Αναρωτιόμουν αν γνωρίζετε κάτι για τη χρήση της Αρμόνικας από μουσικούς εκτός του Σμυρνέικου και του Ρεμπέτικου. Λογικά θα υπήρχε και στα Βαλκάνια και στη Τουρκία, αλλά δεν μπορώ να βρω κάτι.
Στη Βουλγαρία το ακορντεόν σαρώνει και πάντα σάρωνε. Για άλλες χώρες δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο, στην Τουρκία δε παίζει καθόλου δυνατά.
Νομίζω ότι υπάρχει παράδοση σε λατινοαμερικάνικες χώρες. Άρα ίσως και σε λάτιν άλλων χωρών, ακόμη και της Ελλάδας. (Λάτιν με την ευρύτερη έννοια, που να περιλαμβάνει και το τάνγκο, υπήρχαν από αρκετά παλιά.)
Νομίζω δε επίσης και στα ιρλανδικά.
Το διεθνές όνομα της αρμόνικας δεν είναι κονσερτίνα;
(Πιθανότητα λάθους και στα τρία που έγραψα)
Δεν ξέρω αν εννοείς μόνο την αρμόνικα ή και ακορντεόν(ειδή) όργανα γενικά. Πάντως, όπως λέει ο Νίκος, το ακορντεόν είναι σπουδαίο όργανο στη μουσική των Βαλκανίων.
Ο Saska Velkov και o Milan Zavkov από τη Βόρεια Μακεδονία:
Και ένας ωραίος Έλληνας!
αυτο που έμεινε σαν ονομα σε 'μας
“Αρμονκνικα”, είναι το
Diatonic button accordion
το ιδιο η παρόμοιο στη μουσική creole(Γαλλική παράδοση) και Αργεντικο τάγκο(Bandoneon)
Καλησπέρα, ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Γνωρίζω κάπως τη διάδοση που έχει το διατονικό ακορντεόν σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ιρλανδία, Γαλλία, Ιταλία.
Ακούγα τη συναυλία αφιερωμένη στον Αμιράλη που έγινε στην Ικαρία πέρυσι, και αναρωτιόμουν ποιοι άλλοι μουσικοί υπήρχαν εκείνη τη περίοδο ή τι ακούσματα μπορεί να είχαν οι μουσικοί που έπαιζαν αρμόνικα στα γνωστά σε μας πλέον τραγούδια. Λογικά πρέπει να έπαιζαν αρμόνικα και σε βαλκανικές χώρες αλλά και στην Τουρκία. Έψαξα λίγο στο ιντερνετ για παλιές ηχογραφήσεις αλλά δεν βρήκα κάτι. Γιαυτό και το ερώτημα.
Κι εγώ ως αρμόνικα, εννοώ το διατονικό ακορντεόν.
Πρέπει και να ξέρεις πώς το λένε σε κάθε γλώσσα.
Από την άλλη, για να ξέρεις πώς το λένε π.χ. στα βουλγάρικα θα πρέπει να έχει κάποια ονομασία, άρα να υπήρχε στη Βουλγαρία. Υπήρχε όμως; Θέλει ψάξιμο…
Στα αγγλικά υπάρχει και ο όρος melodeon
Η κονσερτίνα είναι διαφορετικό όργανο, συγγενικό βέβαια.
Δεν είμαι σίγουρος ποιό από τα δυο είναι πιό κοντά στην αρμόνικα
Βέβαια, τώρα που το βλέπω το θυμάμαι. Η κονσερτίνα είναι το μικρούλι. Όλα αυτά είναι όργανα που από μία άποψη συγγενεύουν στενότερα με τη φυσαρμόνικα παρά με το ακορντεόν. (Και μη συγχέουμε το diatonic button accordion, που ανήκει εδώ, με το σκέτο button accordion που είναι κανονικό ακορντεόν με διαφορετικό κλαβιέ.)
Με λίγο ψάξιμο βρήκα ότι η αρμόνικα λέγεται Triestinka kai armunika στην Κροατία, και υπάρχει ακόμα ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο όργανο αυτό στην πόλη Roc:
Από τη Σλοβενία:
Στα σουηδικά λέγεται durspel, και υπάρχουν αρκετά βίντεο από διάφορες εκδηλώσεις στο youtube:
Ένα βίντεο με torader από τη Νορβηγία
Μία φινλανδέζα σε παλιά ηχογράφηση:
Ζητάω συγγνώμη για το κάπως εκτός θέματος! Αν βρω κάτι για τη Βουλγαρία, Τουρκία κ.τ.λ. θα το παραθέσω.
Λογικά ο Andy Cutting
Κάτι που είδα στο Melodeon.net
Σε μια συζήτηση για το πιθανό “κούρδισμα” των ακορντεόν που ακούγονται στις παλιές ελληνικές ηχογραφήσεις, αναφέρεται το όνομα Αναστάσιος Σταθόπουλος, ως έμπορος /κατασκευαστής μουσικών οργάνων στη Σμύρνη μέχρι το 1903.
Μία αναζήτηση με το όνομα Σταθόπουλο θα σε οδηγήσει σε πληθώρα σχετικών πληροφοριών, από Σμύρνη μέχρι Αμερική, Epiphone κλπ.