Απορία φιλολογικού ενδιαφέροντος

Εκτός από το μπουζουκάκι, έχω και τρέλλα με την ιστορία αυτών που κρύβονται πίσω από αυτό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Οπότε ξεκίνησα να συλλέγω βιβλία, με θέμα το ρεμπέτικο και ό,τι αφορά τους δημιουργούς του. Το πρώτο μου βιβλίο, ήταν το Ρεμπέτικη Ιστορία Νο. 1 του Χατζηδουλή.

Αφού το απόκτησα, άρχισα να ψάχνω και για τα υπόλοιπα τρία (διότι στο πίσω μέρος του εξωφύλλου, λέει ότι ετοιμάζονται Ρεμπέτικη ιστορία Νο. 2, 3 και 4) και όχι ότι κυκλοφορούν.

Γνωρίζει κανείς, τι συνέβη και δεν εκδόθηκαν ποτέ τα υπόλοιπα τρία βιβλία;
Εκτός εάν κυκλοφόρησαν κάποτε και δε μπορώ να βρω πληροφορίες.

@liga_rosa Νίκο, δεν τα βλέπω και στη λίστα με τη ρεμπέτικη βιβλιογραφία, που μου επισύναψες σε προηγούμενο μήνυμα, νομίζω.

Ελπίζω κάποιος να γνωρίζει, έτσι πληροφοριακά.

Νικος καλώς ήλθες σε αυτό το χόμπι.
Από πέρυσι ξεκίνησα την ιστορία με συλλογή βιβλίων για το Ρεμπέτικο και το μόνο που θα σου πω με σιγουριά είναι ότι είναι αρκετά ακριβό χόμπι και δύσκολο.
Για το βιβλίο που αναφέρεις δεν εκδόθηκαν οι επόμενοι 3 τόμοι και δεν ξέρω το γιατί.
Επίσης τον πρώτο τόμο τον βρήκες καινούργιο ή μεταχειρισμενο ?

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα, Πανό και σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Είναι αρκετά ακριβό, το έχω διαπιστώσει. Αλλά μού αρέσει η ιστορία πίσω από τη μουσική, που μαθαίνω. Ακόμη και βινύλια με επιμέλεια Χατζηδουλή βρήκα και πήρα. Θέλω ο,τι μπορώ να αποκτήσω, που να αφορά το ρεμπέτικο. Εξ’ ου και αγάπη μου για το μπουζουκάκι μου.

Όσον αφορά το βιβλίο, το βρήκα μεταχειρισμένο και ταλαιπωρημένο στο εξώφυλλο. Αλλά ήταν σε πολύ καλή τιμή-σκότωμα και θα ήταν αμαρτία να το άφηνα. Γιατί με ρωτάς, πάντως σχετικά με το βιβλίο;

Μετά από αυτήν την ερώτηση, που έθεσα για τα υπόλοιπα τρία βιβλία της Ρεμπέτικης Ιστορίας, έχω και άλλη απορία, που δεν κατάφερε ακόμη να απαντήσει κανείς ως τώρα. Προϋποθέτει, βέβαια, να έχει κάποιος στην κατοχή του τη Ρεμπέτικη Ιστορία Νο. 1 και την αυτοβιογραφία του Γενίτσαρη από τον Στάθη Gauntlet. Αλλά θα ανοίξω νέο θέμα για αυτό.

2 «Μου αρέσει»

Σε ρώτησα γιατί πολύ απλά δεν το έχω και ήθελα να μάθω αν το βρήκες κάπου stock :slight_smile:
Καλώς ήλθες και πάλι.

1 «Μου αρέσει»

Είσαι σίγουρος ότι έτσι λέγεται; Ο Χατζηδουλής έχει γράψει μία σειρά βιβλίων που τα ονόμασε -Ρεμπέτικη ανθολογία Α, Β, Γ και Δ. Έχει επίσης εκδόσει και έξη άλμπουμ βινυλίου με τίτλο «Ρεμπέτικη Ιστορία 1 έως 6». Δεν έχω πρόχειρους τους συγκεκριμένους δίσκους, αλλά θυμάμαι καλά ότι είχαν, αρχικά, εκδοθεί τρία άλμπουμ, όπου το καθένα περιείχε μία χρονική περίοδο. Όταν πήγε πολύ καλά αυτή η σειρά, ακολούθησε και δεύτερη με ονόματα 4, 5 και 6. Μου φαίνεται λοιπόν δύσκολο να προαναγγέλλεται στο Νο 1 ότι θα ακολουθήσουν τα 2,3 και 4, αφού δεν είχε αρχικά προγραμματιστεί δεύτερη σειρά.

Στο εσώφυλλο του τόμου Α του βιβλίου Ρεμπέτικη ανθολογία, προαναγγέλεται πράγματι η προσεχής κυκλοφορία και άλλων τόμων, που θα συμπληρώσουν την προσπάθεια. Δεν αναφέρεται όμως αριθμός τόμων.

