Μια μουσική παρουσίαση για το «Πειραιώτικο» ρεμπέτικο σε σχέση με τα τοπωνύμια
του μεγάλου λιμανιού που συνδέθηκαν με αυτό
Κείμενα, συλλογή υλικού και παρουσίαση από τον Θανάση Βλάχο
Ζωντανή μουσική από τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα
και το μουσικό σχήμα «Παραπεταμένοι»
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20:30
Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
Σαν ελάχιστος φόρος τιμής, γίνεται μια προσπάθεια να ανιχνευθούν τα αποτυπώματα που άφησαν οι ρεμπέτες στις γειτονιές του Πειραιά.
Ακούγοντας τη μουσική τους, αρχίζει κανείς βαθμιαία και αναζητά μια ξενάγηση σε περιοχές και καταστάσεις, στις οποίες γίνεται αναφορά, με οδηγό τα ίδια τα τραγούδια, το καθένα με την δική του ιστορία και τοπογραφία.
Από το λιμάνι του Πειραιά σαλπάρισαν τα πρώτα αυτά τραγούδια, τα οποία σιγά σιγά πλήθαιναν και δημιούργησαν ένα ρεύμα δυνατό, που βοήθησε να φουντώσει ένας ζωντανός λαϊκός πολιτισμός, μια γνήσια λαϊκή δημιουργία.
Με προβολή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού, παράλληλα με ζωντανή μουσική θα ακουστούν τραγούδια των Βαμβακάρη, Δελιά, Μπαγιαντέρα, Μπάτη, Στράτου, Κερομύτη, Παπαϊωάννου κ.α, τα οποία αναδεικνύουν τις Πειραιώτικες περιοχές στο πέρασμα των χρόνων.
Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Γκούμας: Υπεύθυνος μουσικής οργάνωσης και παρουσίασης (μπουζούκι-τραγούδι)
Κώστας Τρυφωνόπουλος: μπουζούκι
Πολυτίμη Τόλη : τραγούδι
Ισίδωρος Πάτερος: κιθάρα
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά
Γιώργος Μακρής: τραγούδι
Συμμετέχουν όλοι στο τραγούδι
Ήταν όμορφη και πετυχημένη εκδήλωση. Σε μια από τις ωραιότερες αθηναϊκές αυλές παρακολουθήσαμε μάθημα πειραϊκής γεωγραφίας και απολαύσαμε τραγούδια με αναφορές στον Πειραιά και τις γειτονιές του από μια κεφάτη κομπανία με προεξάρχοντα τον Σπύρο Γκούμα.
Συναυλία, όπως είπε και ο Γιώργος Μακρής, όχι μόνο διασκεδαστική, αλλά και διδακτική, γιατί, εδώ που τα λέμε, η γνώση των πειραιώτικων τοπωνυμίων είναι προαπαιτούμενο για τη γνώση του ρεμπέτικου.
Παρακολούθησα την επανάληψη της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα στο “άλικο” την Παρασκευή που μας πέρασε.
Τολμώ να πω ότι αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές.
Ο κ. Βλάχος έχει πετύχει μια εμπεριστατωμένη και ακριβή καταγραφή πολλών σημαντικών στοιχείων για τις γειτονιές και τα τοπωνύμια του Περαία και μέσα από την περιγραφή του επιτυγχάνει μια γεωγραφική-ιστορική-μουσική και ρομαντική περιπλάνηση στην “πόλη των πόλεων” του ρεμπέτικου.
Οι επιλογές των τραγουδιών που παρουσιάστηκαν από τον Σπύρο Γκούμα και τους ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΥΣ ήταν εξαιρετικές, καθώς συμπεριλάβανε γνωστά όσο και άγνωστα τραγούδια, όλα φίνα, διαλεχτά.
Η ποιότητα των εκτελέσεων ήταν εξαιρετική… Τα τραγούδια κύλαγαν σαν νεράκι, αβίαστα, απαλά, χωρίς γκαρίσματα, χωρίς ψευτιές, χωρίς φιγούρες, με παιχτική και ρυθμική ακρίβεια που με άφησε ξερό. Φυσικός ήχος σε σωστή ένταση, επίσης.
Έφυγα γεμάτος όμορφα ακούσματα και γεμάτος εικόνες και γνώσεις για την πόλη που αγαπώ.
Σας ευχαριστώ
ΥΓ. Πρώτη φορά επίσης, ο κόσμος που είχε έρθει ήξερε τί έψαχνε… Εκκλησία έτσι; Να ντρέπεσαι να σηκώσεις το πιρούνι να φας. Έτσι θέλει.
Babis εκ μέρους όλων σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Όλοι προσπαθούμε να υπερασπιστούμε αυτή τη λαϊκή μας κληρονομιά με ότι εκφραστικά μέσα διαθέτουμε. Να είσαι καλά και να συνεχίζεις…
— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 19:50 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 19:32 —
δεν πειράζει, ελπίζω να σας παρακολουθήσω την επόμενη φορά! χαίρομαι που γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, εύχομαι και στις επόμενες με αντίστοιχη επιτυχία.