Αφιέρωμα στο Γ. Κατσαρό [1888-1997] στην Πάτρα

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, ώρα 9.00 μ.μ. το Πολύεδρο και ο Σπύρος Δελέγκος οργανώνουν μουσικό αφιέρωμα στον Αμοργιανό κιθαριστή Γιώργο Κατσαρό – Θεολογίτη με τίτλο «Ελληνική Απόλαυσις» (από το ομώνυμο τραγούδι), ο οποίος έζησε και δημιούργησε στις Η.Π.Α. από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Γ. Κατσαρός–Θεολογίτης ενσαρκώνει ένα είδος λαϊκού τροβαδούρου, ταυτόχρονα τραγουδιστής και εκτελεστής κιθάρας με μια ιδιότυπη τεχνική, χωρίς τη συνοδεία άλλου οργάνου.
Γεννημένος στην Αμοργό το 1888, ανήκει στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων στην Αμερική, και μέσα από μια πορεία που ξεπερνά έναν αιώνα -καθώς έζησε 109 έτη- εκφράζει ανάγλυφα τον πόνο της ξενιτιάς, την νοσταλγία προς την πατρίδα, τον έρωτα, αλλά ακόμα και ιστορικά γεγονότα, όπως το οικονομικό κραχ του 1929 κ.α. Κατά τη μουσική του διαδρομή γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες στην Αμερική, όπως Ροδόλφο Βαλεντίνο, Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσάρλι Τσάπλιν, ακόμα και με τον Αλ Καπόνε. Χαρακτηριστική υπήρξε η σχέση του με το μεγάλο κλασικό κιθαριστή Αντρέ Σεγκόβια παρά τη διαφορετικότητα των μουσικών τους κόσμων.

Στην εκδήλωση ο Σπύρος Δελέγκος (κιθάρα, τραγούδι) θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δημιουργιών ( ρεμπέτικα, επιθεωρησιακά, καντάδες κ.α.) που ηχογράφησε ο Γ. Κατσαρός από το 1919 ως και τα τέλη της δεκαετίας του `30, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από σχόλια και φωτογραφίες που έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

Τα πολύ επίκαιρα θέματα της μετανάστευσης και της οικονομικής δυσχέρειας αναδεικνύονται μέσα από το ρεπερτόριο του εν λόγω καλλιτέχνη, θίγοντας τις δύσκολες συνθήκες των Ελλήνων μεταναστών του παρελθόντος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, καθώς και τις επιπτώσεις του Οικονομικού Κραχ του 1929 στους πολίτες των Η.Π.Α.

Η εκδήλωση είναι διάρκειας περίπου 1 ώρας και 20 λεπτών και θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Πολύεδρου, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του χώρου. Είσοδος: 5 ευρώ με κρασί ή αναψυκτικό

ΠΟΛΥΕΔΡΟ: Κανακάρη 147 & Γεροκωστοπούλου, ΠΑΤΡΑ, τηλ. 2610 277342 fax: 2610 226030 e-mail: polyedro1@hol.gr