Αράβικο μακάμ και ούτι

ούτι
μακάμ

#1

Καλησπέρα,
Θα ήθελα να ασχοληθώ με το αράβικο μακάμ σε ούτι. Γνωρίζει κανείς καμία αξιόπιστη πηγή? Για το τούρκικο έχω το βιβλίο “Το τούρκικο μακάμ” το οποίο και λάτρεψα. Επίσης στις αράβικες παρτιτούρες η νότα ΛΑ του πενταγράμμου είναι και πάλι η ντουγκιάχ, δηλαδή η τρίτη από κάτω χορδή ?


#2

ωραίος
εγώ για κάποιον λόγο ασχολήθηκα εξαρχής με το αραβικό…
δεν θα βρεις κάποιο βιβλίο στα αγγλικά νομίζω δεν θυμάμαι σίγουρα

υπάρχουν βιβλία του Jamil Bashir και ενός Σύριου στα αραβικά όμως με πολλες παρτιτουρες ομως
στην αραβική παρτιτούρα ισχύει ότι και στα ευρωπαικά
ότι νότα βλέπεις παίζεις
Επομένως η νότα ΛΑ είναι η τέταρτη ανοιχτή χορδή δηλ. Ushayran

μερικά χρησιμα λινκ
https://www.maqamworld.com/en/index.php

http://www.mikeouds.com/messageboard/


#3

Πράγματι είναι πολύ ελκυστικό το αράβικο. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Επειδή δεν τα έχω ξεκαθαρίσει καλά και υπάρχει μια σύγχυση, μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις σχετικά με τις αλλοιώσεις. Από ότι είδα έως τώρα, στο παίξιμο δεν ασχολούνται πολύ με τα διαστήματα αν είναι 5 ή 8 κλπ, όπως στο τούρκικο, αλλά συνήθως τις παίζουν στη μέση. Έχω καταλάβει σωστά? Επίσης το επικρατέστερο κούρδισμα είναι ΝΤΟ, ΦΑ, ΛΑ, ΡΕ, σολ, ντο ?


#4

Το κουρδισμα που συνηθίζεται ειναι αυτο που λες, εναλλακτικά καποιοι βαζουν τις δυο μπασσες ΡΕ ΣΟΛ αντι.για.Ντο κ Φα αντίστοιχα, αλλα.νομιζω ειναι προτιμοτερο το Ντο Φα.

Τελευταία εχει επικρατήσει κ το Ιρακινο κουρδισμα στους πιο μοντερνους.
Δεν διαφέρει κατι , απλα.αφαιρούμε μια μπασα χορδη και προσθέτουμε στα καντινια μια Φα. Ετσι εχουμε κουρδισμα Φα -φα κ παίζουμε Ραστ απο Φα αντι Ντο

Με τα διαστηματα η επίσημη κυριαρχη θεωρια χωριζει τον τονο σε.τεταρτα του τονου. Ετσι οταν θελεις να παιξεις bayati (στα αραβικα δεν υπάρχει ουσσακ) απο Ρε , η νοτα ΜΙ βρίσκεται ακριβως.αναμεσα στο Μιb και το.Μι.
Το ιδιο ακριβως και για την νοτα Σι .
Αυτο δινει μια πιο βαρια ανατολιτικη αν θες χροια