Εκμάθηση λαϊκής κιθάρας

Έχω ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες μαθήματα τετράχορδου και μου αρέσει πολύ και -νομίζω ότι- έχω μια ικανοποιητική πρόοδο. Το τελευταίο διάστημα μου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον η λαϊκή κιθάρα. Δεν έχω σκοπό να εγκαταλέιψω το μπουζούκι, αλλά μετά από κάποιο διάστημα να ξεκινήσω και λαίκη κιθάρα. Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση σε αυτό το όργανο και μετά από πόσο διάστημα κατά τη γνώμη σας, για κάποιον που θα έχει αποκτήσει μια εμπειρία ενός- δύο ετών σε συναφές(?) έγχορδο, μπορείς να έχεις μια σχετικά επαρκή δεξιότητα; ευχαριστώ.

όταν λες για λαϊκή κιθάρα μετά από μετάβαση από τετράχορδο, εννοείς σολιστικά; γιατί η λαϊκή κιθάρα στην συνύπαρξή της με το τετράχορδο υπήρχε μόνο ως συνοδευτικό όργανο (χαμένη ανάμεσα σε μπάσα και ντράμς). διορθώστε άμα κάνω λάθος, έχω ασχοληθεί ελάχιστα με τη δισκογραφία του τετράχορδου.
η κιθάρα ως σολιστικό όργανο (παπάζογλου, περιστέρης, χρυσίνης, σκαρβέλης) έχει τελείως διαφορετική αντίληψη από το τετράχορδο. ίσως συναντώνται για λίγο στον χιώτη.
γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλά κοινά σημεία, παρά μόνο στο κούρδισμα των πρώτων χορδών και άρα στο σχετικά κάθετο παίξιμο. άμα σου αρέσει όμως, προχώρα! είναι ένα βήμα προς το τρίχορδο, χεχεχε…

ακριβώς, εννοώ κυρίως ως σολιστικό όργανο. Προς το παρών έχω πλήρη άγνοια -πέρα από ακρόαση μεγάλων ελλήνων μουσικών-και κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα ήθελα παράλληλα με το μπουζούκι να μάθω και ρεμπετοκιθάρα. Ως άσχετος με κάθε τύπο κιθάρας αναρωτιέμαι να υπάρχει δυνατότητα για έναν μεσήλικα :080: να μάθει ένα -στα μάτια μου- δύσκολο τεχνικά έγχορδο.

υγ. ευχαριστώ για το πάντα άμεσο ενδιαφέρον liga rosa.

αν τα βγάζεις πέρα με το μπουζούκι, δεν βλέπω τον λόγο να μην τα βγάλεις πέρα και με την κιθάρα! αλήθεια, σε ποιούς μεγάλους έλληνες μουσικούς αναφέρεσαι;

μεσήλικας; εδώ και δέκα χρόνια τρέχει σε κάποια εφημερίδα μια αγγελία μου με σλόγκαν “ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις κιθάρα”.
μετά είδα την ηλικία σου…αν εσύ είσαι μεσήλικας εγώ είμαι μαθουσάλας!

θα το προσπαθήσω, όσο συντομότερα μπορώ. Γι’ αυτό και ρώτησα μήπως κάποιος εμπειρότερος από εμένα με προέτρεπε ή με απέτρεπε. Πάλι καλά, συμβαίνει το πρώτο!(από προηγούμενη συζήτηση στο φόρουμ ψάρεψα και το value-for-money οργανοποιείο στην Μπενάκη που θα απευθυνθώ…)
Για τους μεγάλους μουσικούς του είδους, βάζω ονόματα σαν αυτά που ανέφερες πχ. Σκαρβέλης ή και σύγχρονούς μας σαν τον Μυστακίδη. Τώρα τα ανακαλύπτω με περισσότερη προσοχή και κάθε πληροφόρηση δεκτή.
Κι όσο για το τρίχορδο, μακάρι να μπορέσω και αυτό να το προσεγγίσω. Χρόνος (και χρήμα!) να υπάρχει και από διάθεση υπάρχει μπόλικη. Άλλωστε και αυτό το οργανάκι που έχω μπορεί να παιχτεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην προσβάλλει το ρεμπέτικο και παλιό λαϊκό. Εφόσον υπάρχει καλός δάσκαλος και στοιχειώδης σεβασμός του αντικειμένου…