Αναλυση G+ bare φως στο τουνελ ισως?

Θυμαμε καποτε ενας δασκαλος μου με μαθενε κατι σολακια με αναλύσεις ακόρντων σαν σολακια, χωρίς όμως να μπορω να τους ταιριάξω με αλλες με κλίμακες και γενικά δεν μου έβγαινε ταξίμι πλην το ύφος της κλίμακας με προβληματιζε οτι έφτανα στο τέλος αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να παίζω τις ίδιες κλισέ φράσεις και να μην μπορώ να βγάλω φαντασία , σήμερα λοιπόν καθώς δεν έχω αυτό το διάστημα το μπουζούκι μου, μελετάω κιθάρα και Καθώς έριχνα μια ματιά στο βιβλίο του κουκουλινη, έχει κάτι ασκήσεις προθέρμανσης βασικά αναλύει το G major στην μπαρε μορφή του για ζέσταμα , δηλαδή αποτελείτε από 2 οκτάβες στην ουσία και εχει 4-5 θέσεις διαφορετικές στο βιβλίο , ανακάλυψα λοιπόν ότι μου είναι πολύ ευχάριστο να παίζω θέσεις και να αναλύω ένα ακόρντο από το να παίζω ξερές κλίμακες μην ξερωντας πως να τις χρησιμοποιησω!
Περιμένω λοιπόν το μπουζούκι μου να συνδιαζω την συγκεκριμένη ανάλυση πχ με το ύφος μιας κλίμακας η οποια θα έχει σαν βασική νοτα την σολ (3/5) και όπως είναι φυσικό το g major ακόρντο
Αυτό που θελω είναι να μου πείτε ποιες κλίμακες έχουν βασική νότα g που μπορεί να κάνω αλλαγή σε αυτές τις θέσεις καθώς και που μπορώ να βρω και άλλες τέτοιες αναλύσεις ακόρντων για μπουζούκι ή και για κιθάρα.
περαν απο το τρανσπορτο που εχω την δυνατοτητα σε 1-2 τονους ασπουμε στην νοτα D θα πρεπει να φτασω στο καβαλαρη :slight_smile:

Ευχαριστώ

αν θες κάτι πιο κλασικό για κιθάρα, παίξε τις εφτά συγχορδίες που προκύπτουν από κάθε μία νότα (βαθμίδα) μιας ματζόρε ή μινόρε κλίμακας. για την σολ ματζόρε που σε ενδιαφέρει, παίξε στην σειρά G, Am, Bm, C, D, Em, F#dim. επίσης μπορείς να παίζεις διαδοχικές πέμπτες ή τέταρτες, δηλαδή G, D, A, E, B, F#, C#, G#, Eb, Bb, F, C, G και φτού κι απ’την αρχή (κύκλος πεμπτών).
στο μπουζούκι παίξε το φίνο ακρογυάλι (παραγουάη) του τσιτσάνη, όπου η εισαγωγή έχει μόνο ακκόρντα. αναλύσεις ακκόρντων θα βρείς σε διάφορα σημεία και σε άλλα κομμάτια του (να γιατί γυρνώ, σε παλάτια σε τσαντίρια, στρώσε μου να κοιμηθώ, κλπ κλπ). υποθέτω πως θα τα παίξεις σε τετράχορδο, αλλά να θυμάσαι ότι γραφτήκαν και παίζονται σε τρίχορδο, για να κατανοήσεις την λογική που τα έγραψε.
υγ: άλλο ρώτησες και άλλο απάντησα, ελπίζω να βοήθησα!

1 «Μου αρέσει»