Για το δημοψήφισμα στην Κύπρο

Μελτέμη, Παφίτη, κι όλοι οι Κύπριοι πατριώτες, γιά δε ρίχνετε την ιδέα της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ από το Δημοψήφισμα; Πως θα πάμε έτσι να ψηφίσομε ένα τελεσίγραφο ξένων χωρών; Έχουμε επιτέλους Σύνταγμα και Δημοκρατία, ή όχι;

Αγαπητέ Κύριε Φέρρη. Και γιατί λοιπόν να απόσχουμε απο το δημοψίφισμα; Δέν είναι καλύτερα να πάμε όλοι καθολικά και να τους πούμε {άντε γαμηθήτε καραγκιόζηδες} έτσει να το φχαριστηθούμε κιόλας, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα παραπάνω λόγω μεγέθους…; Εγώ είμαι πρόσφυγας απο το στολίδι της Κύπρου την Κερύνεια. Λοιπόν ο Κόφι μας ούτε λίγο ούτε πολύ μου ζητάει να πληρώσω τον Τούρκο που κατέχει την περιουσία μου η οποία σε σημερινές τιμές ανέρχετε σε μερικά εκατομύρια δολλάρια, γιατί λέει πρέπει να ρθεί και στο βιοτικό επίπεδο το δικό μου. Αυτό το βιοτικό επίπεδο δεν ήρθε μόνο του. Εδώ και τριάντα χρόνια εγώ και η οικογένεια μου εργαζόμασταν πολύ σκληρά για 20 ώρες το 24ωρο γιατί νοιώθαμε ότι έπρεπε να ξαναδημιουργήσουμε το προζύμι απο το οποίο θα ΄φτιάχνουν οι απόγονοι μας το ψωμί. Αυτό το προζύμι που βρήκε έτοιμο ο Τούρκος αλλά όχι μόνο δεν φούρνισε αλλά το άφησε να ξυνίση. Λοιπόν εγώ θα πάω και θα τους πω ότι έχω άποψη και αυτή είναι το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Δέν ξέρω τι ανωμαλίες σεξουαλικές έχω πάντως σίγουρα δεν πληρώνω κάποιον για να με γαμάη.
Γιατί αυτό θέλει ο Αναν, να πληρώσουμε αυτούς που μας γαμάνε τα τελευταία τριάντα χρόνια με την ανοχή όλου του λεγόμενου (πολιτισμένου) κόσμου. Απο αυτό το τόπο έχουν περάσει πολλοί κατακτητές. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να ψηφίσουμε ναι γιατί τριάντα χρόνια είναι πολλά. Λοιπόν τριάντα χρόνια είναι μηδέν στη νοητή ευθεία της ιστορίας. Το σημαντικό είναι αν γίνει κάποιο ξεπούλημα της πατρίδας μου να μη γίνει με την Υπογραφή μας. Τι κατάλαβε η Ελλάδα που Υπέγραψε τις συμφωνίες της Λωζάνης; Εμπόδισε κανένας τους Τούρκους να επιδοθούν στο Πογκρόμ; Και τώρα αν δεν θέλουν να τηρήσουν τις Υποχρεώσεις τους ποιός θα τους αναγκάσει να το κάνουν; Η διεθνής κοινότητα; χα χα χα χα, ας Γελάσω. ¨ετσει λοιπόν. Ο κυπριακός Λαός πρέπει να πάει καθολικά στο δημοψίφισμα και να δηλώσει ότι δεν θα γίνει συνεργός στο έγκλημα, ότι η απόφαση του είναι ΟΧΙ. Αν μπούμε στην Ευρώπη με αυτό το καθεστός ο Κύπριος δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα με εναν οποιονδήποτε άλλον ευρωπαίο. Το μόνο που θα καταδικνύει στην περιπτωση του Κύπριου είναι ότι τον εκβιάσανε ότι για να γίνει Ευρωπ-έ-ος έπρεπε να συναινέση να πάρη πέος με εύρος…Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Σίγουρα δέχεται πολλές πιέσεις η Κυβέρνηση.
Τώρα ξεσπάθωσε και ο Φερχόϊγκεν.
Ήθελα νάξερα ποιες άλλες φορές πιέστηκε και η Ελλάδα στα ιστορικά γεγονότα να δεχθεί οδυνηρές
λύσεις.
Και πόσες φορές η Ελλάδα πλήρωσε το τίμημα όπως
το 1940 που πολέμησε για την Αγγλία και τους λοιπούς συμμάχους, ο Τσώρτσιλ είπε ότι πλέον
οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες και μετά “ουκ οίδα τον άνθρωπον”.
Τώρα οι Τούρκοι προσπαθούν να είναι η πρώτη Μουσουλμανική χώρα που θα εισέλθει στην ΕΕ.
Μέχρι στιγμής το αίσθημα στην Κύπρο παραμένει
ότι το σχέδιο Ανάν θα απορριφθεί στο δημοψήφισμα
στις 24.4.04.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο εύκολα. Να είχαμε δηλαδή να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου Ανάν και ν’ αποφασίσουμε!

Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι, κι εξηγούμαι:

  • Μας έχουν πάρει σβάρνα όλοι και μας λένε “τί ωραίο το σχέδιο και ψηφίστε το να δείτε άσπρη μέρα”. Στους “όλους” περιλαμβάνονται οι Η.Π.Α., η Ε.Ε., ο Ο.Η.Ε., και ΔΥΣΤΥΧΩΣ και ο Καραμανλής ο οποίος πρόσθεσε στις προτροπές του προς εμάς να ψηφίσουμε και με “διορατικότητα”. Όπως είναι φανερό όλοι οι πιο πάνω προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος του Κυπριακού χωρίς να σκέφτονται ότι στην Κύπρο υπάρχουν 1.000.000 άνθρωποι που κινδυνεύουν να μην έχουν αύριο σ’ αυτόν τον δύστυχο τόπο. Και βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση γιατί, πρωτίστως, η Χούντα κατέβασε το παντελόνι στους Τούρκους και τους Αμερικάνους.

Το σχέδιο αυτό έχει χρυσωμένο το χάπι, ώστε να είμαστε αναγκασμένοι να συζητούμε για να ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ το οικονομικό κόστος της εισβολής!!! Τα θύματα να πληρώσουν τον βιαστή δηλαδή!

  • Από την άλλη όμως έχουμε να ζυγίσουμε και το κόστος αυτού του πιθανού “όχι”. Θα συμβούν άραγε όλ’ αυτά που μας επισείουν οι διάφοροι φίλοι και “φίλοι” μας; ‘Η μήπως είναι πορδές που έχουμε την πολυτέλεια ν’ αγνοήσουμε; Κι η Ελλάδα του Καραμανλή, των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα πληρώνει τους Αμερικάνους για να την προστατεύσουν από τους τρομοκράτες (που αυτοί δήθεν “πολεμούν”) ποια στάση θα τηρήσει; Αυτήν που τήρησε και το 1960 με τον “θείο” και την Φρειδερίκη; 'Η μήπως θα σταθεί στο πλευρό μας και θα προτάξει τη δυνατότητα του βέτο στην εισδοχή της Τουρκίας όταν θα έλθει η ώρα;

Κι αν αποφασίσουμε να πούμε “ΟΧΙ” σε ποιους θα απευθυνθούμε μετά για να μας ακούσουν όταν ακόμα κι η ίδια η Ελλάδα πιθανόν να μας λέει “εμείς σας τα λέγαμε αλλά δεν ακούγατε”;

Αυτά είναι μερικά από εκείνα που μας απασχολούν αγαπητέ Κώστα Φέρρη.

Κι έχει δίκιο ο Αυγουστής για όσα λέει για τα αρνητικά του σχεδίου. Κι εγώ πρόσφυγας είμαι από την Αμμόχωστο κι ένας θεός ξέρει τί έζησα όταν διάβηκα πριν μερικούς μήνες το κατώφλι του σπιτιού μου μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Αλλά πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγες μέρες να μας αναλύσουν το σχέδιο σε βάθος, να δούμε τις αντιδράσεις άλλων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (όπως η Ρωσία και η Κίνα) και ν’ αποφασίσουμε.

Όσο για την ιδέα της καθολικής αποχής από το δημοψήφισμα, έχει περάσει και μένα από το μυαλό μου και προς το παρόν τουλάχιστον την βλέπω σαν μια καλή ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ λύση. Γιατί την επομένη του δημοψηφίσματος θα πρέπει και πάλι να βρύμε λύσεις κάτω από τα δυμενέστατα δεδομένα που ανάφερα πιο πάνω.

Λίγες μέρες υπομονή λοιπόν και πάλι εδώ θα είμαστε, τουλάχιστον πιο ενημερωμένοι (ελπίζω).

