Γιώργος Τσαλαμπούνης: Παρτιτούρες και δισκογραφία Σκαρβέλη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μοιράζομαι σήμερα το υλικό που είχε ετοιμάσει ο Γιώργος Τσαλαμπούνης για την πτυχιακή του, φυσικά με την άδεια της οικογένειάς του. Όντας παρών στην έναρξη της εργασίας το 2014, βοηθώντας τον τεχνικά και συντάσσοντας μαζί του την εξαιρετικά ακριβή δισκογραφία του Κώστα Σκαρβέλη, νιώθω μεγάλη περηφάνεια και μια μοναδική σύνδεση με αυτό το υλικό. Για μένα αποτυπώνει μια εποχή έντονης δημιουργικότητας, με πολλές όμορφες στιγμές και με αυτή τη ζωογόνο ενέργεια που λαμβάνει κανείς όταν μελετά και ανακαλύπτει πράγματα για το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Για μας τότε ήταν η μουσική και συγκεκριμένα το ρεμπέτικο, το οποίο δεν μας ικανοποιούσε μόνο αισθητικά αλλά μας καθόριζε μέχρι ένα βαθμό και ως ανθρώπους. Καμιά φορά βέβαια δεν μπορώ παρά να μην σκεφτώ τι θα μπορούσε να είχε καταφέρει ο Γιώργος αν είχε περισσότερο χρόνο ή αν του είχαν δοθεί κάποιες ευκαιρίες παραπάνω. Νομίζω ωστόσο ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε εκεί αλλά στο πόσο θετικά επηρέαζε τους γύρω του. Ο Γιώργος μας έκανε όλους καλύτερους, όχι μόνο σαν καλλιτέχνες αλλά και σαν ανθρώπους, και αυτό νομίζω πρέπει να κρατήσουμε ως πιο πολύτιμο. Δεν θέλω να πλατιάσω άλλο εδώ, άλλωστε το υλικό μιλάει από μόνο του, οπότε αντιγράφω απλά την τελευταία παράγραφο από το σημείωμα που έγραψα για να κατατοπίζει τον αναγνώστη γύρω από αυτό το υλικό:

«Παρά το γεγονός ότι προοριζόταν να ενσωματωθεί σε πτυχιακή εργασία, το υλικό που περιέχεται εδώ μπορεί να σταθεί και ως αυτοτελής δημοσίευση. Πέρα από τη χρησιμότητά του ως ένα επιπλέον εργαλείο εκμάθησης, ειδικά για τους νέους μουσικούς του είδους, αποτελεί σημαντική συμβολή στη γενικότερη μελέτη του έργου του Κώστα Σκαρβέλη, ενός μουσικού που όπως είναι φυσικό ασκεί επιρροή σχεδόν σε κάθε κιθαρίστα που καταπιάνεται με το ρεμπέτικο. Από τη μεριά μου, ελπίζω η παρουσίαση του υλικού να λειτουργήσει ως άλλη μια αφορμή ενθύμησης του φίλου Γιώργου Τσαλαμπούνη, αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου και χαρισματικού μουσικού που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας».

Για να δείτε ή να κατεβάσετε δωρεάν το υλικό αυτό, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

16 «Μου αρέσει»

Μπράβο, το καλύτερο μνημόσυνο για τον άνθρωπο!

ΥΓ: Αν είναι εφικτό σε αυτό το στάδιο, ας διορθωθούν και δύο τυπογραφικά:
συν τις άλλοις=συν τοις άλλοις (σελ. xii)
μπαρμπούρι=μπαρμπούτι (σελ. 43)

4 «Μου αρέσει»

Συνυπογράφω. Σπουδαία κίνηση φιλίας, μνήμης και τιμής. Μπράβο κι από μένα.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ, Άνθιμε. Τα διόρθωσα.

Συγχαρητήρια! Πολύ προσεγμένη δουλειά, και σε αυτή την έκδοση.

2 «Μου αρέσει»

Αφού ο μακαρίτης δεν πρόλαβε ούτε να ετοιμάσει την πτυχιακή του ούτε καν να γνωστοποιήσει αν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο θέμα, η προεργασία του μπορεί να αξιοποιηθεί από όποιον άλλον μελλοντικά κάνει κάποια μελέτη για τον Σκαρβέλη. (Όπως θα μπορούσε βέβαια και αν την είχε ήδη ολοκληρώσει, αν άλλος έπιανε άλλο θέμα για τον ίδιο συνθέτη…)

Μήπως λοιπόν θα άξιζε τον κόπο να αναλάβει το Παν/μιο Ηπείρου (έτσι δε λέγεται τώρα;) να το τυπώσει και να το εκδώσει; Όχι πως δεν είναι αξιοποιήσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά τιμής ένεκεν.

Διαβάζει κανείς που θα είχε τη δυνατότητα να κάνει τέτοια πρόταση;

(Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δισκογραφικοί πίνακες θα χρειαστούν καινούργια τυπογραφική επιμέλεια για να είναι εύχρηστοι.)

Ας σημειωθούν και 3 εργασίες για τον Σκαρβέλη:

Ο-Α. Κρικώνης, Η κιθάρα ως μέλος της ρεμπέτικης κομπανίας: η περίπτωση Σκαρβέλη, διπλωματική εργασία, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ 2010.

Δ. Μακρής, Όψεις της συγχορδιακής διαχείρισης στο αστικό λαϊκό τραγούδι τη δεκαετία του 1930 (η περίπτωση του Κώστα Σκαρβέλη), πτυχιακή εργασία, ΤΕΙ Ηπείρου 2013

Γ. Παπαγεωργίου, Κώστας Σκαρβέλης: καταγραφή και ανάλυση του έργου του, μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2017

Το (πρώην) Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου εντάχθηκε το 2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Να ενημερώσω πως ανέβασα μία ανανεωμένη εκδοχή του pdf με λίγο μεγαλύτερο μέγεθος σελίδας από το κλασικό Α4 που είχε η προηγούμενη εκδοχή, κυρίως για μεγαλύτερη άνεση όσον αφορά τα περιθώρια. Η νέα εκδοχή (Mάιος 2022) έχει διάφορες τυπογραφικές διορθώσεις αλλά και κάποιες βελτιώσεις στα κείμενα, στους πίνακες και κάποιες μικροδιορθώσεις στις παρτιτούρες. Το βρίσκετε στον ίδιο σύνδεσμο με πριν: https://drive.google.com/file/d/1arKTfQ_8HMpN58eyzoiXCmImaG-u_XbJ/view

5 «Μου αρέσει»