Αναζητηση τιτλου τραγουδιου

Ακουσα στο ραδιοφωνο ενα τραγουδι του Βαμβακαρη και αναφερει οτι με το μπουζουκι του διασκεδασαν αφαν γκατε κυριεs και οτι ξεπερασε ακομα και το βιολι (οτι θυμαμαι γραφω), ποιοs ειναι ο τιτλos του, γνωριζετε? Θελω να το ενταξω στο ρεπερτοριο μου.:082:

“Μπουζούκι γλέντι του ντουνιά”, [b][u]εδώ.[/b][/u]
για όποιον θέλει να το ακούσει.

ευχαριστω πολυ ελενη.

Όπου βεβαίως, δεν πρόκειται για «αφάν γκατέ κυρίες», αλλά για enfant gâté κυρίες. Aν βγάλουμε απ’ τη μέση τις κυρίες, ο Μάρκος είχε ήδη κάτι πιάσει από τα «enfant gâtées», τα στα ελληνικά αποδοθέντα ως «παιδιά θαύματα»…

Δεν είναι παιδιά θαύματα. Αυτή η γαλλική φράση είναι ταλαιπωρημένη στα ελληνικά.

Εnfant gâté σημαίνει κακομαθημένο παιδί. Στα γαλλικά δεν είναι καν έκφραση, είναι απλώς δύο λέξεις που σημαίνουν ό,τι σημαίνουν πάντα. Για να φτάσουμε σ’ αυτό που σημαίνει στα ελληνικά έχουν μεσολαβήσει τα εξής βήματα:
-το κακομαθημένο παιδί (που του κάνουν όλα τα χατίρια) μπορεί να είναι και πλουσιόπαιδο > συνήθως είναι πλουσιόπαιδο > είναι πλουσιόπαιδο
-χάθηκε εντελώς η έννοια «παιδί», και αφάν γκατέ μπορεί να είναι ο κάθε πλούσιος, άντρας ή γυναίκα ή ολόκληρη κατηγορία πληθυσμού (όλη η αφάν γκατέ)
-όχι μόνο πλούσιος, αλλά εξέχων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, π.χ. ο καλύτερος σε κάτι, οπότε η αφάν γκατέ = η αφρόκρεμα. Είτε της κοινωνίας, οι πιο εκλεκτοί, είτε κάποιου ειδικότερου τομέα.

Τον καιρό του ρεμπέτικου δείχνει να σήμαινε «πλούσιοι, αριστοκράτες, εκλεκτή κοινωνία, καλός κόσμος», τόσο εδώ στον Μάρκο όσο και στο Παραπονιούνται οι μάγκες μας:

Παραπονούνται οι μάγκες µας
κι οι αριστοκράτες όλοι
που δεν τους φέρνουνε να πιουν
μαυράκι από την Πόλη
[…]
Γλυκιές πενιές θα ακούγανε
να χάσουν το μυαλό τους
πλούσιοι βιομήχανοι
να κάνουν τον σταυρό τους
[…]
Και όλα τα ανφάν γκατέ
µες στον τεκέ θα κάτσουν
μπουζούκι για να ακούσουνε
και για να μαστουριάσουν.

Δηλαδή μικρότερη απομάκρυνση από την αρχική έννοια, και επίσης διατήρηση του σωστού άρθρου («τα», όχι «η» ανφάν γκατέ) σε σχέση με σήμερα.

2 «Μου αρέσει»

Καμμία σχέση με “θαύματα”
Ωραία τα γράφει το Λεξικό του Βαρβάτη: “παιδίον διεφθαρμένον εκ των θωπειών, κακοανατεθραμμένον, μαμμόθρεπτον, χαϊδεμένον”

Βεβαίως, λάθος μου, κακομαθημένο είναι. Και βεβαίως εξελίχθηκε η έννοια όπως το περιγράφει ο Περικλής.

υ.γ. Γιατί με κερνάει σαμπάνια πρόωρα, το σύστημα;

1 «Μου αρέσει»

Επέτειος εγγραφής στο νέο Φόρουμ :wink:
Άντε και στα επόμενα “χίλια” χρόνια!

6 «Μου αρέσει»