Ενδιαφέρον για ίδρυση συλλόγου με σκοπό την απαγόρευση εμπορίας/χρήσης κροτίδων κτλ σε αστικό περιβάλλον

Φίλες και φίλοι, η ιδέα μου για κάποια δράση ενάντια στη χρήση κροτίδων, βαρελότων, ρουκετών και παρομοίων προϊόντων που προκαλούν θόρυβο, λάμψη κλπ. βρίσκει κάποιαν αποδοχή, δίνοντάς μου κουράγιο να προσπαθήσω να ξεκινήσω κάτι. Κάποιο σύλλογο σκέφτομαι, με κάποιο κατάλληλο καταστατικό φυσικά, που στόχο θα έχει την απαγόρευση εμπορίας και χρήσης όλων αυτών των ειδών, κυρίως κατά την πασχαλινή περίοδο αλλά και γενικότερα βεβαίως.

Κάνω λοιπόν το πρώτο βήμα. Δημοσιεύω το μήνυμα αυτό, παρακαλώντας τον καθέναν / καθεμία από εσάς που το διαβάζετε, να μου γνωστοποιήσει αν θα ήταν διατεθειμένος /-η να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Θα απευθυνθώ βεβαίως και σε άλλες ομάδες γνωστών, φίλων κλπ. και παροτρύνω όποιον /-αν θέλει να δράσει ανάλογα στο δικό του περιβάλλον, ώστε να μαζευτούμε όσο γίνεται περισσότεροι /-ες. Όσοι /-ες λοιπόν θέλουν, ας μου στείλουν το παρακάτω προσωπικό μήνυμα:

[Ενδιαφέρομαι για συμμετοχή σε ένα σύλλογο με σκοπό την απαγόρευση εμπορίας / χρήσης προϊόντων παραγωγής κρότου / λάμψης σε αστικό περιβάλλον.

Χρηστώνυμο και / ή ονοματεπώνυμο, ηλεκτρονική διεύθυνση]

Αν κάποιος /-α έχει να προτείνει και άλλους, μη μέλη του φόρουμ μας, που ενδιαφέρονται, μπορεί να μου στέλνει προσωπικό μήνυμα, γνωστοποιώντας ονοματεπώνυμα / ημέηλ ενδιαφερομένων.

7 «Μου αρέσει»

Νίκο το θεωρώ πολύ σωστή ιδέα και απορώ που δεν υπάρχει ήδη κάτι τέτοιο.
Από την άλλη (αν και δεν το ζήτησες) με όλο το θάρρος και χωρίς να θέλω να σου χαλάσω την ‘‘φόρα’’ θα ήθελα να μοιραστώ μερικές ερωτήσεις.

  1. Τα χρήματα τα οποία παίζονται στον τομέα αυτό είναι εκκατομύρια, φυσικά δεν είναι επιπέδου όπλων ή ναρκωτικών αλλά πάρα πολλοί κερδίζουν τρομερά νούμερα. Πόσο εύκολο θα ήταν όλοι αυτοί να ‘‘χάσουν’’ την ‘‘καλή’’ που έχουν πιάσει?
  2. Αν γράψεις πυροτεχνήματα / κροτίδες στο google search θα βρείς αρκετά καταστήματα που με από 5 ευρώ εώς όσα αντέχει η τσέπη σου, σου στέλνουν συστημένα σπίτι σου κιβώτια ολόκληρα. Δεν έχω ιδέα τι προβλέπει η νομοθεσία και πως όλα αυτά εμπορεύονται τόσο απλά, αλλά σίγουρα κάπου πατάνε. Πόσο εύκολο να αντιστραφεί με ΦΕΚ κάτι τέτοιο ?
  3. Εδώ με το παράνομο ψάρεμα μέσω δυναμίτη τόσες δεκαετίες που άνθρωποι έχουν ακρωτηριαστεί, έχουν χάσει το φως τους, έχουν ισοπεδώσει θαλάσσιες περιοχές, το οποίο θεωρητικά απαγορεύεται και όλοι ξέρουμε στην επαρχία (κυρίως) το τι κακός χαμός γίνεται με αυτό. Μήπως μια απαγόρευση θα το έκανε ακόμη πιο ελκυστικό για αυτούς τους 10 βαρεμένους ανά 100 άτομα με αποτέλεσμα να ρίχνουν ακόμα περισσότερα ?

