Χαρτογράφηση της κοινότητας των μουσικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού

Μέσα από την αναστάτωση που δημιούργησε ο κορονοϊός φάνηκε καθαρά πόσο λίγα πράγματα είναι γνωστά στον κόσμο και στους κάθε λογής υπεύθυνους για την πραγματικότητα των ανθρώπων του μουσικού λαϊκού πολιτισμού.
Ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;
Γιατί είναι “αόρατοι” στα μάτια των θεσμών;
Η παρούσα έρευνα επιδιώκει να ανιχνεύσει τις ιδιότητες και τις ανάγκες της κοινότητας των μουσικών που σχετίζονται με μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Αρχικός σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να μαζέψουμε τουλάχιστον 400 ολοκληρωμένες απαντήσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η καταγραφή όσο περισσότερων μελών της κοινότητας γίνεται.
Ας στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την προσπάθεια να φανερωθεί η οικονομική και κοινωνική προσφορά μας.

Η Ομάδα Δημιουργίας του Ερωτηματολογίου:

Χρυσούλα Κεχαγιόγλου - μουσικός
Σοφία Λαμπροπούλου - μουσικός
Χαρούλα Τσαλπαρά - μουσικός/ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ
Κωνσταντίνα Καραμέρη - Νομική Σύμβουλος
Γιάννης Σκλιάς - Στατιστικολόγος
Ηρωδίων Σουλόπουλος - Τεχνικός Δικτύων & Ιστοσελίδων/ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ

Συμμετάσχετε στην έρευνα πατώντας εδώ

2 «Μου αρέσει»

για πείτε πρώτα εσείς της ομάδας ερωτηματολογίου, ποιούς θεωρείτε ανθρώπους της λαϊκής μουσικής και με ποιά κριτήρια τους εντάσσετε;

ευχαριστώ

5 «Μου αρέσει»

απορω γιατι δεν απαντανε ακομα σε αυτο το ερωτημα… θα ηθελα πολυ να μαθω και την απαντηση. εγω παντως γραφτηκα δεν εχω να χασω κατι.

Κάποια ενημέρωση δεν έχουμε? Ποιόν αφορά αυτό το ερωτηματολόγιο? Εγώ που είμαι αρχάριος το συμπληρώνω πχ?

Φαντάζομαι (αλλά είναι αυστηρά προσωπική μου εκτίμηση) ότι η έρευνα καλύπτει επαγγελματίες μουσικούς και μόνο.

1 «Μου αρέσει»

και ημιεπαγγελματιες… εχουν ευρυ φασμα ερωτησεων για πολλους τομεις. αλλα μου κανει εντυπωση η μη απαντηση τοσες μερες διοτι στο φορουμ εχει επανω και εικονιδιο με το απταλικο που δειχνει κατι κοινο…

1 «Μου αρέσει»

Καλοκαίρι είναι, εν μέσω διακοπών οπότε ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Πιστεύω σύντομα θα απαντήσουν τα παιδιά του aptaliko.

Το κοινό φόρουμ - aptaliko.gr είναι ότι ανταλλάσουμε κλικς ο ένας με άλλον. Και αυτοί στη σελίδα τους έχουν βάλει το rembetiko.gr και εμείς το aptaliko. Κατά τα άλλα, διατηρούμε επικοινωνία οι ομάδες των δύο σελίδων, όπως κάνουμε και με άλλες συναφείς σελίδες στο διαδίκτυο :grin:

3 «Μου αρέσει»

