Αναζητώ πληροφορίες για 2 από τους πρωτοπόρους αρμονίστες της Κωνσταντινουπολίτικης μουσικής παράδοσης που με τα τραγούδια τους ξεσήκωναν τον κόσμο μέχρι και σήμερα με τους διασωμένους δίσκους τους που ψηφιοποιήθηκαν και μπορούμε με το πάτημα ενός κουμπιού να ακούσουμε τις ηχογραφήσεις τους!.
Δυστηχώς όμως με τα χρόνια όλοι οι πρωτοπόροι μουσικοί που μας χάρησαν μια μεγάλη μουσική κληρονομιά όπως ο Πέτρος Ζουναράκης (Ζουνάρας), Γιάννης Τσανάκας, Λευτέρης Μπεσλεμεδάκης (Μενεμενλής), Σταμάτης Μπόγιας, Γιάννης Μουρίκης (Μούτσος ή Σαμιώτης), Κύριος Χρήστος (Αραπάκης), Γιώργος Βιδάλης, Ελληνική και Σμυρνεϊκη εστουδιαντίνα κ.λ.π. Ξεθωριάζουν με τα χρόνια και ξεχνιούνται. Οι πληροφορίες για αυτούς γίνονται ακόμα λιγότερες. Ελάχιστες μαρτυρίες και πληροφορίες έχουν διασωθεί για ελάχιστους μουσικούς εκείνης της περιόδου. Θα ήθελα από εσάς εάν έχετε καμία πληροφορία για τα αδέρφια Καλαϊτζόγλου μεταξύ εάν υπάρχουν διασωμένες φωτογραφίες ή γραμμοφωνικούς δίσκους που δεν έχουν ψηφιοποιήθει κ.λ.π. Στο διαδύκτιο υπάρχει μια φωτογραφία τους, που υπάρχει μια αμφιβολία αν είναι αυτοί που αποθανατίζονται στην συγκεκριμένη φωτογραφία:
Για τον Γιάγκο γνωρίζω πως (γεννήθηκε το 1886 στα Ψαμάθεια Κωνσταντινούπολης και πέθανε το 1937 περίπου).
Για τον αδερφό του Βασίλη όπως και ο Γιάννης γεννήθηκε στα Ψαμάθεια. τίποτα περισσότερο δεν νομίζω πως υπαρχει. Θα ήθελα να γνωρίσω την ζωή τους, που μεγάλωσαν, πως λεγόνταν τα μέλη της οικογένειάς τους, εάν παντρεύτηκαν, εάν υπάρχει πρόγονός τους.
Φίλε, απαντήσεις δεν ξέρω αν θα βρεις αλλά και μόνο που ρωτάς τέτοια πράγματα είσαι μερακλής!
Πιστεύω ότι τις κυριότερες πηγές όπου θα μπορούσε κανείς να βρει πληροφορίες για τους αδελφούς Ψωμαθιανούς θα τις έχεις ήδη ψάξει. Η μόνη πτυχή του θέματος για την οποία είναι βέβαιο ότι μπορείς να βρεις πληροφορίες, κι εδώ στο φόρουμ αλλά και αλλού, είναι το τι ακριβώς όργανο είναι η αρμόνικα. Μια αναζήτηση με όλες τις συναφείς λέξεις (αρμόνικα, φύσα, Τρίμης, Παπατζής κλπ.) όλο και κάτι θα σου βγάλει. Το όργανο πέρασε μια περίοδο μόδας και στη Σάμο, οπότε υπάρχουν σχετικά κείμενα στη «Σάμο στις 78 στροφές».
Μωρέ αυτή είναι, αλλά ξέρεις τι είναι; Την έχεις δει; Ξέρεις γιατί δεν είναι ακορντεόν;
Ρητορικά ρωτάω, εγώ δεν ψάχνω αάντηση. Μέχρι ένα άλφα σημείο ξέρω περί τίνος πρόκειται, και νομίζω ότι αν ενδιαφερθώ να ξεκαθαρίσω και τις περαιτέρω λεπτομέρειες υπάρχει υλικό στο φόρουμ.
Ναι γνωρίζω φίλε pepe τι είναι η αρμόνικα ή αλλιώς (Διατονικό ακορντεόν)!.
Το πρώτο ακορντεόν εφευρέθηκε στην Γερμανία το 1822!. Είναι ένα μικρό εκκλησιαστικό όργανο!. Η αρμόνικα, ακορντεόν είναι και αυτή αλλά αντί για πλήκτρα πιάνου που έχει το ακορντεόν έχει στρογγυλά πλήκτρα και αναλόγως εάν είναι πολίτικο διατονικό ακορντεόν εκεί που είναι τα πλήκτρα έχει δυο σειρές, το κανονικό διατονικό ακορντεόν έχει μια σειρά πλήκτρων μονάχα.
Ε ωραία, τότε φοβάμαι ότι πέρα απ’ όσα ξέρεις ήδη για τα δύο αδέρφια δε μένουν πολλά άλλα που να μπορούν να βρεθούν… Αν και ποτέ δεν ξέρεις!
Άκου: πολλά διαμάντια έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια στις πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες διαφόρων τμημάτων μουσικών σπουδών ή άλλων συναφών κλάδων. Εκεί έχεις κοιτάξει; Πρώην ΤΕΙ Άρτας, ΠαΜακ κλπ.; Για διδακτορικά η κλασική σελίδα είναι αυτή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών: Αρχική
Υπάρχει μία Καλαϊτζόγλου Μαρία και Αθηνά λες να είναι συγγενείς τους?.
Η Μαρία έχει Πατρώνυμο (Βασίλειος) αυτό σημαίνει ότι ο παππούς του πατέρα της τον λένε Βασίλη!.
Κοίτα, καλαϊτζής (από το καλάι) σημαίνει μεταλλοτεχνίτης. Ένα επάγγελμα αρκετά χαρακτηριστικό ώστε να γίνει επώνυμο (επώνυμο Αγρότης δεν υπάρχει, γιατί αγρότες ήταν σχεδόν οι πάντες, δεν ήταν κάτι που να σε ξεχωρίσει). Σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν Καλαϊτζήδες, Καλαϊτζάκηδες, Καλαϊτζίδηδες, άρα φαντάζομαι ότι και το Καλαϊτζόγλου δε θα είναι σπάνιο.
Όσο για το Βασίλης, δεν έχουν όλοι το όνομα του παππού τους. Αν ο γιος του Βασίλη έχει πολλούς γιους, δε θα τους λένε όλους Βασίληδες!
Απ’ την άλλη, αν τις βρήκες στον τηλεφωνικό κατάλογο δε χάνεις τίποτε να επικοινωνήσεις.
Το πρώτο αγόρι έπαιρνε το όνομα του παππού του αντίθετα εάν ήταν κορίτσι έπαιρνε το όνομα της γιαγιάς!. Μόνο εάν ήταν από τάμα το παιδί έπαιρνε το όνομα του αγίου!. Έχεις δίκαιο με αυτό που λες πως μπορεί να είναι συνωνυμία αλλά δεν θα ήταν κακό να αναζητήσουμε!.
Καλησπέρα…Αξίζει ίσως να το ψάξει κανείς και μέσα από το αρχείο Κουνάδη.
Εδώ αναφέρεται μια βιβιογραφική πηγή (Αριστομένης Καλυβιώτης, 2020): https://vmrebetiko.gr/item/?id=5045