Αναζήτηση μάρκας χορδών για κιθαρόνι

Είχα αγοράσει ένα μεταχειρισμένο παλιό κιθαρόνι πριν χρόνια ( 7, 8 … δεν θυμάμαι ακριβώς ) αλλά δεν πολυέπαιζα πολύ μουσική με αυτό ενώ τώρα παίζω καθημερινά και ήρθε η ώρα να του αλλάξω χορδές. Οι χορδές που είχε πάνω ήτανε bronze ( δεν ξέρω αν ήταν 80/20 ή 80/15 ή κάτι άλλο, σίγουρα δεν ήταν phosphor bronze ή silver plated ) και μου αρέσανε πολύ αλλά με τα χρόνια είχαν παραμουντέψει και γι αυτό θέλω να τις αλλάξω αλλά δεν μπορώ να βρω με τίποτα τι μάρκα ήταν. Πήγα στον οργανοποιό που μου το πούλησε και φυσικά ο άνθρωπος δεν θυμόταν μετά από τόσα χρόνια. Εχω δοκιμάσει 11άρες ernie ball kai martin αλλά δεν είναι. D addario μάλλον δεν είναι γιατί στα τελειώματα των χορδών τα κυκλάκια έχουν διάφορα χρώματα ενώ αυτές που είχε όχι. Γνωρίζει κάποιος κάποιον ειδήμων που μπορώ να του πάω τις παλιές χορδές και να μπορεί να μου πει την μάρκα των χορδών? Ευχαριστώ!

πολύ δύσκολο, εώς αδύνατο… ο μόνος που μπορώ να σκεφτώ είναι ο μουντάκης, που ίσως αναγνωρίσει κάποιο είδος χορδής.
αν το κιθαρόνι είναι παλιό σου προτείνω να βάλεις ασήμι, μια που για τέτοιες χορδές είναι κατασκευασμένο (προσωπικό μου γούστο οι pyramid).

ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, θα περάσω σίγουρα από τον Μουντάκη. Αναρωτιέμαι, τόσες πολλές μάρκες φέρναν στην Ελλάδα? Τώρα πάντως που το ψάχνω δεν φέρνουνε πολλές … Παλιότερα μου αρέσανε οι pyramid αλλά δεν νοιώθω όγκο στα μπάσα, άσε που αυτό το κιθαρόνι δεν έχει ήχο καθαρά λαϊκής κιθάρας αλλά κάτι μεταξύ λαϊκής κιθάρας και ακουστικής ( τύπου μάρτιν ή άλλης ευρωπαϊκής ). Σίγουρα με pyramid χορδές θα τρίζουν όλες οι μπάσες μιας και αυτές που είχε είναι νομίζω 11άρες με μπάσα μι 52 και αρκετά σκληρές. Οι martin αλλά πιο πολύ οι ernie ball παρ ότι έχουν 52, 42 … μι και λα μπάσα τρίζουν και είναι πιο μαλακές από αυτές που είχε ( τα διαμετρήματα των μπάσων χορδών πάντως όσο μπορώ να μετρήσω με το αναλογικό μου παχύμετρο είναι ίδια με τις 11άρες 80/20 bronze τις d addario ). Πάντως, εάν δεν βρω τελικά ποιες ήταν ίσως δοκιμάσω τις silver plated που έχει ο Σπουρδαλάκης που νομίζω ότι είναι πιο σκληρές σε σχέση με τις αντίστοιχες d addario ή martin … Ευχαριστώ και πάλι Νίκο!

να είσαι σίγουρος μόνο ότι τις αντέχει σε κανονικό κούρδισμα. η απαρτιάν δεν άντεξε ασήμι με 50άρι μπάσο… ευτυχώς την ψιλοπρόλαβα.

φιλε μου εγω ειχα παρει σπουρδαλακη αλλα εκτος του οτι εχουν μεγαλη ταση,μου διαλυθηκαν τα χερια καθως η κιθαρα μου δεν ειναι και το πιο μαλακο οργανο στον κοσμο.εδω και 2 χρονια περιπου παιρνω fisoma bronze 11αρες.γερμανικες χειροποιητες, σε σχετικα καλη τιμη.μπορω να πω οτι ειμαι απολυτα ικανοποιημενος.εχουν πολυ ωραιο χρωμα κατα τη γνωμη μου, γερα μπασα, μπορουν να βλαλουν και ξερο και στρογγυλο ηχο και τα καντινια ειναι επισης ωραια.επισης ειχα δικιμασει να βαλω καντινι μι 12αρι και ηταν ακομα καλυτερο το αποτελεσμα.και δεν ταλαιπωρουσα και το οργανο.τις πουλαει το χορδοφωνο στη μπενακη εξαρχεια

Ευχαριστώ φίλε Τάκη για την απάντηση, θα αγοράσω ένα σετάκι να τις δοκιμάσω!

Πράγματι έχουν έναν καλό ήχο οι fisoma, ειδικά όταν είναι καινούργιες.

εχει κανεις εμπειρία από αυτη τη χορδη:

ή αυτήν

τις πουλαει κανεις εντός συνορων?

οι πρώτες είναι αυτές που προτείνω κάποια μηνύματα παραπάνω, αλλά ψάξε το σετ 11-50 (κόκκινες).
τις άλλες δεν τις έχω δοκιμάσει, αλλά σίγουρα ψάξε πιο παχιές στα μπάσσα. γενικά οι gypsy παίρνουν πιο ελαφριά μπάσα από τις υπόλοιπες.
μιλώντας για τις πρώτες, εντός συνόρων, δεν ξέρω αν υπάρχουν στην αθήνα (πολύ πιθανόν). κάποια σετ υπάρχουν στην θεσσαλονίκη, αλλά δεν θυμάμαι που. ας βοηθήσουν οι σαλονικείς, ειδικά οι τυχεροί που πήγαν στο τριήμερο για τη λαϊκή κιθάρα!

αυτες υποθετω εννοεις. επίσης ξεχασα να πω ότι προορίζονται για καινουριο κιθαρονι

όχι, αυτές είναι bronze wound. ψάξε pyramid superior 11-50 (βγαίνουν και σε 12-52 αλλά παραείναι παχιές).

με γειά το κιθαρόνι! έχε υπόψιν σου πως οι ασημένιες δεν είναι για πολλά παιξίματα, χαλάνε γρήγορα και σπάνε εύκολα. αν είναι παλιό όργανο, τότε καλύτερα βάλε τις 11-47 για να τις αντέξει σίγουρα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο Μουσικός Οίκος Μαυρομουστάκης έχει ακόμα ένα μικρό απόθεμα από Pyramid Superior 11-50. Δεν γνωρίζω όμως αν το μαγαζί κάνει αποστολές εμπορεύματος σε κατοίκους άλλων πόλεων. Εναλλακτικά, ψάξε για καταστήματα που είναι με κάποιο τρόπο συμβεβλημένα με Thomann και φέρνουν ό,τι παραγγείλεις από την ιστοσελίδα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις τα μεταφορικά. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κανά δυο τέτοια μαγαζιά. Φαντάζομαι και σε άλλες πόλεις θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Martin SP Phosphor Bronze 10ρες δεν τις αλλαζω με τιποτα!!!