Διατροφή και ενημέρωση

Σχετικά με το νέο διατροφικό σκάνδαλο (;), της ανίχνευσης ορυκτελαίου σε ηλιέλαιο, που βρίσκεται τώρα στην επικαιρότητα, ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα links για πληρέστερη ενημέρωση γύρω από αυτά που τρώμε: η κακή αλλά ενδιαφέρουσα σελίδα του ΕΦΕΤ (δημοσιεύονται συνεχώς Δελτία Τύπου γύρω από διατροφικά θέματα και εμπλεκόμενες εταιρείες), ο σχετικός κατάλογος ανακαλούμενων προϊόντων που περιέχουν ορυκτέλαιο και ο πάντα χρήσιμος Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace. Σχετικά με τον τελευταίο, καλό θα ήταν να διαβαστεί προσεκτικά η εισαγωγή διότι δεν αποτελεί “Ευαγγέλιο Καταναλωτή” μεν, αλλά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, δε…

Απογοήτευση, απογοήτευση και πάλι απογοήτευση…όπως πάει το θέμα, πρέπει να φτιάξουμε ο καθένας το δικό του μπακτσεδάκι, να βόσκουμε τα δικά μας ζωάκια και τότε ΙΣΩΣ και να ξέρουμε τι τρώμε…:106:

Υ.Γ.: Το πού θα τα φτιάξουμε αυτά είναι το πρόβλημα…

Οι δικές μου ντοματιές πάντως, βρίσκονται στην ανθοφορία και τα καλοκαιρινά μου μαρούλια έχουν ύψος πάνω από πιθαμή. Τα αμπελοφάσουλα βλαστήσανε.

Λάδι, αν κρίνω από την ανθοφορία, πρέπει να έχω εφέτος. Ψάχνω για ελαιοτριβείο στην Αττική που να δέχεται και ελάχιστες ποσότητες (50 - 150 κιλά) και να κάνει ψυχρή έκθλιψη.

Απ΄ό,τι φαίνεται, όλο και κάποιες ποσότητες νοθευμένου ηλιέλαιου - ε, ορυκτέλαιου ήθελα να πω - καταναλώσαμε.

Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, μου έχει φύγει και εκείνο το αίσθημα κούρασης και εξάντλησης που είχα τελευταία…
Μάλλον γρασαρίστηκαν καλά αρθρώσεις, μυώνες και όλα τα συναφή.
:019: :019:

ούτε ο κήπος ούτε τα ζωάκια στο σπίτι μπορούνν α μας γλυτώσουνε δυστυχώς!εμείς μπορεί να μην ρίχνουμε φυτοφάρμακα…ρίχνουν οι γειτόνοι!(και είναι το ίδιο)όσο για τα ζώα…τί θα τρώνε?θα παράγουμε εμείς τηντροφή?μή χειρότερα παιδιά!προσέχουμε όσο μπορούμε τα τελευταία χρόνια που ενημερωθήκαμε άς πούμε λίγο περισσότερο…αλλα΄προλαβαίνουμε να δώσουμε την σημασία που χρειάζεται στη διατροφή?!άς το κουβεντιάζουμε τουλ/στον…καλό είναι να μην ξεχνιόμαστε,η ενημέρωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…από την άγνοια ξεκινούν τα προβλήματα.

Ρε παιδιά, ηρεμήστε…δεν νόθευσαν το ηλιέλαιο με βαλβολίνες αλλά το αντίθετο. Θα μας χαλάσουν τα αυτοκίνητα οι αλήτες…:108:

Απ’ την αλλη ο κυριος Φωλιας …απεριφραστα δηλωνει
ηλιελαιο ο ιδιος …αφοβα καταναλωνει…!
Δεν διευκρινησε βεβαιως …αν το βαζει στο στομαχι
η στη Μερσεντες το ριχνει…να τον παει οπου λαχει…!

Ναι!! φίλτατοι συνομιλητές μου , τώρα που κάποιο(ι)ς…όλοι , πατήσαμε την κουρ(ά)δα καταλαβαίνουμε σιγά σιγά ότι οι αρκούδες χέζουν στο δάσος.
Φυσικά ανακύπτει και το θέμα των αρμοδιοτήτων που μας ταλανίζει και την τελευταία 2000ετία.
Οταν ξεκαθαρίσουμε αν είναι αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ ή του ΑΧΣ ή του ΓΧΚ μετά θα προχωρήσει η κουβέντα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα αρμόδια όργανα διαπίστευσης και την αρμοδιότητα των επιτροπών καθώς και την ιεραρχική διάρθρωση των αρμοδιοτήτων θα αναθεωρήσουμε το άρθρο 2 του ΚΤΠ και θα λυθεί το πρόβλημα τού είδους της παράβασης και αν επιτρέπει επαναβιομηχανοποιήση του προιόντος (μόνο για τα ιχθυηρά και τα νωπά κρέατα απαγορεύεται) , μέχρι τότε παρακαλούμε τους μαγαζάτορες να μην τα πουλάνε (τα μηχανόλαδα)
Μην τυχόν νομίσει κανένας ότι κάνω πλάκα , σοβαρά μιλάω.:102:

Το θέμα είναι πολιτικό, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες (ίντερνετ, κούραση) δεν είμαι σε θέση να το ανοίξω ως τέτοιο. Απλώς, επειδή σε προηγούμενα μηνύματα είδα και τον προβληματισμό του τι μπορούμε να κάνουμε -ή τι κάνουμε- ως άτομα, απλώς να αναφέρω για όσους φίλους ζουν ή κινούνται στα νότια προάστια τιης Αθήνας (Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Μπραχάμι, Υμμητό,Ελληνικό, Άλιμο) ότι στην Ηλιούπολη λειτουργεί λαϊκή βιολογικών προϊόντων κάθε Τετάρτη , 4 έως 7 το απόγευμα, στην πλατεία στο ΙΚΑ Ηλιούπολης, λίγο μετά τα Κανάρια, όπως ερχόμαστε από Αθήνα. Ψωνίζω από εκεί τα τελευταία 6-7 χρόνια και είμαι ικανοποιημένος, σε γενικές γραμμές.
Πηγαίνετε, μιλήστε με τους παραγωγούς, γνωρίστε τους, ζητήστε και τα πιστοποιητικά τους, ρωτήστε για τα προίόντα που έχουν, για τις τιμές κ.λ.π. και επιλέξτε.
Τουλάχιστον δεν έχω χάσει τις γεύσεις, ούτε κι ο πιτσιρικάς μου, που πέρυσι (όντας 3 ετών) μου είπε : ‘‘Αυτό δεν είναι αγγούρι’’, όταν δοκίμασε από μία σαλάτα σε μία ταβέρνα στα Εξάρχεια…

Η ιδιοπαραγωγή είναι πράξη επαναστατική!
παραθέτω φωτό από το Κολχόζ Κάτω Διμηνιού… (Ελπίζω να μη σε κομπλάρω Νίκο…):78:

Εντάξει ρε Θοδωρή, είσαι κανά δυό κλάσεις παραπάνω. Κρίμα όμως που δεν βρίσκω μιά φωτογραφία της κόρης μου (τότε περίπου δέκα χρόνων, σήμερα 36) που καθόταν σε ένα τραπέζι στο εξοχικό μας και φαινόταν σχεδόν μόνο το κεφάλι της, και στη μέση του τραπεζιού η κολοκύθα (κίτρινη) που θα χρειαζόταν δύο - τρία μαχαίρια μπροστά της για να καταδειχτεί το μέγεθος…