ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΤΟRING

Γεια σας.Προκειται να παιξω με γεματη ορχηστρα (εκτος απο το μπουζουκι μου,υπαρχει κιθαρα,ακορντεον,βιολι)σε ενα μαγαζι.Το μονιτορ που υπαρχει ειναι συνολικο και περιττο να σας πω οτι δεν ακουω τιποτα!
Η απολυτη κουφαμαρα και οι ‘‘πρασινες’’ πανε συννεφο.
Το καλο αλλα και ‘‘κακο’’ ειναι οτι η αιθουσα εχει πολυ καλο ηχο και υψηλη ευκρινεια(στη δοκιμη,κατεβηκα απο το παλκο και επαιξα σε τραπεζι και το αποτελεσμα ηταν αλλο)συνεπως κινδυνευω αμεσα να ξεφτιλιστω ευρεως!
Επειδη δεν εχω ουτε τον χρονο ουτε το χρημα να αγορασω αμεσα δικο μου μονιτορ θελω να ρωτησω εαν γνωριζει καποιος φιλος,αν μπορω να χρησιμοποιησω ως μονιτορ τον οικιακο μου ενισχυτη,ενα κλασσικο fender 10αρακι watt.
Αν γινεται,η συνδεσμολογια σε σχεση με τον μεικτη ποια ειναι;
Eυχαριστω πολυ!

μπορείς, έστω για να ακούς τον εαυτό σου. μόνο πρόσεχε μην δεν ακούς τους άλλους πια.
σύνδεσέ το σε κάποιο aux, να είναι pre-fader, και στέλνεις εκεί και άλλα κανάλια άμα θες και αντέχει.

Ευχαριστω liga! Nαι,εχεις δικιο,θα προσεξω ο ηχος στο κουτι μου να ειναι ισορροπημενος με τα υπολοιπα οργανα στο αλλο μονιτορ…απλα θελω να βγαινω τοσο οσο για να ακουω εμενα.Η εξοδος που θα συνδεθει το μονιτορακι μου λοιπον,ειναι αυτη που αντιστοιχει στο καναλι μου? Τι σημαινει pre-fader?

οκ, λίγες εξηγήσεις παραπάνω. θα βοηθούσε και αν μου έλεγες τί κονσόλα έχεις.
υπάρχει μια έξοδος, το auxiliary (send & return), η οποία χρησιμοποιείται για να συνδέεις εφέ ή μόνιτορ. το χαρακτηριστικό της είναι πως μπορεί να πάρει σήμα από όλα τα κανάλια, όσο θες από το καθένα. δηλαδή αν έχεις συνδέσει ένα βάθος ή ένα μόνιτορ πχ στο aux1, ρυθμίζεις σε κανάλι (από το αντίστοιχο περιστροφικό aux1) πόσο σήμα θα στείλεις στην έξοδο aux1. μετά από το master volume aux1 ρυθμίζεις την τελική ένταση (ποσότητα σήματος) που θα στείλεις στο εφέ ή στο μόνιτορ.
δηλαδή έστω ότι θες ελάχιστο βάθος στην κιθάρα, λίγο στο μπουζούκι και περσσότερο στη φωνή. ρυθμίζεις αντίστοιχα τα aux σε κάθε κανάλι, και μετά από το master aux ρυθμίζεις το πόσο σήμα θα στείλεις συνολικά στο εφέ που έχεις συνδέσει στην έξοδο aux send. τέλος, από το εφέ επιστρέφεις το σήμα από το εφέ στο aux return. έτσι έχεις το ίδιο βάθος (ίδια συσκευή και ίδιες ρυθμίσεις, άρα έχεις ομοιογένεια) για όλα τα κανάλια, αλλά με έλεγχο της ποσότητας στο καθένα. το ίδιο ισχύει για ένα μόνιτορ, απλά εκεί δεν χρειάζεται να επιστρέψεις το σήμα στην κονσόλα.
τα εφέ είναι πάντα post-fader, δηλαδή επηρρεάζονται από το πόσο έχεις ανοίξει την ένταση σε κάθε κανάλι (ώστε να υπάρχει αναλογία του καθαρού σήματος με το εφέ). αντίθετα, τα μόνιτορ είναι pre-fader, δηλαδή ανεξάρτητα από την ένταση του κάθε καναλιού, ώστε να έχεις μια εντελώς διαφορετική μίξη στα μόνιτορ (απ’ότι στα εξωτερικά ηχεία).
ό,τι θες ρώτα!

Φιλε liga σε ευχαριστω πολυ! Απολυτη αναλυση. Φαντασου το αποθηκευσα στον υπολογιστη μου ως πραγματικα χρησιμη γενικη οδηγια ηχοληψιας! Να εισαι καλα!