Ο Ζόρντι Σαβάλ και το μουσικό του σύνολο Hesperion

Το βίντεο της συναυλίας που δόθηκε στις 11/2/2016 στο “La Cite de la musique de Paris” με την συμμετοχή και της «δικής μας» Κατερίνας Παπαδοπούλου: http://live.philharmoniedeparis.fr/concert/1046900/hesperion-xxi-jordi-savall-le-voyage-d-ibn-battuta.html

Ο Καταλανός βιολίστας, συνθέτης και μαέστρος Ζόρντι Σαβάλ και το μουσικό του σύνολο Hesperion (Εσπερία):
«Aυτό που τον ξεχωρίζει είναι οι περιπλανήσεις του πέρα από το ναό της υψηλής κουλτούρας. Ως αδηφάγος τροβαδούρος, τριγυρνάει από τις βιβλιοθήκες του Μάντσεστερ έως τα χωριά της Κολομβίας για να περισώσει μουσικές παραδόσεις, με ηχογραφήσεις που κινούνται από ρυθμούς των Βερβέρων έως το εκστατικό συναίσθημα μιας ράγκα και από την ανατριχιαστική ηρεμία ενός αρμένικου νανουρίσματος έως τη ζωηράδα ενός ελισαβετιανού γκαλιάρ». Έτσι ακριβώς περιέγραψε τον Ζόρντι Σαβάλ το 2011, η εφημερίδα «The Guardian». Ο Σαβάλ έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια από οποιονδήποτε άλλον για να φέρει στο προσκήνιο τις μουσικές σχέσεις ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τον αραβικό και οθωμανικό κόσμο, αρχικά, και πιο πρόσφατα πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, έως την Αρμενία και τις γύρω περιοχές, χτίζοντας πολιτιστικές γέφυρες που οικοδομούνται πάνω στη μουσική εμπειρία, και όχι σε μια αδιάφορη «παγκοσμιοποιημένη» προσέγγιση. Η τεράστια δισκογραφία του, που αριθμεί περισσότερους από 160 τίτλους, καλύπτει απέραντες εκτάσεις της συλλογικής μουσικής κληρονομιάς μας: Bach, Lully, Matthew Locke, Tobias Hume, Monteverdi, ισπανική αναγεννησιακή μουσική, εβραϊκή σεφαρίδιτικη παράδοση και τους ηχητικούς κόσμους του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Ο περιηγητής Ibn Battuta:
ΤΟ 1325, ένας νεαρός ξεκίνησε από την Ταγγέρη του Μαρόκου για το πρώτο από μια σειρά ταξιδιών που επρόκειτο να τον οδηγήσουν στα πιο απομακρυσμένα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, μεταξύ αυτών στην Ινδία, στην Ινδονησία, στην Κίνα, στο Μάλι, στην Περσία, στη Ρωσία, στη Συρία, στην Τανζανία, στην Τουρκία και σε όλες τις αραβικές χώρες. Ο νεαρός αυτός λεγόταν Αμπού Αμπντάλα ιμπν Μπατούτα, και διένυσε πάνω από 120.000 χιλιόμετρα—άθλος που δεν είχε το όμοιό του πριν από την εποχή της ατμομηχανής.
Ο Ιμπν Μπατούτα έχει χαρακτηριστεί «ο περιηγητής του Ισλάμ» και ο μεγαλύτερος περιηγητής πριν από τη σύγχρονη εποχή. Τα απομνημονεύματά του, τα οποία καταγράφτηκαν αφού επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια ταξιδιών, ρίχνουν φως σε πολλές πτυχές της ζωής και του πολιτισμού του 14ου αιώνα, ιδίως σε ό,τι αφορά το Μουσουλμανικό κόσμο του Μεσαίωνα.
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102011285[COLOR=red]

[COLOR=red]Επιλογές απο την συναυλία:

[/COLOR][/COLOR]00:24:30 Katerina Papadopoulou, voix (Grece) “Με τη φωτογραφία σου στέκω και κουβεντιάζω” Σμύρνη
00:39:40 Waed Bou Hassoun, voix et oud (Syrie)
00:51:40 Hamam Alkhalaf, voix, riq & sonaja (Syrie)
01:42:30 Katerina Papadopoulou, voix (Grece) “Το γιασεμί στην πόρτα σου” Κύπρος
01:50:00 Οργανικό
01:56:20 “Απο ξένο τόπο” - “Uskudar’a gider iken”