Οι ερωτήσεις μου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να μεταφραστούν ως ‘‘παράδοση όπλων’’, απλά τις μοιράζομαι καθώς με προβληματίζουν χρόνια.
Προσωπικά αν μπορώ να βοηθήσω με κάποιον τρόπο φυσικά και θα συμμετείχα σε μια τέτοια κίνηση.
Θεωρώ στήριξη θα βρεθεί από τις φιλοζωικές και ειδικά τις οργανωμένες (Ηλιούπολης, Κορωπίου κ.τ.λ.)
Επίσης πολύ σημαντικό θα ήταν αν μπορούσαν να βρεθούν συνταξιούχοι νομικοί οι οποίοι λόγω χρόνου θα είχα την δυνατότητα να ασχοληθούν με σύνταξη καταστατικού και αρκετών λεπτομεριών. Θεωρώ ότι οι νεότεροι και ειδικά οι τυχεροί που έχουμε εργασία πολλές φορές είναι δύσκολη η μεγάλη συμμετοχή μας (το βλέπω με μένα που έχω στο μυαλό μου 1-2 πραγματάκια που ήθελα να κάνω μέσω του φόρουμ και ακόμη παραμένουν ιδέες).

Υ.Γ. Χωρίς να βάζω στην συζήτηση κανένα ίχνος πολιτικής διάθεσης απλά να υπενθυμίσω πως κρατάνε ακόμη τους μουσικούς σπίτια τους και δεν θα τους αφήσουν να δουλέψουν μέχρι να ζητήσουν οι τουρίστες να ακούσουν το συρτάκι τον αύγουστο live. Δεν ξέρω με αυτή την κυβέρνηση αν μπορεί να θεσπιστεί έστω και ένας σωστός νόμος πόσο η απαγόρευση χρήσης εκρηκτικών πάντός τύπου από τους πολίτες.

Νίκο καλή αρχή στην όποια προσπάθεια σου και ότι μπορούμε να προσφέρουμε να μας το αναφέρεις.

1 «Μου αρέσει»

Για την καφρίλα των ανθρώπων δε φταίει ένα προϊόν. Αν τυχόν συνέβαινε ποτέ, την ώρα του Χριστός Ανέστη και της καμπάνας, να ακούσω ΜΕΡΙΚΕΣ κροτίδες από μια εύλογη απόσταση ασφαλείας, για ένα-δύο άντε πέντε λεπτά, δε θα μ’ ενοχλούσε. Αν ήταν και πυροτεχνήματα, θα τα απολάμβανα. Υπό την προϋπόθεση του μέτρου, ακόμη και οι μπαλοθιές (πυροβολισμοί) δε με βρίσκουν εξ ορισμού αντίθετο, είτε πρόκειται για Πάσχα είτε για γάμο κλπ.

Από αυτό βέβαια μέχρι το να επιβάλλεται αποκλεισμός μερίδων του πληθυσμού (π.χ. μητέρες με μικρά παιδιά) από την Ανάσταση, ή να τρώμε στη μάπα τις κροτίδες όλη τη μεγάλη Βδομάδα με αποκορύφωμα τον… Επιτάφιο, υπάρχει απόσταση, που την καλύπτει όχι μόνο η βλακεία και το θράσος των λίγων αλλά και η ανοχή.

Και αν θέλουμε να κάνουμε ανοιχτή κοινοποίηση προς πάντα ενδιαφερόμενο σε άλλους χώρους ανάλογους με το φόρουμ;

3 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όμως το υποθέτω σφόδρα, για κάποιους απ’ τους λόγους που αναφέρεις, Πάνο. Σκόπιμα δεν ζήτησα τίποτα, αλλά είναι αυτονόητο ότι είναι ευπρόσδεκτή κάθε τοποθέτηση.

Καθόλου, μα καθόλου! Αν ήταν εύκολο, θα υπήρχε ήδη σύλλογος.

