Συναυλία - Αφιέρωμα στην Ρόζα Εσκενάζυ

Ο Ρόι Σερ είναι ο σκηνοθέτης ενός μουσικού ντοκιμαντέρ με θέμα την περιπετειώδη και ανατρεπτική ζωή αλλά και το εξαιρετικό καλλιτεχνικό έργο της Ρόζας Εσκενάζυ. Τα τελικά γυρίσματα του φιλμ, που έχει τίτλο «My Sweet Canary» (Καναρίνι μου Γλυκό), θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 16 Μαρτίου 2010, στις 21:00, στη μουσική σκηνή «STAGE» (26ης Οκτωβρίου 27), με μια συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο της Ρόζας Εσκενάζυ. Στη συναυλία αυτή θα συμπράξουν Έλληνες, Τούρκοι και Ισραηλινοί μουσικοί προκειμένου να παρουσιάσουν το πολύμορφο ρεπερτόριο της Ρόζας Εσκενάζυ. Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και της ΕΡΤ. Όπως συχνά είθισται στις καλλιτεχνικές δημιουργίες, αφορμή για το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν το τυχαίο άκουσμα από τον σκηνοθέτη ενός τραγουδιού της Ρόζας, παιγμένο στην Ιερουσαλήμ από μια ομάδα Ισραηλινών μουσικών που ασχολούνται με το ρεμπέτικο! Ο δυναμισμός και η διαχρονικότητα των τραγουδιών της Ρόζας Εσκενάζυ, που τραγουδιούνται και χορεύονται ακόμη και σήμερα από ανθρώπους οι οποίοι πιθανόν να αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή της, καθώς και η καταγραφή της πολύπαθης, σχεδόν κινηματογραφικής, ζωής της, υπήρξε το κίνητρο για την παραγωγή αυτού του ντοκιμαντέρ, που αποτελεί ένα πολύχρωμο μουσικό πορτρέτο της μεγάλης ερμηνεύτριας του Σμυρναίικου τραγουδιού. Το ντοκιμαντέρ κινείται γύρω από δύο άξονες: έναν χρονολογικό/βιογραφικό που αφορά τη ζωή της Ρόζας και έναν δεύτερο άξονα που επικεντρώνεται στη μουσική της. Μέσα από το οδοιπορικό τριών μουσικών (που προέρχονται από την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Βρετανία) και τη συνύπαρξή τους πάνω στο πάλκο με ντόπιους μουσικούς στην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι στην τέχνη και τη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα. Στη συναυλία παίζει 12μελής ορχήστρα Ελλήνων, Τούρκων και Ισραηλινών μουσικών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη χωρίς σύνορα μουσική της Ρόζας Εσκενάζυ, σε μια βραδιά ξεχωριστών γυναικείων φωνών που θα ερμηνεύσουν τα αξέχαστα τραγούδια της Ρόζας στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα σεφαραδίτικα.

Παίρνουν μέρος οι παρακάτω μουσικοί: Τραγουδούν: Mehtap Demir (Τουρκία), Μαρία Κώτη (Ελλάδα), Martha D. Lewis (Βρετανία/ Ελλάδα) και ως επίσημη προσκεκλημένη η Yasmin Levy (Ισραήλ).

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Τατασόπουλος, Δημήτρης Μυστακίδης, Έκτορας Κοσμάς, Tomer Katz, Ramazan Sesler, Hasan Sesler και Omer Raslan

Mουσική διεύθυνση: Mumin Sesler Η συναυλία θα κινηματογραφηθεί για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου Γλυκό».

Μια συναυλία αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ. Η ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ μέσα από το οδοιπορικό και τον φακό του Ισραηλινού σκηνοθέτη Ρόι Σερ.

ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:00 ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «STAGE», 26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 27.

ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 2310 566768

Πηγή : Myspace Μαρία Κώτη

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Μίλησα χωρίς να διαβάσω καλά - καλά το post. Σαλονίκη δύσκολα ανεβαίνουμε.

Σήμερα, στη ΝΕΤ, στις 4.00’ , στην εκπομπή “Έχει γούστο” υπάρχει αφιέρωμα στη Ρόζα.
θα μιλήσουν για τη Ρόζα ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο δημοσιογράφος που έκανε τη μία από τις δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις της, και ο Νίκος Καρατάσος, παραδοσιακός οργανοπαίκτης στο σαντούρι, μόνιμος συνεργάτης της Ρόζας Εσκενάζυ από τα μέσα της δεκαετίας του '50.
Θα ακουστούν τραγούδια της, ερμηνευμένα από την Κατερίνα Τσιρίδου.

Το ντοκυμαντέρ που θα γυριστεί για τη Ρόζα δεν είναι ελληνικό. Γίνεται από Ισραηλινούς. Πληροφορίες για τη ζωή της Ρόζας αξιοποίησαν οι Ισραηλινοί και από το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, από συνεντεύξεις της ίδιας καθώς και άλλων προσώπων που την είχαν γνωρίσει, μέρος των οποίων παρουσιάστηκαν σ’ αυτό το αφιέρωμα της ΝΕΤ.

Στο φόρουμ έχουμε αναφερθεί στη ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ, έτσι τα περισσότερα στοιχεία που ακούστηκαν στο αφιέρωμα αυτό μάς είναι ήδη γνωστά.
Απλά, επιβεβαιώθηκαν κάποια στοιχεία που αφορούν στην προσωπική της ζωή, όπως ότι πέθανε μόνη και αβοήθητη, σε άσχημη κατάσταση, και από τηλεφώνημα της οικογένειάς της μάθαμε πως έχει 3 εγγόνια από το γιο της Παράσχο, τη Φλώρα, τη Ρόζα και το Γιάννη.

