Αρχάριος - Δακτυλοθεσία

Καλησπερα παιδια, ειμαι 35 χρονων και ασχετος με το μπουζουκι, μου αρεσει ομως και θελω να μαθω, μου εχουν κανει δωρο ενα τετραχορδο, εχω 2 βδομαδες που ασχολουμαι και εχω βγαλει το ζεμπεκικο της ευδοκιας και το μπαγλαμαδακι, οχι τελεια, αλλα ακουγονται, δεν εχω χρονο για να παω σε δασκαλο και ασχολουμαι κυριως αργα το βραδυ μετα τις 12 οταν προλαβαινω,εχω κατεβασει σημειωσεις απο ιντερνετ και ταμπλατουρες… και θελω να ρωτησω αν υπαρχουν συγγεκριμενες θεσεις για την καθε χορδη και το καθε δαχτυλο, αν υπαρχει καποιο σχεδιαγραμμα να μου δειξει καποιος, και τι προτεινετε να μαθω νοτες η ταμπλατουρα… νομιζω ταμπλατουρα ειναι πιο ευκολο…και σκεφτομαι τι με ενδιαφερουν οι νοτες αρκει να βγαινει ο ηχος που θελω και να ακουγομαι οπως μου αρεσει,δεν ξερω μπορει να κανω και λαθος,αλλα δεν παω για μουσικος… οποιος μπορει ας με βοηθησει, ευχαριστω…

Πιτ, καλωσήρθες στο φόρουμ.

Η ταμπλατούρα είναι μεν πιο εύκολη, αλλά λιγότερο σαφής. Δεν τα λέει όλα. Για παράδειγμα, δε λέει τις διάρκειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγάλεις κομμάτι που δεν το ξέρεις ήδη στο μυαλό σου σαν μελωδία.

Το να μάθεις νότες μέχρι σημείου να ξέρεις ότι αυτό που παίζεις είναι Ρε ή Μι ή Φα, το θεωρώ απαραίτητο. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω γιατί, αλλά όταν το μάθεις θα καταλάβεις. Ας πούμε ότι το να ξέρεις να ονομάζεις το καθετί βοηθάει να το κατανοείς και καλύτερα.

Αν τώρα με το να μάθεις νότες εννοείς να μάθεις να διαβάζεις πεντάγραμμο, νομίζω ότι μπορείς κάλλιστα να ζήσεις χωρίς αυτό. Αν σε κάνα χρόνο διαπιστώσεις ότι η μουσική σε ρουφάει και θες να διευρύνεις το πεδίο σου σε καθετί χρήσιμο, πιάσ’ το τότε.

Καλή τύχη και τα λέμε!

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 06:40 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 06:38 —

Υ.Γ. Για τις δαχτυλοθεσίες δεν ξέρω πολλά να σε βοηθήσω, αλλά αφού το ψάχνεις μέσω ίντερνετ, στο ΥΤ υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά βιντεάκια. Από επίπεδο μηδέν μέχρι ολοκληρωμένα κομμάτια.

Γεια σου φιλε πεπε,
ευχαριστω για την απαντηση, με τις νοτες εννοω αυτο που μου ειπες και εσυ, να μαθω να διαβαζω απο το πενταγραμμο ειναι λιγο δυσκολο και πολυπλοκο,και φυσικα ενοειτε οτι θα μαθω να ξεχωριζω τισ νοτες πανω στο μπουζουκι…απλα νομιζω οτι δεν χρειαζεται το πενταγραμμο