Εγκατάσταση μαγνήτη EMG B σε μπουζούκι

Ο λόγος που δεν είναι διαθέσιμο πλέον στο Thomann είναι γιατί αγόρασα το τελευταίο :stuck_out_tongue: Όταν πήγα να πραγματοποιήσω την αγορά, διαπίστωσα ότι είχα gift card από έναν φίλο και τελικά αγόρασα και τον μαγνήτη EMG B. Σήμερα κάθησα και τον εγκατέστησα. Για όποιον ενδιαφέρεται να το κάνει και αυτός, θα γράψω τα βήματα που ακολούθησα (αλλά εσείς τα ακολουθείτε με δική σας ευθύνη) αφού είδα αμέτρητα βιντεάκια στο youtube για τρύπημα ακουστικής κιθάρας. Τελικά τα κατάφερα και όλα μια χαρά. Η διαδικασία που ακολούθησα είναι η εξής:

Τρύπα στην ταστιέρα
Παίρνουμε μία χαρτοταινία και την τοποθετούμε στο σημείο της ταστιέρα που θέλουμε να κάνουμε την τρύπα. Χρειαζόμαστε 2mm drill bit.

!

Πριν κάνουμε την τρύπα, βάζουμε ένα σημάδι πατώντας στο σημείο που θέλουμε να τρυπήσουμε (βλ. το εργαλείο χρώματος χρυσαφί) – αυτό θα μας διευκολύνει για την τρύπα καθώς το τρυπάνι δεν θα πάει πέρα-δώθε. Βάζουμε την μέγιστη ταχύτητα καθώς το ξύλο είναι έβενος (σκληρό).

!

Διόρθωση της τρύπας

Όταν κάνουμε την τρύπα, ενδέχεται να φουσκώσει το ξύλο προς τα πάνω, με αποτέλεσμα ο μαγνήτης να μην κάθεται ίσια αλλά να μπαλατζάρει αριστερά/δεξία. Για παράδειγμα δείτε τι έγινε σε μένα:

Για να το φτιαξουμε παίρνουμε είτε γυαλόχαρτο είτε έχουμε ένα dremel το οποίο θα ομαλύνει το ξύλο για να είναι λείο. Στο τέλος, καθαρίζουμε την επιφάνεια με το σφουγαράκι του dremel.

!

Τοποθέτηση μαγνήτη:

Στην συνέχεια βίδωσα τον μαγνήτη, αλλά … οι emg μαγνήτες δεν είναι δυνατοί. Για αυτό και πρέπει να έχουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση από τις χορδές (περίπου 2-3 mm).

!

Για αυτό και έπρεπε να βάλω κάτι από κάτω για να “σηκωθεί” ο μαγνήτης πιο ψηλά, έτσι ώστε να είναι κοντά στις χορδές. Για να το κάνω αυτό, εκοψα με το ψαλίδι το αφρολέξ με το οποίο ήρθε ο μαγνήτης συσκευασμένος.

!

Η βίδα που ήρθε με την συσκευασία είναι πολύ μικρή σε μήκος, οπότε βρήκα μία Μ2 που είχα στο σπίτι, αλλά αρκετά μεγαλύτερη. Βίδωσα λοιπόν καλά τον μαγνήτη έτσι ώστε να μην κουνιέται και σύνδεσα και το καλώδιο της τροφοδοσίας.

!

Τρύπα στο σκάφος

Στην συνεχεια ήρθε η στιγμή να τρυπήσουμε το σκάφος. Για αυτό έβαλα πάλι χαρτοταινία για να μην γρατζουνίσω το γύρω-γύρω ξύλο από το σημείο που ήθελα να τρυπήσω. Η τρύπα που θέλουμε είναι για βύσμα 1/4 (10mm). Αντί να πάρω όμως κατευθείαν ένα 10άρι τρυπάνι, πήρα ένα μικρότερο (πχ 4αρι νομίζω) και στην συνέχεια αφού το τρύπησα, πήρα ένα εργαλείο που μεγαλώνει τις τρύπες αλλά σταδιακά σε βήματα (έτσι ώστε να ελέγχουμε σε κάθε βήμα αν χωράει το jack). Αυτό το είδα σε αυτό το βίντεο.

!

Η πρώτη τρύπα που έκανα δεν χωρούσε και ήταν τσίμα-τσίμα (στα 10 mm) οπότε το άνοιξα λίγο παραπάνω 12mm και χώρεσε μια χαρά. Σύνδεσα τον μαγνήτη στο jack (για να μάθετε πως λειτουργεί δείτε αυτό το βίντεο):

Σύνδεση του jack

και στην συνέχεια με την βοήθεια ενός καλωδιου (δείτε αυτό το βίντεο), μία πένσας και ενός κλειδιού, το εγκατέστησα στο σκάφος:


!

Το αποτέλεσμα:

!

Διόρθωση ύψους μαγνήτη

Στην συνέχεια το σύνδεσα στο AxeFX (εσεις μπορειτε να το συνδεσετε σε ενισχυτη, DI box ή ότι έχετε τελος πάντων) και δοκιμασα να δω πως ακούγεται. Διαπίστωσα λοιπόν ότι ο μαγνήτης ήταν υπερβολικά ψηλά. Χρησιμοποιώντας την βίδα (εδώ βοηθάει το αφρολέξ, καθώς πιέζεται και πηγαίνει πιο κάτω) βίδωνα και τέσταρα με το αυτί. Εν τέλη κατέληξα κάπως έτσι:

!
!

Σκουπίζουμε…

Τέλος, αν το κάνετε στο σπίτι, θα χρειαστείτε και μία ηλεκτρική σκούπα …

!

Και το νέο μπουζούκι προστέθηκε στη συλλογή μου:

!

!

ΥΣ: Εκανα και μια ηχογραφηση στα γρήγορα, μαθαίνοντας ένα τραγούδι. Δεν ξέρω ακόμα καλά καλά να κρατάω το μπουζούκι, οπότε συγχωρείστε τυχόν λάθη:

5 «Μου αρέσει»

άμα πιάνουν τα χέρια σου! καθαρή δουλειά έκανες!

1 «Μου αρέσει»

Μια χαρά το έφτιαξες και όλα καλά. Το “χρυσαφί εργαλείο” λέγεται πόντα.

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια @drpaneas, φαίνεται εξαιρετική δουλειά και με όμορφο ηχητικό αποτέλεσμα.

Μετακίνησα την απάντησή σου σε νέο νήμα για να μπορεί να το βρει πιο εύκολα κάποιος που ψάχνει παρόμοιες οδηγίες. Σίγουρα θα φανούν χρήσιμες, και με την λεπτομερή παρουσίασή σου, μπορούν να βοηθήσουν… :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Μπράβο τόσο για την πολύ καλή δουλειά όσο και για την λεπτομερή περιγραφή!

1 «Μου αρέσει»