Για κοιταξτε αυτην την Κιθαρα

Τις προαλλες περασε ενας φιλος κι ειχε αυτην την 9χορδη κιθαριτσα, με την ετικετα να γραφει κατασκευη Μ.ΜΑΥΡΟΥΣΗ και απανω σαν επικεφαλιδα στην ετικετα με μαλλον τουρκικα γραμματα IMAL EDEN MAVRUSI. Πολυ ενδιαφερον μιας και το οργανο ειχε πολυ ωραια φωνη βεβαια φαινοταν πολυ παλιο και ταλαιπωρημενο και σιγουρα χρειαζεται επισκευη. Πολυ εντυπωση ομως μου εκανε η περιπτωση πιθανον Ελληνα μαστορα στην Τουρκια. Γνωριζει κανεις τιποτα παραπανω?

Πρόκειται για μία κατασκευή του γνωστού μάστορα της εποχής εκείνης, Νικόλαου Μαυρούση.

Το Μ στην ετικέτα όπως και στην σφραγίδα, είναι Ν. οι ετικέτες του δεν ήταν εκτυπωμένες αλλά φτιαγμένες από σφραγίδα, πολύ πιθανών από τον ίδιο. Το IMAL EDEN MAVRUSI σημαίνει κατασκευασμένο από τον Μαυρούση.
Ζούσε και εργαζόταν στην Πρίγκηπο. Η Πρίγκηπος (Buyukada) είναι ένα μικρό πανέμορφο νησάκι της Κων/πολης, απέναντι από την Χάλκη.
Εκεί είχε το εργαστήρι του αλλά έδινε και σε μαγαζιά στην Πόλη. Κατασκεύαζε κυρίως μαντολίνα, κιθάρες και λίγα ούτια. Στα μαντολίνα είχε φήμη.

Η κιθάρα αυτή πρέπει να κατασκευάστηκε γύρο στο 1910. Ημερομηνίες δεν έγραφε σχεδόν ποτέ. Ο Μαυρούσης είχε ένα μειονέκτημα στις κιθάρες, και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Οι χορδές ήταν πολύ ψιλά σε σχέση με τις ταστιέρες, χωρίς να είναι σκεβρωμένες…
Πάντως θα πρέπει να έχει γλυκό ήχο.

Το 1910 τα τούρκικα γράφονταν ακόμα με αραβικούς χαρακτήρες οπότε η επιγραφή χρονολογεί την κιθάρα μάλλον στο τέλος της δεκαετίας του 20.

Λογικό ακούγεται αυτό που λες φίλε emc, αλλά ο Μαυρούσης φημίζεται ότι πέθανε πριν το 1920, χωρίς εγώ να έχω βρει τεκμηριωμένα στοιχεία θανάτου μέχρι στιγμής, γιαυτό και δεν το έγραψα.

Αν όντως πέθανε πριν το 20ʼ τότε θα λέγαμε ότι αυτή η κιθάρα φτιάχτηκε γύρο στην δεκαετία του 10ʼ.

Έχουν βρεθεί πολλές κιθάρες του Τάσο; Είχες την τύχη να δεις πολλές? Βρίσκει κανείς στην Τουρκία ή στην Ελλάδα ?

Μπάμπη όχι, δεν βρίσκει κανείς πολλά όργανα του Μαυρούση πια.
Μην κοιτάς εμένα, εγώ εκτός από την σχετική δουλειά μου το κάνω και από μεράκι με τους παλιούς μαστόρους της Πόλης και τα όργανα που κατασκευάζανε. Εξάλλου στην πόλη πηγαίνω από πολύ μικρός, την αγαπώ και μʼαγαπάει…

Προσωπικά έχω δει 4 κιθάρες του που είχαν το ίδιο θεματάκι που έλεγα. Τώρα έχω 2 μαντολίνα του, όχι στολισμένα αλλά θεωρώ ότι είναι ασύλληπτης κατασκευής, ειδικά στα καπάκια.

*Η άλλη εκδοχή για αυτή την κιθάρα είναι να φτιάχτηκε μετά τον θάνατο του, από κάποιο συνεχιστή του.
Κάνεις δεν ξέρει μέχρι στιγμής.