Νομίζω λέει αυτό

Μάλιστα. Το βιβλίο είναι εξαντλημένο και Νοs. 2, 3 ή 4 δεν φαίνεται να υπήρξαν. Η “Ρεμπέτικη ανθολογία” είχε εκδοθεί 22 χρόνια νωρίτερα.

Σίγουρα ο Χατζηδουλής; Γιατί υπάρχει ομώνυμο 4τομο του Σχορέλη.

Γειά σου ρε Περικλή! Το αλτσχάϊμερ, βέβαια, δεν συγχωρεί, αλλά κι εγώ δεν έκανα έναν κόπο να πάω λίγο στη βιβλιοθήκη… Και βέβαια Σχορέλης και όχι Χατζηδουλής!

Εδώ με τεσσαράκοντα αργύρια το δίνει διαθέσιμο

2 «Μου αρέσει»

Μέσα στο εσωτερικό, του εξωφύλλου, λέει “Ετοιμάζονται”.

Παρακαλώ, εάν κάποιος γνωρίζει, ας απαντήσει.

Μπήκα χτές στον εκδοτικό οίκο του Νο 1, μόνο το Νο 1 αναφέρει και έχει εξαντληθεί.

1 «Μου αρέσει»

Τα «προσεχώς» αυτά δημοσίευσε ο Χατζηδουλής στις εφημερίδες:

ΜΠΕΛΛΟΥ: σε 6 συνέχειες στην «Απογευματινή το 1976.

ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ: σε 4 συνέχειες στην «Απογευματινή» το 1976 και στο «Λαϊκό Τραγούδι»

ΠΟΤΟΣΙΔΗΣ: σε 4 συνέχειες στην «Απογευματινή» το 1976

ΕΣΚΕΝΑΖΙ: σε 2 συνέχειες στα «Νέα» το 1976 και ακολούθως σε βιβλίο

ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ: σε 2 συνέχειες στα «Νέα» το 1976

ΜΟΣΧΟΝΑΣ: σε 2 συνέχειες στα «Νέα» το 1976

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: στα «Νέα» το 1976

ΚΕΡΑΝΤΖΑΚΗΣ: σε 2 συνέχειες στα «Νέα» το 1976

Κ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: : σε 2 συνέχειες στα «Νέα» το 1976

ΑΡΜΑΟΣ: : σε 2 συνέχειες στα «Νέα» το 1978

3 «Μου αρέσει»

Άνθιμε @Ανθιμος σε ευχαριστώ, για την απάντηση.
Πολύτιμη πληροφορία.

Υπάρχουν αυτά σε κάποιο αρχείο, όπου μπορώ να τα βρω να διαβάσω, παρακαλώ;

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (είτε στη Βουλή είτε στη Λένορμαν στο Καπνεργοστάσιο) ζητάς τις παρακάτω ημερομηνίες και εφημερίδες, βρίσκεις στο κομπιούτερ αυτά που σε ενδιαφέρουν, και τα παραγγέλνεις προς εκτύπωση. Δεν γνωρίζω βέβαια τι ισχύει λόγω της πανδημίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:
19-20-21-22-23-27-28-29-30/4/1976,
3-11-12-13-14/5/1976,
15-16-21-22-28-29/6/1976

ΝΕΑ:
10-27-29/7/1976, 11-12/10/1976,
8-9-19/8/1978

4 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ @Ανθιμος Άνθιμε για τη λεπτομερή καταγραφή.
Γνωρίζεις, εάν για αυτή τη διαδικασία χρειάζομαι κάποια άδεια ή να είμαι φοιτητής πχ; Επίσης, υπάρχει κάποιο κόστος;
Θα δοκιμάσω να επικοινωνήσω μαζί τους, για περισσότερες πληροφορίες.

Θα τους καλέσω τη Δευτέρα, να δω τι ισχύει. Χρειάζεται να είμαι φοιτητής ή να έχω κάποια αποδεικτικό δελτίο, ώστε να έχω πρόσβαση στα αρχεία;
Επίσης, διαδικτυακά αυτή η αναζήτηση, μάλλον είναι αδύνατη, έτσι;

Δεν απαιτείται να έχεις κάποια ιδιότητα. Μόνο την ταυτότητά σου αφήνεις.

Το κόστος νομίζω ή μηδαμινό ή καθόλου, δεν καλοθυμάμαι.

Για τις εφημερίδες που βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, όσες είναι μέχρι το 1940 τις βρίσκεις διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της Βουλής. Όσες είναι από το 1940 και δώθε υπάρχουν μόνο στους υπολογιστές τους όπου έχεις απρόσκοπτη πρόσβαση με επιτόπια επίσκεψη.

ΥΓ. Λες να μπορούσες διαδικτυακά και να σ’ έστελνα επιτόπου; :wink:

2 «Μου αρέσει»

Αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές. Θα τους καλέσω αύριο κιόλα, να δω, τι καθεστώς υπάρχει, τώρα με τον ιό.

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι, είμαι άναυδος, από τη λεπτομερή και κατατοπιστικότατη καθοδήγησή σου!

Ε, όχι κι έτσι!
Αυδήεντα σε θέλουμε -για να τραγουδάμε :slightly_smiling_face:

1 «Μου αρέσει»