"Ανασύσταση" παλαιού, λαούτου του Εμμανουήλ Κοπελιάδη

το όργανο έγινε φύλλο και φτερό πριν
ξανά κελαηδήσει.

περισσότερα εδω.

6 «Μου αρέσει»

Σπουδαία δουλειά. Σπουδαίο επίσης ότι ο μάστορας τη φωτογραφίζει βήμα βήμα και την εξηγεί δημόσια!

Βέβαια το κομμάτι στο βίντεο (κρητικό με χαρακτηριστικά κρητικό παίξιμο) δεν είναι ίσως ό,τι πιο ενδεικτικό για να καταλάβουμε τον ήχο του οργάνου.

3 «Μου αρέσει»

οντως δεν “κάθεται” καλα , γιατι το όργανο ειναι στεριανό.

Ωραίος ήχος. Εμένα μου αρέσει. Αλλά λείπει ο λέων :face_with_raised_eyebrow:

3 «Μου αρέσει»

Το συγκεκριμένο όργανο είναι του ξαδέλφου μου και ήταν εντελώς καταστραμμένο. Το όργανο αυτό καθότανε έτσι για πάνω από τριάντα και χρονια, ισως και σαράντα, και ήτανε του παππού του. Πέρσι μου έδειξε το όργανο και ήταν εντελως διαλυμένο μπορώ να πω σε μαύρα χάλια. Εκείνη την εποχή εγω είχα κάνει μια πολύ πετυχημένη και δύσκολη επισκευη σε ενα δικό μου παλιό λαούτο κατασκευης Χρηστου Παρασίδη στον Κυρ Νίκο. Αφου τον προέτρεψα, ο ξαδελφος πήγε με το όργανο εκεί, και αυτό το λαουτο ξαναέγινε όργανο μετά από πολύ σκληρή δουλειά , επιμονή και άφθονη υπομονή. Από ένα βίντεο δεν μπορείς να καταλάβεις και πολλά, αλλά το παιδί μου είπε ότι το όργανο ξαναέγινε όργανο, και έχει πολύ αρμονία και γλυκύτητα. Ανυπομονώ να το πιάσω όταν ξαναέρθω Ελλάδα.

8 «Μου αρέσει»

Αριστοτεχνική δουλειά και σίγουρα πιο δύσκολη από καινούργια κατασκευή. Τεράστια η ευθύνη να αναλάβεις ένα τόσο ιστορικό όργανο, να το σεβαστείς, να το αναστήσεις χωρίς να το καταστρέψεις. Μπράβο στον κ. Φρονιμόπουλο.

4 «Μου αρέσει»

13 posts were split to a new topic: Τεχνοτροπίες στο παίξιμο του στεριανού λαούτου

Για να πετύχει μια τέτοια δουλειά, πρέπει να είσαι ικανός και να μπαίνεις στο μυαλό του κατασκευαστή του κάθε οργάνου. Η διακριτική χρήση ανθρακονημάτων είναι νομίζω καλό παράδειγμα για πετυχημένο συνδυασμό παλιών και καινούριων μεθόδων. Τέλος πάντων, τα λόγια είναι περιττά, συγχαρητήρια στον κ. Φρονιμόπουλο και τιμή του που μοιράζετε της γνώσεις του στο διαδίκτυο για να βελτιώνεται η καινούρια γενιά οργανοποιών.

2 «Μου αρέσει»