Γεια σε όλους. Μετά από συζήτηση με τον υπεύθυνο στατιστικολόγο, που αποτελεί και το λόγο αργοπορίας της απάντησης μας(μιας και βρισκόμαστε εν τω μέσω θέρους), η απόφαση της ομάδας είναι ότι είναι αντιεπιστημονικό να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν την έρευνα πριν παρέλθει η ημερομηνία που θα κλείσει το ερωτηματολόγιο.
Ήδη βεβαίως, το εισαγωγικό κείμενο καθώς και η πρώτη σελίδα του ερωτηματολογίου είναι ιδιαίτερα διεξοδική, αφού περιγράφει την παρούσα κατάσταση καθώς και τους λόγους που μας ώθησαν στη σύνταξη του.
Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που θεωρούν τον εαυτό τους μέρος της κοινότητας επαγγελματικά είτε ημιεπαγγελματικά, αλλά και σε οποιονδήποτε θελήσει να το συμπληρώσει. Εάν ανοίξει μία συζήτηση εδώ πριν τη λήξη της έρευνας οι πληροφορίες που θα ανταλλαγούν θα είναι προσβάσιμες μόνο σε όσους παρακολουθούν το νήμα, και άρα σε ένα πολύ περιορισμένο μέρος του δείγματος, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τα social media και κυρίως το Facebook.
Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος δε θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Αυτόματα, θα θεωρηθεί καθοδήγηση ή αλλοίωση της έρευνας το γεγονός ότι όλο το υπόλοιπο κομμάτι των ερωτώμενων δεν είναι ενήμερο για τις περαιτέρω πληροφορίες που μπορεί να ανταλλαγούν στο νήμα.
Θα παρακαλούσαμε για την υπομονή σας μέχρι τις 27/8 που κλείνει η προθεσμία.
Ευχαριστούμε.

6 «Μου αρέσει»

Εμένα με καλύπτει αυτή η απάντηση. Είναι έντιμη.

Μπάμπη, νομίζω ότι μέσα στο ερωτηματολόγιο το λέει κάπου αυτό. Μπορείς, για λόγους καθαρά διερευνητικούς, ν’ αρχίσεις να το συμπληρώνεις στα κουτουρού, απλώς για να γυρίζουν οι σελίδες. Στην πορεία οι απορίες φωτίζονται. Μετά, τα ακυρώνεις όλα και (αν θες) ξαναρχίζεις την κανονική συμπλήρωση, αυτήν που θα μετρήσει.

4 «Μου αρέσει»

Ενθαρρυμένος από τη φράση αυτή, ξεκίνησα τη συμμετοχή μου, ήδη όμως στην τρίτη ερώτηση έγινε σαφές ότι μόνο ημι- ή επαγγελματίες γίνονται δεκτοί: στο σχετικό κουτάκι έπρεπε να μπη ένα ακέραιο νούμερο από 1 μέχρι κάποιο, ίσο με τα χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης του συμμετέχοντος. Προσπάθησα να βάλω 0, αλλά δεν έγινε δεκτό. Η επαγγελματική μου ενασχόληση από γεννησημιού μέχρι σήμερα, είναι 2 βράδια συνολικά.

1 «Μου αρέσει»

Ο τίτλος για το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου είναι κάπως παραπλανητικός. Χαρτογράφηση θα πει, ξερουμε ποιος παιζει, τι παιζει και που.

Το συμπλήρωσα, αλλά σε πολλες ερωτήσεις για ευνόητους λόγους η απάντηση ήταν “Δε θελω να απαντήσω”. Προφανώς υπάρχουν τα “μεν” και τα “δε” οταν εχεις να κανεις με μαγαζια, πανηγύρια κλπ…

2 «Μου αρέσει»

Στη δική μου όμως περίπτωση, η συμπλήρωση του πεδίου “χρόνια εργασίας” είναι υποχρεωτική.

Εγώ δεν ζήτησα την θέση του aptaliko.gr ως φορέα, αλλά την θέση των ατόμων που απαρτίζουν την συγκεκριμένη επιτροπή.

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι παράλογο να επιφυλάσσονται τα άτομα να τοποθετηθούν για κάτι που θα επηρεαστεί από το σύνολο των απαντήσεων, οπότε και σωστά τοποθετήθηκαν, αν έτσι σκέφτηκαν.

2 «Μου αρέσει»