Ουσιαστικά αδύνατον είναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε κυβέρνηση που θα καθήσει να κάνει λογαριασμό, περισσότερους ψήφους θα μαζέψει απ’ τους εμπόρους, παρά απ’ τα μέλη του συλλόγου προς αντίκρουσιν….

Αυτό όχι, δεν θα το ΄βλεπα έτσι. Το ψάρεμα με δυναμίτη (ποιο δυναμίτη… μπουκάλες υγραερίου κατεβάζουν και καταφέρνουν να τις κάνουν να εκραγούν….) έχει τεράστιο οικονομικό κίνητρο, οι δέκα βαρεμένοι δεν έχουν. Όσοι (πραγματικά βαρεμένοι) ρίχνουν βαρελότα, θα συνεχίσουν, δεν νομίζω να πολλαπλασιαστούν με μιαν απαγόρευση.

Φυσικά και θα σας κρατάω ενήμερους, τα πράγματα πάντως δεν είναι καθόλου απλά, όλοι το ξέρουμε αυτό.

Αυτό, όχι, Περικλή, σε αυτή τουλάχιστον την αρχική φάση. 20 άτομα όλα κι όλα χρειάζονται, ενήλικες και με πλήρη δικαιώματα, για την κατάθεση αιτήσεως. Αν ιδρυθεί σύλλογος, τότε ναι, θα είναι προς το συμφέρον του να ενδυναμώνεται και θα δούμε πώς θα το χειριστούμε.

4 «Μου αρέσει»

καλημερα. Νομίζω οτι ήδη απαγορεύεται η εμπορία και χρήση τους. Ρωτησα το τμήμα εμπορίου της περιφέρειας, αλλα δεν είναι δικό τους θέμα. Μου είπαν ότι είναι θεμα Αστυνομίας. Δεν ηξεραν σε ποιο νομο το γραφει. Ηταν σίγουροι οτι απαγορευονται.

Νομίζω ότι είναι ο νόμος 456/1976, με καποιες τροποποιήσεις…
Το θεμα είναι τι γίνεται απο θέμα ελέγχων… περα βρεχει …

Αυτο βεβαια δεν αναιρεί όλα τα υπόλοιπα…

2 «Μου αρέσει»

Κατ’ αρχήν Γιώργο, χρόνια πολλά!

Βεβαίως και θα απαγορεύονται τα είδη αυτά, αλλά…

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ κ. Νικο. Χρόνια πολλά και για τις γιορτές…

Ναι ο έλεγχος είναι το μεγάλο πρόβλημα.

2 «Μου αρέσει»

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση υφίσταται:

1.Απαγορεύεται απολύτως καθ΄άπασαν την επικράτειαν η κατοχή και χρησιμοποιήσις παρ΄ οιουδήποτε κροτίδων τυποποιημένων η αυτοσχεδίων.

2, Η κατοχή και χρησιμοποίηση φωτοβολίδων γενικώς απαγορεύεται. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, της πολιτικής αεροπορίας και των θαλασσίων πλωτών μέσων.

(Όπως τροποποιήθηκε με την [Παρ.1 Άρθρο 8 ΝΟΜΟΣ 3944/2011] με ισχύ την 5/4/2011)

Οπότε, εναπόκειται στις αστυνομικές αρχές ο έλεγχος της τήρησης των κειμένων διατάξεων.
Και πάντως ομολογώ ότι δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ, προκειμένου για την τήρηση κάθε μίας από τις εν γένει κείμενες διατάξεις, να πρέπει η κοινωνία των πολιτών να συγκροτεί και το ανάλογο Σωματείο…

1 «Μου αρέσει»

… και στον πατριωτισμό των Ελλήνων, η τήρηση του Συντάγματος (στο οποίο εντάσσονται και οι νόμοι του κράτους), ήδη με το ακροτελεύτιο άρθρο 107 του (πρώτου) Συντάγματος του 1844, μετέπειτα 114, σήμερα 120.

Δυστυχώς, αγαπητέ Άνθιμε, θα συμφωνήσω μαζί σου 100%. Το τί πρέπει να κάνει η κοινωνία των πολιτών, διαμορφώθηκε ήδη εδώ και 177 χρόνια…