Ατυχία: Σκεύρωμα Μπουζουκιού

Εχω ενα μπουζουκακι εδω και 3 μηνες μην φανταστητε κανενα ακριβο το οποιο μ σκευρωσε…Εγω ξερω απο το φορουμ πως απλα ‘‘ξινουν’’ την ταστιερα αλλα εχω ακουσει και απο εναν τυπο σε ενα μαγαζι οτι υπαρχει ειδικο μηχανημα που κανει αυτην την δουλεια…Ποια η αποψη σας για το θεμα?

Τι ατυχία, φυσιολογικό είναι. Τα όργανα κάποια στιγμή σκεβρώνουν, δεν είναι πέτρινα. Το ξεσκέβρωμα είναι ένα τακτικό σέρβις ρουτίνας. Δεν ξέρω πώς γίνεται η δουλειά αλλά προφανώς γίνεται από μάστορα.

Βασικα εχω ακουσει για κιθαρες οτι υπαρχει ενα μηχανημα ‘‘σκεβρωτηρας’’ που το κανει αμεσως…Υπαρχει κατι τετοιο για μπουζουκι?

Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω είναι δύσκολο να σου εξηγηθεί εδώ τέτοιο πράγμα. Καταρχήν΄εφόσων μιλάμε για νέο όργανο, πρέπει να σκεφτείς αν έγινε κάτι λάθος όσο ήταν στα χέρια σου, δηλαδή αν το είχες σε υγρασία, ζέστη, αν το άφηνες να ψήνεται στο αυτοκίνητο…κλπ. Αν έγινε κάτι τέτοιο,είναι σημαντικό να διαπιστωθεί για να μην επαναληφθεί. Αν όχι, τότε ίσως θα έπρεπε να μιλήσεις στο μαγαζί που σου το πούλησε, ένα όργανο ακόμα και μαθητικό, θα έπρεπε να παραμένει ίσιο για περισσότερο απο λίγους μήνες.
Σχετικά με την επισκευή δεν γνωρίζω πολλά:Σε κάποιες περιπτώσεις τρίβεται η ταστιέρα και ο τρόπος που τοποθετούνται τα νέα τάστα βοηθάει το μανίκι να μείνει στη θέση του. Αν έχει πάρει στον τάκο είναι περίεργη υπόθεση και θέλει αρκετή δουλειά. Το ξεσκέβωμα δεν είναι εύκολη υπόθεση…

Το λαθος μου ηταν το οτι κοντα στην θηκη του υπηρχε ερκοντισιον…Τελος παντων το παθημα μαθημα…Εχω ακουσει ακομα πως πολλοι κατασκευαστες - μαστοροι αντι να ‘‘ξισουν’’ την ταστιερα ξινουν τον καβαλαρη…μεγαλο λαθος

Το μοναδικό αν θες μηχάνημα (που δεν είναι, θα το έλεγα τρόπο) που έχω ακούσει είναι η λάμπα που χρησιμοποιεί ο Χρήστος Σπουρδαλάκης. Οι κάτοχοι οργάνων του ίσως μας διαφωτήσουν.

Επίσης διάβασε και [u][b]εδώ[/b][/u]

Η λάμπα προφανώς χρησιμοποιείται όταν υπάρχει στο μπράτσο βέργα με ανθρακονήματα, ώστε η θερμότητά της να κάνει τη δύσκαμπτη βέργα λίγο ευλύγιστη, οπότε ο οργανοποιός τη φέρνει εκεί που θέλει. Όταν ξανακρυώσει δεν κουνιέται. Έτσι καταλαβαίνω εγώ, μπορεί να κάνω και λάθος.

1 «Μου αρέσει»

Η λαμπα ειναι προσωρινη λυση οταν εχει παει πισω το μάνικο και τριζει το οργανο.
Το ζεσταινουμε απο αποσταση για να ερθει μπροστα και να σταματησει το τριξιμο.Προσωπικα το αποφευγω.
Χρησιμοποιειται ο,τι κοντρες και να 'χει το μάνικο.Δεν εχει να κανει με ανθρακονηματα μονο.

1 «Μου αρέσει»