Βιβλίο: "ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ"

Ένα καινούριο βιβλίο για το ρεμπέτικο κυκλοφόρησε. Έχει τίτλο «Όψεις του ρεμπέτικου» και συγγραφέας του είναι ο Κώστας Βλησίδης ( ο γνωστός, που έγραφε κάποτε σε τούτο δω το Φόρουμ).
Περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:
α. «Το ρεμπέτικο στη δεκαετία του 1930 και ο Μεταξάς, μέσα από γραπτές συγχρονικές πηγές»,
β. «Ο αριστερός λόγος για το ρεμπέτικο (1946-1988)» και
γ. «Ρεμπέτες και ρεμπέτικο: από τη ρητορική των ʼλλων στον αυτοπροσδιορισμό».
Ο συγγραφέας, με το γνωστό ύφος του, προσεγγίζει τα θέματά του με ακρίβεια και πληρότητα αναφερόμενος σε πληθώρα γραπτών πηγών (πως θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, άλλωστε, ο συγγραφέας του πονήματος «Για μια βιβλιογραφία του ρεμπέτικου») και μας δίνει ανάγλυφη την εικόνα της κάθε εποχής καθώς και τις απόψεις και θέσεις (θετικές ή αρνητικές) πολλών και σημαντικών ανθρώπων για το ρεμπέτικο.
Το βιβλίο είναι γεμάτο πληροφορίες περισσότερο ή λιγότερο γνωστές. Βλέπουμε πως στάθηκαν και πως εξελίχθηκε αυτή η στάση διαχρονικά, απέναντι στο ρεμπέτικο διάφορες κοινωνικοπολιτικές ομάδες, σημαντικές προσωπικότητες της Μουσικής και της πολιτικής καθώς ακόμη και αυτοί οι ίδιοι οι δημιουργοί και υπηρέτες του.
Εύχομαι καλή ανάγνωση σε όσους το πάρουν στα χέρια τους.

Hi Leonidas,

Suddenly I can’t write with Greek characters (mipos ftaiei h anabathmish???)! Anyway, thanks for the heads up as the English say. I will look out for this book on the Internet. I already have Blisidis’ bibliography, which is a most impressive “ponhma”.

Eva

Eva,
I wish you to find it. I’m sure you will find the book very interesting.
LG

Συμπτωματικά 18 χρόνια μετά, τυγχάνει να το διαβάζω αυτή την περίοδο…

1 «Μου αρέσει»