Γλυκό μου Καναρίνι - Ρόζα Εσκενάζυ: Σε Α΄τηλεοπτική μετάδοση

Στις 21:00 σε Α΄ Τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΤ1 την Πρωτοχρονιά

1 «Μου αρέσει»

Ένας Γερμανός φίλος ψάχνει το φίλμ για τη Ρόζα, χωρίς επιτυχία. Κύτταξα κι εγώ πρόχειρα στο γτ, πράγματι δεν φαίνεται να υπάρχει εκεί, μόνο το τρέηλερ της ταινίας. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Είναι πολύ πρόσφατο το ντοκιμαντέρ (2011) και λογικά κάτω από πνευματικά δικαιώματα. Άρα είναι σχετικά δύσκολο να βρεθεί ελεύθερο. Βέβαια με ένα γρήγορο ψάξιμο είδα ότι πωλείται σε DVD. :wink:

@nikos_politis Το ωραίο είναι ότι για την παρουσίαση της ταινίας αυτής στα πλαίσια της “Διαπολιτισμικής Εβδομάδας” του Μπάμπεργκ είχαμε παίξει μουσική μετά τη προβολή με τη μπάντα μας στη Γερμανία (συμπεριλαμβανομένων @stratos_tsaxpinis και @adouan)

Και αυτή είναι ζωντανή ηχογράφηση από τη κινηματογραφική αίθουσα:


Υ.Γ. Μετά από σχετική έρευνα, ολόκληρη η ταινία με γερμανική περιγραφή (αλλά με αρκετά ελληνικά στις συνεντεύξεις καθώς και άλλες γλώσσες, κυρίως αγγλικά/ τουρκικά/ εβραϊκά):

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πάρα πολύ, το προώθησα ήδη!

Χαίρομαι που βοήθησα!

1 «Μου αρέσει»

Τελικά, ο Γερμανός φίλος μου πέρασε ένα λινκ, απ’ όπου μπόρεσα σήμερα να κατεβάσω το φίλμ και να το παρακολουθήσω*. Παρακολουθώντας το, άκουσα και ένα τραγούδι «της Ρόζας» με τίτλο «Χτες σε είδα μεθυσμένο», ηχογραφημένο με τη Ρόζα στην Κων/λη όταν είχε πάει εκεί το 1954. Η μελωδία του μου θύμισε κάποιο τραγούδι που είχα μάθει απ’ τη Δόμνα Σαμίου, με τίτλο «Μαρμαρινός καρσιλαμάς» και ρεφρέν (συγχωρήστε μου τα όποια λάθη) «Ααα, μπερμπερίμ ογλάν, αμάν αμάν, γκελ μποϋνουμά ντολάν". Το έψαξα και βρήκα ότι το κομμάτι αυτό, στο όνομα της Ρόζας ηχογραφημένο βεβαίως, είναι περίπου ατόφια η μελωδία ενός τραγουδιού από τον Μαρμαρά (της Πόλης), που είχε καταγράψει η Δόμνα Σαμίου στον Μαρμαρά Χαλκιδικής. Και αυτό το έπιασαν οι Τούρκοι της ταινίας, και το συνέδεσαν με την “δημιουργία” της Ρόζας, ερμηνεύοντας το κομμάτι στα Τουρκικά, που μάλλον προϋπήρξαν.

(*) τίποτα ιδιαίτερο, το όλον φίλμ αλλά, 'ντάξ…

και, προσθήκη, καθώς έλεγχα αν όλα έγιναν σωστά: τα δυο κορίτσια του “Μαρμαρινού μπάλου” (από την καταγραφή της Δόμνας Σαμίου) είναι σούπερ! Παίζουν (ρυθμικά) το εννιάρι ως καρσιλαμά, στα δάχτυλα!

** Ααα, αγόρι μου μπαρμπέρη, φίλησέ μου το λαιμό!

1 «Μου αρέσει»

Ενδιαφέροντες οι παρατηρήσεις σου, Νίκο. Όσον αφορά στη ταινία, απλά ο σκοπός είναι μια εισαγωγή (πρώτη, ευκολοχώνευτη επαφή) για δυτικό κοινό. Δεν έχει κρυμένους θησαυρούς για μας, αλλά εξυπηρετεί στο να δημιουργεί δεσμούς ή να κινεί τη περιέργεια.

1 «Μου αρέσει»

Δυστυχώς δεν υπάρχει πια το βίντεο αυτό.

2 «Μου αρέσει»

Όπως λέω και πιο πάνω …

και για του λόγου το αληθές δείτε ενδεικτικά εδώ.

3 «Μου αρέσει»

295 δολλάρια :slight_smile:

Για δημόσια προβολή. Εάν το θες για να το δεις σπίτι σου, σίγουρα μπορείς να το βρεις φθηνότερα :wink:

2 «Μου αρέσει»

Λειτουργικός σύνδεσμος, για το Ντοκυμαντέρ “Γλυκό μου καναρίνι” για τη Ρόζα Εσκενάζυ, στο YouTube.

Δυστυχώς κάποια σημεία, είναι στα γερμανικά, χωρίς υπότιτλους.

Εάν έχει στη διάθεσή του, κάποιος κάποιον λειτουργικό σύνδεσμο με τους κατάλληλους υποτίτλους, ας τον επισυνάψει εδώ, ώστε να δουν και άλλοι φίλοι του ρεμπέτικου το ντοκυμανταίρ.

Είναι το μοναδικό public βίντεο στο YouTube. Όποιος το παρακολουθήσει, καλό είναι να μην αφήσει σχόλια και “like”, για να μην το πάρει γραμμή ο αλγόριθμος της ιστοσελίδας, και το “ρίξει”.

1 «Μου αρέσει»