Παίδες υπάρχει κανένα εγχειρίδιο σχετικά με τα ξύλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπουζουκομπαγλαμάδων; Αν όχι έχει κανείς την ευγενή καλωσύνη να καταθέσει μερικές πληροφορίες για τις διαφορές από ξύλο σε ξύλο και τι είναι προτιμότερο;
Σχετικά με τα ξύλα της οργανοποιίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι εύκολο
Να καλύψουμε το ζήτημα με δυό κουβέντες.
Πρώτα απ όλα μετράει η υγρασία , οποιοδήποτε ξύλο δεν είναι «στεγνό» δεν κάνει.
Το ξύλο πρέπει να ναι κομμένο από χρόνια και υγιές χωρίς ραίσματα και ρόζους.
Ανάλογα με το είδος του οργάνου ,το ξύλο που θα χρησιμοποιήσουμε διαφέρει.
Το μήκος του χεριού μας υποχρεώνει να βάλουμε βαρύ ή ελαφρύ ξύλο για να έχουμε
Ισοροπία και ζύγισμα του οργάνου.
Στο σκάφος βάζουμε καρυδιά ή κελεμπέκι ή μουριά συνήθως
Στο καπάκι πάντα καλό έλατο με πυκνά και ίσια νερά
Στο χέρι κελεμπέκι ή φλαμούρι ή μουριά με κόντρα παλίσανδρο ή εβενο ή μαόνι
Ανάλογα με το βάρος του θέλουμε.
Η ταστιέρα είναι πάντα έβενος και το καράβολο ανάλογο με το εξωτερικό του χεριού.
Εάν το όργανο είναι σκαφτό σοφόν είναι να φτιάξουμε το σκάφος από φλαμούρι
Γιατί σκάβεται εύκολα και το χέρι από φλαμούρι με κοντρα παλίσανδρο.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται με πάθος ας πάρει το σκαρπελάκι του και ναρθει να πιούμε
Κανα μπυρόνιον πέλαγος. Danhil3@tee.gr