ΥΓ: Πώς διάολο συμφώνησαν ο Καραμανλής και ο Ερντουάν στην πρόνοια του σχεδίου που λέει ότι η Τουρκία θα έχει δικαίωμα ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ επέμβασης στην Κύπρο;

Φίλοι μου, ξεκινώ από την πεποίθηση πως ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, και πως κανένας δεν είναι (συνειδητά τουλάχιστον) προδότης.

Ζω το Κυπριακό από 10 χρονών παιδί, και τα αισθήματά μου είναι ακριβώς ίδια μ’ αυτά που εκφράζετε και οι τρεις σας.

Πριν μπω όμως στις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος, τα “υπέρ” και τα “κατά”, τις επιπτώσεις από τη μιά ή την άλλη μεριά, θα σταθώ στο εξαιρετικά πετυχημένο “άντε γαμηθείτε καραγκιόζηδες” του Αύγουστου, και θα θέσω θέμα Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Σ’ αυτή τη βάση, ακολουθεί μία Ανοιχτή Επιστολή" που ετοιμάζω, και θα στείλω σύντομα το πρώτο σχέδιό της.

Πίνετε να πίνομε μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Πίνετε να πίνομε μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

Και μη παραπίνετε μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Και μη παραπίνετε μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

Κι αύριο στράτες έχομε μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Κι αύριο στράτες έχομε μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

Στράτες και στρατέματα μωρέ παιδιά! Αχ ώχ!
Στράτες και στρατέματα μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

Στο βουνό θ΄ανέβομε μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Στο βουνό θ΄ανέβομε μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

Τούρκους θ΄ απαντήσομε μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Τούρκους θ΄απαντήσομε μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

Πόλεμο θα πιάσομε μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Πόλεμο θα πιάσομε μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

Κι όποιον εύρ΄ο Θάνατος μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Κι όποιον εύρ΄ο Θάνατος μωρέ παιδιά ει μωρέ παιδιά!

Όλοι θα τον κλάψομε μωρέ παιδιά! Αχ ωχ!
Όλοι θα τον κλάψομε μωρέ παιδιά αχ μωρέ παιδιά!

*Ένα παραδοσιακό από το πολυφωνικό της Ηπείρου

paradoxologos / aegeos

Παιδιά το τραγούδι δεν το γράψαμε γιά να σταματήσετε τη συζήτησή σας.
Γράψτε κάτι γιά το θέμα, να μαθαίνουμε κι εμείς οι πιό μακρινοί.

Λάθος, παίδες. Η πρότασή μου γιά Αποχή γιά λόγους αξιοπρεπείας, αποτελεί πολυτέλεια. ΟΧΙ λοιπόν, δαγκωτό, και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

(Είναι δυνατόν να τόχει πει ΜΟΝΟ η Αλέκα;)

Και γιά να ενισχύσω το ΟΧΙ, επανέρχομαι στο ρεμπέτικο:

Κύπριοι, πιάστε τα γιοφύρια!
Φράγκοι, κλάστε μας τ’ αρχίδια!

Ρέ παιδιά, γιατί το πολυσκοτίζουμε το μυαλό μας; ΝΑΙ θα πούμε. Και όχι γιατί το θέλουμε αλλά γιατί έτσει θέλει η Μάνα Ελλάς. Η μήπως σας διαφεύγουν τα μισόλογα και οι ψίθυροι; Άρχισαν τα όργανα στην Ελλάδα ( Σημίτης, Παπανδρίκος,Καραμανλής) και πολλοί άλλοι πρωτοκλασάτοι των κομμάτων, και μας λένε τώρα να σκεφτούμε με σύνεση!!! και όχι με το συναίσθημα. Βλέπετε έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες τώρα για τους οποίους έγδυσαν τον Ελληνικό λαό και δεν θέλουν εντάσεις με τους γείτονες μπας και γίνη καμιά χαλάστρα.Οι Κύπριοι ας κουρεύονται, στο κάτω κάτω η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κάποτε άκουσα μια διάλεξη ενός Ελλαδίτη Ιστορικού (μου διαφεύγει το όνομα τώρα) που είπε κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Όπου υπήρχε κομμάτι του Ελληνισμού που Ευημερούσε, η Μάνα Ελλάς το κατάστρεψε. Αυτό έγινε με τη Νότια Σικελία, Με τη Μικρά Ασία, με τη Βόρεια Ήπειρο και με τη Κύπρο. Δέν πειράζει, Εγώ πάλι όπως έγραψε και ο ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α. Ευαγόρας Παλληκαρίδης- Την Ελλάδα Αγαπώ- Κρίμα μόνο όλα εκείνα τα παιδιά της Ελλάδας, Οι Ελδυκάριοι που πολέμησαν για αυτόν τον τόπο το 74 και έχασαν τα νειάτα τους εδώ. Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι απο τη 1 Μαίου θα γίνουμε πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Και λέω καλό γιατί θα μπορούμε να πάρουμε των Ομματιών μας και να πάμε αλλού να κατοικίσουμε. Εμένα με προβληματίζει πολύ το πράμα πάντως΄Το σκέφτουμε. Να ξεθάψω τα κόκκαλα της μακαρισμένης της μάνας μου μη τα μαγαρίσουν, να τα βάλω σε μια κασέλλα και να πάρω την οικογένεια και να φύγω. Ανδρών επιφανών Πάσα γή τάφος.Όταν σου πάρουν την αξιοπρέπεια είναι δύσκολο να μείνεις και να το βλέπεις κάθε μέρα μπροστά σου. Έχει και η ξεφτύλα τα όρια της… Αθάνατη Ελλάς!

