Στρώσιμο μπουζουκιού

Οσον αφορα για καινουρια μπουζουκια ειναι φυσιολογικο να εμφανιζουν μικρα προβληματα στον ήχο? Π.χ. τριξιματα,φαλτσαριζμα? Με το στροσιμο του μπουζουκιου και με τον καιρο θα φυγουν?
Πριν λιγο καιρο ειχα θεμα με το μπουζουκι μου.ετριζε η πανω λα το εστειλα στον μαστορα μου και του εβαλε καπλαμα στον καβαλαρη ολα καλα αλλα μετα απο κανα τριμηνο εβγαλε το εξης προβλημα στην ιδια χορδη .οταν την βαραω ακουγετε ενας μεταλικος ηχος στο συμειο οπου περναει η χορδη στο κλειδι!

το μπράτσο στην αρχή έχει αρνητική κλίση (προς τα πίσω) και σιγά-σιγά με την τάση των χορδών σταθεροποιείται στην ευθεία. οπότε στην αρχή πιθανόν να έχεις κάποια τριξίματα, ειδικά αν το μπουζούκι είναι ολόφρεσκο. βασικά θέλει πολύ παίξιμο, σε όλη την έκταση του οργάνου. και μάλιστα καλό παίξιμο, δίνε το και σε κανένα παίχτη με ωραία πενιά άμα έχεις την ευκαιρία.
θέλει κανένα χρόνο να βγάλει τον ήχο του, και συνεχίζει να ωριμάζει (εφόσον είναι καλό όργανο και με έλατο στο καπάκι). απ’ό,τι καταλαβαίνω το έχεις ήδη κάποιους μήνες. για τα μικροτριξίματα (κλειδιά κλπ), ό,τι σου πει ο μάστορας. αφού είσαι μακριά, μήπως πας σε κάποιον άλλον εκεί κοντά για κάτι τόσο απλό. από τον υπολογιστή δεν μπορει να γίνει διάγνωση ούτε έχει και νόημα.

Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο ligarosa! Απαιτείται πολύ και ποιοτικό παίξιμο για να “εφαρμοστούν” όλες οι μηχανικές τάσεις τόσο στο μανίκι όσο και στο καπάκι…Φίλος μου κιθαρίστας εφάρμοζε και ένα τέχνασμα που μου φαίνεται λογικό να ευσταθεί…Τις καινούργιες του κιθάρες τις έβαζε μπροστά στο ηχείο του στερεοφωνικού του με στόχο το καπάκι να δέχεται τα ηχητικά κύματα και να αποκτά σταδιακά μεν, σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα δε, την απαιτούμενη ελαστικότητα…(;;;;;).

Συγκεκριμενα το μπουζουκι εχει ημερομινια κατασκευης 5 απριλιου,αφτο που λετε χρειαζετε ποιοτικο παιξιμο ,ενα οχι και τοσο καλο παιξιμο μπορει να του κανει κακο?,επεισης χρειαζετε καθημερινο παιξιμο γιατι λογο προγραμματος δεν ειμαι εφκαιρος να παιζω παντα καθε μερα (μερα παρα μερα) ολα αυτα επειρεαζουν στο στρωσιμο?

κακό δεν του κάνεις, απλά μπορείς να του δώσεις το κατιτίς παραπάνω! μέρα παρά μέρα μια χαρά είναι, άμα προφταίνεις.

Εφόσον το όργανο είναι ποιοτικής κατασκευής, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχει φόβο. Το δικό μου, το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο τσίριζε στα πρώτα τρία τάστα της μουργκάνας και λίγο η ΛΑ στα πρώτα τέσσερα τάστα. Μετά έστρωσε. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες στο ότι θέλει ζωηρό παίξιμο για να στρώσει. Βάλε τα δυνατά σου. Κοπάνα το!

Νομίζω ότι το δυνατό παίξιμο δεν είναι η λύση. Ή τουλάχιστον, ας εξηγήσει κάποιος γιατί…
Όταν λέμε στρώσιμο οργάνου κατ’ εμέ μιλάμε για ένα καθημερινό παίξιμο, πολύωρο, σε όλες τις κλίμακες, με καθαρό τρόπο ώστε να βγαίνει κάθε αρμονική. Με όλες τις δυναμικές ώστε να συντονιστούν σωστά όλα τα μέρη του οργάνου.
Αν υπάρχουν τριξίματα θα φύγουν με τον καιρό από την εξισορρόπηση των τάσεων κι όχι από το κοπάνημα.
Φιλικά

νομίζω το κοπάνημα πάει στο να “μάθει” το όργανο να παίζει ΚΑΙ δυνατά. αναλόγως το παίξιμο του καθενός γενικά. όπως έλεγε κάποιος, “βρέθηκαν τα ξύλα στη θέση τους, τώρα πρέπει να μάθουν τη δουλειά τους”. αυτά που λέει ο μπάμπης είναι πολύ σωστά.
εδώ υπάρχει στρώσιμο στης μηχανές που είναι μέταλλα, πόσο μάλλον στα ξύλα!

Κάποιοι το έχουν κάνει και επάγγελμα :

http://siminoff.net/de-damping-break-in-service/

Δεν ξέρω κατά πόσο “δουλεύει” αυτή η μέθοδος ή είναι επικίνδυνη για το όργανο.

Παντως τον κινητηρα δεν τον στρωνεις χτυποντας κοφτες.
Ισως ενα ζωηρο παιξιμο να ειναι προτιμοτερο.

Ευχαριστω.

η πλάκα είναι πως υπάρχει μια “άγρια μέθοδος” για σκληρό και γρήγορο στρώσιμο σε αγωνιστικά μοτέρ. βέβαια είναι τελείως άλλη διαδικασία με το στρώσιμο ενός οργάνου, δεν μπαίνει θέμα σύγκρισης.
πάντως τα όργανα ενος φίλου μου με πολύ δυνατή πενιά, στα χέρια του κελαηδάνε ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να τους βγάλουμε ήχο. αντίστοιχα, όργανα που οι κάτοχοί τους δεν παίζουνε ή παίζουνε ελάχιστα και “δειλά”, μοιάζουν άστρωτα και μετά από καιρό.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Αυτό εννοούσα λέγωντας “κοπάνημα”. Ή θα το χαιδεύουμε ή θα το σκάβουμε. Είμαι της άποψης ότι μόνο με αυτό τον τρόπο παίζεται αλλά και στρώνεται το μπουζούκι. Μιλάω ως πολέμιος του μαγνήτη φυσικά.

Στα αγωνιστηκα μοτερ δεν γινεται στρωσιμο αλλα '‘ανοιγμα’'κινητηρα ετσι ωστε να αποδωσει γρηγορα.
Βεβαια εκει δεν τους ενδιαφερει η μακροχρονια χρηση .
Στο μπουζουκι ,υποθετω οτι το στρωσιμο πρεπει να γινει με χαλαρο παιξιμο και με τον καιρο να δυναμωσει η πενια.