Πρεμιέρα
Καναρίνι Μου Γλυκό

Γαλλικό Ινστιτούτο, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 στις 20:00
Μια ταινία του Roy Sher / Ισραήλ / Ελλάδα / Γαλλία / 2010 /89ʼ

Το CineDoc κάνει πρεμιέρα με την ταινία «Καναρίνι μου Γλυκό», αφιερωμένη στη ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που είναι αφιερωμένη στην αξέχαστη ρεμπέτισσα, και την παρακολουθεί στη ζωή και στο πάλκο από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη, κι από εκεί στην Αθήνα.

Στο οδοιπορικό αυτό συνταξιδεύουν τρεις νέοι μουσικοί, ο Tomer Katz από το Ισραήλ, η Mehtap Demir από την Τουρκία και η Martha Lewis από την Ελλάδα, οι οποίοι ακολουθούν τα μουσικά ίχνη της Εσκενάζυ.

Η κορυφαία ερμηνεύτρια γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Εβραίους σεφαρδίτικης καταγωγής, και έζησε στη Θεσσαλονίκη, ερμηνεύοντας ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια. Στα μέσα της δεκαετίας του '20, κατέβηκε στην Αθήνα και άρχισε να τραγουδάει στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς. Το 1928-29 έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσεις, ενώ στη δεκαετία του ʽ30 ηχογράφησε πάνω από 500 ρεμπέτικα, σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία του ισραηλινού σκηνοθέτη Roy Sher, ο οποίος «ερωτεύτηκε τη βασίλισσα του ρεμπέτικου» σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της που έγινε στην Ιερουσαλήμ. Η ταινία, που προβάλλεται από το CineDoc σε πρώτη προβολή, αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του γαλλο-γερμανικού καναλιού πολιτισμού ARTE και του Israel Broadcasting Authority.

Θα ακολουθήσει δεξίωση, κατά την οποία το παραδοσιακό σχήμα Ανέμου Ώτα θα παίξει τραγούδια από τη Μικρά Ασία.

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας θα γίνουν και δύο συναυλίες τον Οκτώβριο:

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, Μουσική σκηνή STAGE, Θεσσαλονίκη (κρατήσεις: 2310 56 67 68)
26ης Οκτωβρίου 27, Σφαγεία, Δίπλα στο ξενοδοχείο PORTO PALACE

Τρίτη 18 Οκτωβρίου, Θέατρο BADMINTON, Αθήνα

Εύα

Που μπορει να βρεθει αυτη η ταινια?..

Το Cinedoc κάνει τη φετινή του πρεμιέρα με το «Καναρίνι μου Γλυκό», μια διεθνή συμπαραγωγή αφιερωμένη στη σπουδαία ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζυ, που θα προβληθεί την Τετάρτη 28/9, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το φιλμ, το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ακολουθεί τα ίχνη της κορυφαίας ερμηνεύτριας από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθήνα. Μάλιστα, μετά την προβολή θα ακολουθήσει μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με το μουσικό σχήμα Ανέμου Ώτα να ερμηνεύει live σμυρναίικα τραγούδια.

Συγγνώμη! Μετά πρόσεξα ότι ήδη υπήρχε η ανακοίνωση…

Η προβολή της ταινίας είναι Αθηναική Πρεμιέρα, και θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη! Επίσης μετα την προβολή το συκρότημα ΑΝΕΜΟΥ ΩΤΑ με την Ντένια Κουρούση θα μας ταξιδέψουν με ένα αφιερώμα και μουσικές επιλογές απο το ρεπερτόριο της Ρόζα Εσκενάζυ!

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του CineDoc μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μας www.cinedoc.gr

Σας ευχαριστούμε πολύ και θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στην προβολή!

Ομάδα του CineDoc

Ήμουν και εγώ εκεί …Το «My Sweet Canary» (Καναρίνι μου Γλυκό) προβλήθηκε και έμεινε στο μυαλό και τη καρδιά μας εχτές το βράδυ στην μικρή αίθουσα του Γαλλικού.Η Ρόζα Εσκενάζυ ήρθε ακόμα λίγο πιο κοντά μας μέσα από τα ασπρόμαυρα πλάνα της ΕΡΤ, τις αφηγήσεις του Χατζηδουλή ,του συνεργάτη της Κ.Καρατάσου καθώς και από τα τραγούδια που ακούστηκαν στη ταινία και όλα αυτά πλεγμένα άρτια από τον σκηνοθέτη Roy Sher. Ένα αφιέρωμα, στα μουσικά αλλά όχι μόνο, πεπραγμένα της Εσκενάζυ. Πολλοί Έλληνες μουσικοί όπως ο συμφορουμίτης Δ. Μυστακίδης , Ν. Τατασόπουλος, Δ.Κρανίδας ,Σ. Παπατραγιάννης ,Κ.Τσιρίδου κ.α.και βέβαια Yasmin Levy. Μια πολύ ζεστή αγκαλιά στο ρεμπέτικο και τους πρωταγωνιστές του . Μακάρι να προβαλλόταν και στις μεγάλες αίθουσες .

Ήταν πράγματι μια συγκινητική και υπέροχη βραδιά, μη το χάσετε εάν ξαναπροβληθεί (το ελπίζω …)! Και μη ξεχνάτε τη συναυλία-αφιέρωμα στη Ρόζα στο BADMINTON με MEHTAR DEMIR, YASMIN LEVY και Μάρθα Φριντζήλα (18/10) (Θα είναι και ο “δικός μας” Δ. Μυστακίδης…)

Γεια σας,

Παραθέτω ένα εκτεταμένο άρθρο για την ταινία, από μια συνέντευξη με το σκηνοθέτη Roy Sher:

Εύα