Ξέχασα να διευκρινίσω γιατί σε κάποιους θά φανούν πολύ ποιητικά όλα αυτά. Τά λέιψανα των παππούδων μου στο κατεχόμενο χωριό μου στην επαρχία Κερύνειας, τα ξέθαψαν και ο χώρος του νεκροταφείου μας έγινε υπαίθριος χώρος αφοδεύσεως…Αυτά για να μη νομίζετε ότι τα κάνω πιο τραγικά απο ότι είναι τα πράματα.

Αυγουστή, μην εγκαταλείπεις.
Οι καλαμαράδες κάνανε το πραξικόπημα του 74 (χούντα ξεχούντα, Ελληνικό Κράτος ήτανε). Οι ΗΠΑ επέβαλαν (ομολογημένα) τη χούντα και την έβαλαν να κάνει το πραξικόπημα. Οι Τούρκοι εισέβαλαν. Οι Εγγλέζοι σκοτώσαν τον Ευαγόρα, τον Καραολή και τόσους άλλους. Και δημιούργησαν εκ του μηδενός την λεγόεμενη “Τουρκική μειονότητα”.

Τώρα, οι τέσσερις μαζί, μας μετατρέπουν σε αεροπλανοφόρο της νέας αποικιοκρατίας. Μήπως πρέπει να τους ευχαριστήσουμε κιόλας;

Κι ας μή μασάμε. Μας λένε “με σύνεση, και χωρίς συναίσθημα”. Είναι και ηλίθιοι από πάνω. Το συναίσθημα είναι μέρος του λόγου, κι είναι αυτό που κάνει τόν άνθρωπο άνθρωπο. Δεν πα να γαμηθούνε λέω γω…

Όχι, παιδιά, όχι και πάλι ΟΧΙ!
Όχι στην Εταιρία “Κύπρος Α.Ε.”.
Όχι στο ρατσιστικό απαρτχάϊντ που θεωρεί, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες και Αρμένιους, κατώτερα όντα.

ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ! Τουλάχιστον να περισώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Μαζί με την αξιοπρέπεια των Τουρκοκυπρίων, γιατί κι αυτοί πρέπει να πεισθούν να πουν το ΟΧΙ.

Μα επιτέλους, μόνο ο Ντεκτάς θα μιλάει γιά Εθνική αξιοπρέπεια;

Απ’ όσο έχω καταλάβει, όλη η “λύση”, δεν είναι λύση του Κυπριακού αλλά λύση ενός άλλου προβλήματος που λέγεται: “το Κυπριακό να μην αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας”.

Είμαι βέβαιος, ΞΕΡΟΥΝ πως αυτό που σκεπάζεις στο όνομα - δήθεν - σημαντικότερου στόχου, στο τέλος φυτρώνει στη πόρτα σου. Ελα όμως που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Εχουμε ολυμπιάδα και άγγιξε το 3% του ΑΕΠ το έλλειμα. Φαντάζοαμι ξέρετε τι σημαίνει αυτό…

Παιδιά, κρατάτε μας ενήμερους.
Συνεχίστε τη κουβέντα.

