Γνωρίζει κάποιος πώς ακριβώς δουλέυεται η γομολάκα,που έχω πάρει για να λουστράρω μια ιδιοκατασκευή(παλιότερα είχα διαβάσει εδώ ότι είναι κατάλληλη γι’αυτό);
Γιά αναλυτικές οδηγίες, ρίξε μιά ματιά εδώ . . .
http://www.milburnguitars.com/frenchpolish.html
Φιλικά, Γιώργος.
Αγαπητέ χουζάμ. Σ ενα δοχείο κατά προτίμηση μπουκαλάκι ¨σαν κι αυτά του φαρμακίου που βάζουν οξυζενέ κλπ" για να μπορείς να δουλεύεις ευκολότερα. Βάζεις το μισό απ την κρούστα σου και το άλλο μισό οινόπνευμα φωτιστικό και αφήνεις να διαλυθεί, αυτή είναι η συνταγή για τη γομολάκα. Επίσης θα χρειαστείς και ένα μπουκαλάκι παραφηνέλαιο. Τώρα πέρνεις ένα κομμάτι πανί αυτό που λέμε φανέλα, και βάζεις ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα και το κλείνεις κάνοντας μια μικρή μπαλίτσα, αυτό είναι το εργαλείο σου, η μπάλλα που λένε. Τώρα την επιφάνεια που θες να περάσεις πρέπει πρώτα να την έχεις τρίψει λίγο μ ένα κομμάτι λεπτό συρματάκι για να καθαρήσει από οτιδήποτε ανεπιθύμητο. Ξεκινάς σε μικρά τμήματα και βάζεις μια δύο σταγονίτσες παραφυνέλαιο πάνω στην επιφάνεια και αφού έχεις στάξει και κανά δυο σταγονίτσες γομολάκα στην μπάλα ξεκινάς και με κυκλικές κινήσεις απλώνεις. Όποτε η μπάλλα σου στεγνώνει προσθέτεις κι άλλη γομολάκα, όταν αρχίσεις και νιώθεις οτι η μπάλλα σου κολλάει και δεν γλυστρά προσθέτεις πάλι λίγο από το παραφυνέλαιο σου. Όταν το πανί πετσιάσει πέρνεις ένα άλλο κομμάτι και ξαναφτιάχνεις μια καινούργια μπάλλα και φτου απ την αρχή.
Σου εύχομαι καλό κουράγιο γιατί κι εγώ από αύριο θα ξεκινήσω το μπουζουκάκι μου και δεν έχω ξαναλουστράρει και η μπάλλα θέλει ποοοολλλάάάά χέρια, αλλά αξίζει τον κόπο πιστεύω
με κερί πετίχις έβενο χρώμα. μαζεύεις κάπνα, μαυρίζοντας γιαλί. με μπαλίτσα, σαν πινέλο, πρώτα γομολάκα, μετά κάπνα, και βάφεις.όταν στεγνώνει,πιτσιλάς με
φλούδα λεμόνι, για βελουδένιο [b]χρώμα.
[/b]φίλε κώστα!
μεταφέρις εδώ το γράμμα περί λούστρο ? δυσκολεύομαι να γράφω σοστά.
Τρίβω, με λεπτό γυαλόχαρτο, κάθε στρώμα.
Έχω φτιάξει ένα τζουρά και είμαι στο στάδιο του λουστραρίσματος. Επειδή πλήρη άγνοια και το κάνω πρώτη φορά, έχω κάποιες πρώτες απορίες.
Στο internet διαβάζω πως πρέπει να γεμίζουμε τους πόρους του ξύλου με σκόνη ελαφρόπετρας πριν ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε τη γομαλάκα στο όργανο. Αυτό είναι απαραίτητο ; Αν δεν το κάνουμε, τί γίνεται ; Ρωτάω γιατί ξεκίνησα να κάνω την κλειδιέρα για δοκιμή, χωρίς όμως να κάνω αυτήν τη διαδικασία.
Επίσης, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν λάδι κατά τη διάρκεια της μπάλας. Είναι κι αυτό απαραίτητο, ή μπορεί να γίνει και χωρίς το λάδι ; Στα χέρια που έχω περάσει μέχρι τώρα δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου λάδι και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Μπορεί βέβαια να είναι τυχαίο ή να μην το κάνω εγώ σωστά που είναι και το πιο πιθανό.
Και κάτι ακόμα, με γυαλόχαρτο τρίβουμε κάθε φορά που εφαρμόζουμε τη γομαλάκα ;