Διαβάζοντας τις ετικέτες

Η ανάγνωση των ετικετών των δίσκων (έστω μέσα από βιβλία κι όχι από πρωτογενή πηγή) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παίρνω πίσω το κράξιμο που έριξα πριν από χρόνια στο Φραγκίσκο που είχε πάντα τέτοια …λόξα. Τον τελευταίο χρόνο την κόλλησα κι εγώ!
Κάπου όμως αρχίζει και μου τη δίνει!
Ξέρει κανείς για πόσα τραγούδια φέρεται έχει γράψει στίχους ο Μίνως Μάτσας; Είναι απίστευτο! Νομίζω ότι αν κάτσει κάποιος και μετρήσει το χρόνο που χρειάζεται ένας μέτριος γραμματιζούμενος για να γράψει στο χαρτί 10 στιχάκια, θα αποδειχτεί ότι είναι αδύνατο να έγραψε όλα αυτά τα τραγούδια ο Μάτσας, απλά γιατί δεν προλάβαινε!
Μιλάμε για ρεμπέτικα πάσης φύσεως, ελαφρά, βαριά, ερωτικά, χασικλήδικα κλπ. Επίσης ελαφρά, ξένα (αναφέρεται ο αλλοδαπός συνθέτης και δίπλα ο Μάτσας που έκανε την μετάφραση;). Πάρα πολλά.Υπάρχουν και δίκοι όπου Μάτσας φέρεται ως αποκλειστικός δημιουργός τραγουδιού. Στο δίσκο Odeon GA-1791, για παράδειγμα, ο Μάτσας (ως Μίνως Τσάμας) είναι ο αποκλειστικός δημιουργός του τραγουδιού “Ούζο, χασίς”. Ο δημιουργός του άλλου τραγουδιού (“Γιαννούσενα”) είναι ο Σωτήρης Γαβαλάς. Υπάρχουν ένα σωρό δίσκοι που από τη μια μεριά έχουν τραγούδι κάποιου πολύ καλού δημιουργού, που όμως έχει αναλογικά πολύ μικρότερη συμμετοχή στη δισκογραφία απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, κι από την άλλη μεριά υπάρχει τραγούδι όπου συμμετέχει ο ως δημιουργός ο Μάτσας ή ο Περιστέρης ή και οι δυο μαζί.
Επίσης συμβαίνει και το εξής φαινόμενο: Τα δυο τραγούδια του δίσκου, ενώ έχουν διαφορετικούς δημιουργούς, μοιάζουν σαν να βγήκαν απ’ την ίδια …μήτρα, έχουν δηλαδή γραφτεί στο ίδιο ύφος. Για παράδειγμα στο δίσκο Odeon GA-1769 ο Κώστας Ρούκουνας τραγουδάει από τη μια μεριά το “Πού 'ναι τα χρόνια τα παλιά” του Γαβαλά κι από την άλλη το “Γιατί να κάθεσαι να λες” των Περιστέρη - Καμβύση (ναι, αυτός που “έφτιαξε” τον άλλο “Λαθρέμπορα”).
Λέμε καμιά φορά “Τι ψάχνεις τώρα να βρεις”, αλλά κάπου “φορτώνεις” κι αρχίζεις και ψάχνεις. Περιμένω εναγωνίως την έκδοση βιβλίου για το στιχουργό Μάτσα. Νομίζω ότι θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι μ’ αυτά που θα διαβάσουμε. Θυμηθείτε με: Ο τύπος θα έχει στο όνομά του πάνω από 1.000 τραγούδια! Ποιος Βίρβος, ποιος Τσάντας και ποιος Κολοκοτρώνης; Μάτσας, ο κυρίαρχος των στίχων!