ΒΟΥΒΟΣ ΧΟΡΟΣ!!

Σε κάποια παλιότερη συζήτησή μας, που δεν μπορώ να θυμηθώ ποια είναι, έχει αναφερθεί ότι διάφορες περιοχές παλιότερα δεν είχαν ολωσδιόλου όργανα, και γλεντούσαν μόνο με το τραγούδι. Εκφράστηκε όμως η απορία: και οι χοροί που δεν έχουν τραγούδι, πώς προέκυψαν;

Λοιπόν, σ’ αυτό το βίντεο βλέπουμε ένα χορό που δεν έχει μεν τραγούδι, αλλά δεν έχει ούτε όργανα, οπότε είναι σκέτος χορός χωρίς μουσική -εκτός από το ρυθμό που δημιουργούν οι ίδιοι οι χορευτές με τα πατήματά τους. Δεν ξέρω πόσο γενική ήταν αυτή η πρακτική. Άλλωστε στο βίντεο χορεύει μια ομάδα με το δάσκαλό της, δεν είναι επιτόπια καταγραφή. Πιθανώς όμως και να γινόταν κάποτε κι αυτό, και αν γινόταν στην Κρήτη όπως εδώ, γιατί όχι και οπουδήποτε αλλού;

(Σε άλλους πολιτισμούς πάντως σαφώς υπάρχουν χοροί όπου η μόνη μουσική είναι ο ρυθμικός θόρυβος του ίδιου του χορού. Κάπως έτσι άλλωστε προέκυψαν και οι κλακέτες.)

Κι ένα καλύτερο. Εκτός φολκλορικού πλαισίου.

Ο παρακάτω σύνδεσμος έχει ένα κομμάτι βουβό πεντοζάλι, απλά δεν είμαι σίγουρος αν συνηθιζόταν από παλαιά ή αποτελεί νεωτερισμό των χοροδιδασκάλων.

//youtu.be/u9UgcfmcLGU

Φοβερό το απόσπασμα από τον βουβό χορό στην κηδεία.

Δεν ξέρω τι παράδοση υπήρχε στην Κρήτη σχετικά με χορός χωρίς μουσική και τραγούδι. Ωστόσο ξέρω ότι χόρευαν κατά παράδοση βουβό τσάμικο στου Φίλια Καλαβρύτων. Έχω δει και ένα βιντεάκι, νομίζω στο YouTube, αλλά δεν το βρίσκω.