Κώστα, αυτό που λες είναι ένα μικρό μέρος του θέματος. Είναι ακόμα:

  1. Η επιστροφή της αποικίας της Κύπρου στη Βρετανική Αυτοκρατορία, δώρο του Μπους στον Μπλαιρ.
  2. Η μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο, ορμητήριο γιά τη νέα Αμερικανοαγγλική Αυτοκρατορία.
  3. Η αδυναμία της Ευρώπης ν’ αντισταθεί στις ΗΠΑ.
  4. Το χτίσιμο της Νέας Τάξης πραγμάτων (το λένε και “παγκοσμιοποίηση”) που μετατράπη τα Κράτη-Έθνη σε Κράτη-Εταιρίες.

Και άλλα πολλά και συγγενικά μ’ αυτά, που ε΄τκολα καταλαβαίνεις με τη δική μας διαλεκτική.

Γι αυτό και η πρώτη μου αντίδραση, ήταν η πρόταση της Αποχής, με την έννοια πως είναι απαράδεκτο γιά μιάν ανεξάρτητη Δημοκρατία, ν’ αλλάζει το Καθεστώς της μ’ ένα τελεσιγραφικό “δημοψήφισμα” που επιβάλλουν άλλα Κράτη. Ωσαν να ήταν το δημοψήφισμα που θα επιβληθεί στους Ιρακινούς, από τους Αμερικάνους κατακτητές!

Επί τη ευκαιρία, κι επειδή το Email σου έχει χαθεί ανάμεσα στους ιούς, πες μου που θάσαι τη μεγάλη εβδομάδα; Υπάρχει περίπτωση ν’ ανέβω στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη. Αλλιώς, θ’ ανέβω την Τρίτη του Πάσχα.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΠ-ΑΝΑΝ-ΙΑ!
Ακούστε το MP3:

http://www.geocities.com/oxi_anan

Δεν είναι ακριβώς ρεμπέτικο, μα θα μπορούσε και νάναι…

Επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψή μου, παραθέτοντας αποσπάσματα της ανακοίνωσης του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό:

"Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Πέρα από το καθεστώς της «ντεφάκτο» διχοτόμησης, που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή του 38% της Κύπρου από το 1974, η επίσημη «ντεγιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου προετοιμάστηκε τουλάχιστον από το 1999.
Αρχικά υπήρξε η απόφαση για το Κυπριακό της «ομάδας των 8» μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών κρατών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) την 20 Ιούνη 1999 στην Κολωνία. Εκεί καλούνταν «τα δύο μέρη» να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις». Και επιπλέον γινόταν η αναφορά, ότι για την επίτευξη λύσης τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ «θα παίρνονταν απλώς υπόψη», αντί να αποτελούν τη βάση της λύσης.
Τον ίδιο χρόνο ακολούθησε η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, που κυριολεκτικά πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Υπενθυμίζουμε την τότε τοποθέτηση του ΚΚΕ (11 Δεκέμβρη 1999): «Οσον αφορά στο Κυπριακό είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προωθείται έτσι κι αλλιώς η διχοτόμηση. Όσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, «ξεχνούν» ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της». Τα άλλα τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, είχαν τότε θεωρήσει ως θετικές τις αποφάσεις της Συνόδου του Ελσίνκι.
Στη συνέχεια ήρθε το «σχέδιο Ανάν» που ανέτρεψε όλες τις μέχρι τότε αποφάσεις του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, γεγονός που αποκαλύφθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο και στις συνομιλίες στη Λουκέρνη.
Ακολούθησε η συμφωνία της Ν. Υόρκης, όπου με την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης, έγινε αποδεκτή η διαδικασία της επιδιαιτησίας του ΓΓ του ΟΗΕ, που οδήγησε τελικά σε αυτό το σημείο. Συμφωνία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκαλέσει «ιστορική εξέλιξη», οι ΗΠΑ είχαν «χαιρετίσει θερμά», ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «ιστορική ευκαιρία».
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι θετικό το γεγονός πως, παρά τις αφόρητες πιέσεις, δεν αποσπάστηκε στη Λουκέρνη η στήριξη του σχεδίου Ανάν, που θα σήμαινε αποδοχή μιας μορφής ευρωδιχοτόμησης.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει εκείνο που υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του «σχεδίου Ανάν» (13 Νοέμβρη 2002): «Η κατάθεση του σχεδίου για το Κυπριακό από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων», τετελεσμένων αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων… Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση».
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο Ανάν, με όποιες επιμέρους τροποποιήσεις κι αν γίνουν, δεν μπορεί να αποτελέσει καμιά βάση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα, με τους σχεδιασμούς για την αναμόρφωση της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», όπου η θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών και χωρών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών εκφράζονται και στο σημείο αυτό και δένονται με την επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.
Επιβεβαιώνεται και πάλι, ότι το δίκαιο που διαμορφώνεται είναι εκείνο που ανταποκρίνεται στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Οι ιμπεριαλιστές παραβιάζουν ακόμη και το δίκαιο που οι ίδιοι διαμορφώνουν, όταν αυτό επιβάλλουν τα σχέδιά τους. Τρανή απόδειξη είναι το περιβόητο “ευρωπαϊκό κεκτημένο»” το οποίο υποτίθεται ότι θα γινόταν μοχλός για δίκαιη λύση του Κυπριακού…
…Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να συνεχίσει τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της Κύπρου. Καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μετά το Κυπριακό θα ακολουθήσει το Αιγαίο.
Μόνη αποδεκτή λύση είναι η εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών Κορυφής 1977-’79, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και προστάτες."

