Αφιέρωμα στο Γ. Κατσαρό [1888-1997] στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Αυτήν την Πέμπτη 26 Ιουνίου στην "Μυλόπετρα" Μπενάκη 6 στο ιστορικό κέντρο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
(τηλ: 27210 98950)

Δελτίο τύπου

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Αμοργιανό κιθαριστή Γιώργο Κατσαρό-Θεολογίτη (1888-1997), που έζησε και δημιούργησε στις Η.Π.Α. από τις αρχές του 20ου αιώνα,
με το τίτλο «Ελληνική Απόλαυσις» (από το ομώνυμο τραγούδι).

Η επιμέλεια του αφιερώματος είναι του μουσικού Σπύρου Δελέγκου (σχόλια, φωτογραφίες, κιθάρα, τραγούδι).

Ο Γ. Κατσαρός ενσαρκώνει ένα είδος λαϊκού τροβαδούρου, ταυτόχρονα τραγουδιστής και εκτελεστής κιθάρας με μια ιδιότυπη τεχνική, χωρίς τη συνοδεία άλλου οργάνου. Γεννημένος στην Αμοργό το 1888, ανήκει στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων στην Αμερική, και μέσα από μια πορεία που ξεπερνά έναν αιώνα -καθώς έζησε 109 έτη- εκφράζει ανάγλυφα τον πόνο της ξενιτιάς, την νοσταλγία προς την πατρίδα, τον έρωτα, αλλά ακόμα και ιστορικά γεγονότα, όπως το οικονομικό κραχ του 1929 κ.α.
Κατά τη μουσική του διαδρομή γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες στην Αμερική, όπως Ροδόλφο Βαλεντίνο, Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσάρλι Τσάπλιν, ακόμα και με τον Αλ Καπόνε. Χαρακτηριστική η σχέση του με τον μεγάλο κλασικό κιθαριστή Αντρέ Σεγκόβια παρά τη διαφορετικότητα των μουσικών τους κόσμων.

Στην εκδήλωση ο Σπύρος Δελέγκος (κιθάρα, τραγούδι) θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δημιουργιών, που ηχογράφησε ο Γ. Κατσαρός από το 1919 ως και τα τέλη της δεκαετίας του `30, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από σχόλια και φωτογραφίες που έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης είναι ότι αναδεικνύεται το επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης μέσα από το ρεπερτόριο του εν λόγω καλλιτέχνη, θίγοντας τις δύσκολες συνθήκες των Ελλήνων μεταναστών του παρελθόντος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά και μετά από αυτό στη χώρα που προορίζονταν.

Να σου πω και απο εδώ συγχαρητήρια Σπύρο για την καλή δουλειά. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις.

Ταχυτατος ο τακης. Πραγματικα παρα πολυ ωραιο βραδυ. Ραντεβου αυριο.
Να σαι καλα Σπυρο.

Πολυ ωραια ιδεα,συγχαρητηρια.
Ωραιο θα ειναι να τραβηχτει καποιο βιντεο να δουμε οι υπολοιποι.

Το playlist οιο θα ειναι;:slight_smile:

Ευχαριστώ ρε παιδιά -georgalasG & Mpotis- για τα καλά σας λόγια και γενικότερα όσους στήριξαν με την παρουσία τους!

Mplekos, δείγμα της μουσικής μου δουλειάς πάνω στο Γ. Κατσαρό είναι τα παρακάτω βίντεο:

Μπλεκο έγινε την προηγουμενη μερα από το ποστ σου το αφιερωμα.
Δεν το σκεφτηκα για βιντεο