Απορίες για τα μπουζούκια του Στέλιου Βαμβακάρη

Χαιρετίσματα στους συμφορουμιτες ,καλό μήνα και καλό καλοκαιρι!!!
Εδω και καιρό απορούσα αν τα τριχορδα που έπαιζε ο Στέλιος Βαμβακάρης τα είχε μετατρέψει από τετράχορδο . Η απορία μου έρχεται ποιο πολύ παρατηρώντας την κεφαλή καθώς έχει οχτώ κλειδιά και ξέρω ότι στα παλαιότερα μπουζούκια υπήρχαν επίσης αντίστοιχα κλειδιά αλλά μου φαίνονται πολύ καινούργια τα όργανα που χρησιμοποιούσε
Υστερόγραφο: Κατανοώ ότι είναι λίγο ανόητη η ερώτηση μου αλλά με έχει φάει η περιέργεια :joy:

Έχεις παρατηρήσει κάτι αξιοσημείωτο ως προς το φάρδος της ταστιέρας;

1 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι πως ναι . Βέβαια μπορεί να με ξεγελούν τα μάτια μου αλλά μου φαίνεται να είναι σε φάρδος τετραχορου . Εξού και η απορία . Εδώ για παράδειγμα σε αυτό το βίντεο

Όχι. Δες 0.57 κ. ε. Φαίνονται καθαρότατα οι τρεις χορδές. Και το μπράτσο εντάξει, δεν έχει φάρδος Ζοζέφ αλλά δεν θα χωρούσε τέσσερα ζευγάρια χορδές.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπερα ημουν κοντα στο στελιο 10 χρονια μουσικος τα μπουζουκια ηταν αυθεντικα τριχορδα και ειδικα τα 2 του πατερα του ηταν κατασκευης ζοζεφ !!!

5 «Μου αρέσει»

Ε ναι φανταστικα πως κάπως έτσι θα ήτανε
Σας ευχαριστώ όλους πάντως με καλύψετε !

Καλησπέρα φίλε μου,

Πρόσφατα είδα ένα βίντεο στο YouTube ενός οργανοποιου ο οποίος έκανε έρευνα για τα μπουζούκια του 1930. Μιλάει για το διαφορετικό πάχος χορδών, τετράχορδα του 1920 και διαφορετικά κουρδίσματα που σίγουρα κάποια από αυτά γνώριζε ο Μάρκος και ο Στέλιος. Δεν ξέρω αν σου απάντησα στην απορία, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να το ψάξεις εάν σε ενδιαφέρει. Ο τίτλος του βίντεο στο YouTube είναι “Οι χορδές στα μπουζούκια του Αναστασίου Σταθόπουλου(Πέτρος Μουστάκας)”. Δεν γνωρίζω αν επιτρέπεται να βάλω το url, οπότε και έβαλα τον τίτλο.

3 «Μου αρέσει»

Φυσικά και επιτρέπεται :

5 «Μου αρέσει»