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου.
Ασχετα με το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με το ΚΚΕ, θα πρέπει να προσέξει ότι απ’ το 1992 (τουλάχιστον) και ύστερα έχει -δυστυχώς- δικαιωθεί σε όλες τις θέσεις και προβλέψεις του για την εξωτερική πολιτική αλλά και για τη διεθνή κατάσταση γενικότερα.
ΑΝ

Ξαναπαραθέτω το κομάτι απ’ την παλιότερη ανακοίνωση του ΚΚΕ στις 13 Νοέμβρη 2002:

«Η κατάθεση του σχεδίου για το Κυπριακό από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων», τετελεσμένων αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων… Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση».

Μια τόσο σοβαρή δήλωση-προειδοποίηση από ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη βουλή, όχι απλώς πέρασε τότε στο ντούκου, αλλά και κρύφτηκε επιμελώς από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και μη. Ετσι στο κρυφά πέρασαν και την προχθεσινή ανακοίνωση, αποσπάσματα της οποίας παράθεσα παραπάνω. Μόνο στο ραδιόφωνο του SKY άκουσα ότι “η Αλέκα διαφωνεί”, και μ’ αυτό ξεμπέρδεψαν με την “έγκυρη” ενημέρωση.
ΑΝ

ΥΓ. Πριν κάμποσο καιρό ο Σφακιανάκης (θου Κύριε το στόματί μου) σε ένα τραγούδι του είπε ανάμεσα σ’ άλλα:
“…Πρόβατα ξυπνάτε, έρχεται η σειρά μας…”.
Τυχαία λέτε να εξαφανίστηκε απ’ τα περιοδικά, τις τηλεροράσεις και τα ραδιόφωνά μας αυτό το μέχρι πρότινος “υπέρλαμπρο αστέρι”;

Κώστα (Φερρη): k.kourounis@gnomon.com.gr
Σου έστειλα και e-mail με τηλέφωνα (άλλαξαν από τότε)

ʼρχισαν τα όργανα!!!
Αντιγράφω από τον σημερινό τύπο:

Κωνσταντινούπολη
"Η Τουρκία θα ζητήσει τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε πως «θα περιοδεύσω υπερήφανα σε ολόκληρο τον κόσμο για να ζητήσω την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», σε περίπτωση ελληνοκυπριακού «όχι» στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος υπουργός προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκοί κύκλοι» του εξήγησαν ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή σε μια τέτοια περίπτωση, από το να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του ψευδοκράτους."

Σε αυτές τις περιπτώσεις πιό μακριά έχει δει αυτός
που χαράζει διεθνή πολιτική. Όχι εμείς δυστυχώς!
Και φυσικά θα έχει σχεδιάσει να πάρει αυτά που θέλει (είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ)
Το μόνο μας όπλο είναι το περίφημο ΒΕΤΟ.
Αν βρούμε το σθένος σα λαός πρώτα αλλά και οργαν. κράτος να το χρησιμοποιήσουμε.
Πολύ φοβάμαι πως στο τέλος θ΄ακουστεί κάτι παρόμοιο όπως στο ποδόσφαιρο, ότι δηλαδή η πρόκριση είχε ήδη χαθεί από τον πρώτο αγώνα
(πριν 30 χρόνια)…