνδυάζοντας πρωτότυπες συνθέσεις και κομμάτια από τα ρεπερτόρια της Βόρειας Αιγαίου, της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας.

Η συναυλία διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Αλσατίας στο πλαίσιο της Εθνικής εορτής 25ης Μαρτίου που σήμανε την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Οι επιρροές της οθωμανικής αυτοκρατορίας άφησαν ωστόσο αποτυπώματα σε όλους τους τομείς του ελληνικού πολιτισμού προσθέτοντας μια νότα Ανατολής. ¨Έτσι παρέα με το σχήμα Ziyá θελήσαμα να αναδείξουμε μία μουσική που τελικά ενώνει τους ανθρώπους.

3 «Μου αρέσει»

H αλήθεια είναι ότι έχει ξαναϋπάρξει συγκρότημα μ’ αυτό το όνομα, μόνο με διαφορετική ορθογραφία, Ziyia, στις ΗΠΑ. Χρήστος Γοβέτας, Μπεθ Κοέν και άλλοι (δεν ήταν κυριολεκτική ζυγιά με δύο μέλη).

1 «Μου αρέσει»

Ναι. Ούουου, πού τους θυμήθηκες! Πολύ καλοί!

Δεν τους θυμήθηκα! Τώρα τους ανακάλυψα!

1 «Μου αρέσει»

για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέες /νέοι.

https://www.discogs.com/release/3031242-Ziyiá-From-The-Mountains-To-The-Islands?srsltid=AfmBOorHDicfYEQi6M1fIUJiV0HOCS7jVMhUKS9rSpMD_DOHcTeCwCqQ

2 «Μου αρέσει»