Mια και τιθεται το θεμα της πατροτητας της μελωδια κλπ.
Ολοι αυτοι οι πρωτοι μουσικοι καποιοι απο αυτους λειτουργουν σαν μερος της παραδοσης.Τι εστι παραδοση,το λεει η ιδια λεξη.
ΣΟυ παραδιδεται κατι ,συνηθως το μετατρεπεις σε κατι διαφορετικο και αν εχεις ταλεντο φτιαχνεις κατι εντελως δικο σου.Μια τετοια περιπτωση ειναι ο Μαρκος,πιθανως ο Μπατης και αλλοι .Αλλοι βεβαια ειναι ατόφιοι δανειστες δεν αλλάζουν σχεδόν τιποτα απλα βαζουν αλλους στιχους και τελειωνει το θεμα.
Ο Μαρκος ειναι αλλη περιπτωση ιδιατερη.
Σκυλα μ’εκανες και λιωνω-υπαρχει και πριν Στο σου χει λαχει του Μπατη
Οταν πινω τουμπεκακι-Γλεπω τεσσεροι παρεα -Μπατη
Τα ματια σου τ’ αραπικα-Πολιτικο ζειμπεκικο
και φυσικα τα πιο γνωστα δανεια Αντιλαλλουν οι φυλακες ,Στο Φαληρο που πλενεσαι
Ο Μαρκος λειτουργει οπως ενας δημιουργος αυθεντικος του ρεμπετικου αλλα με μια ιδιατερη εκτελεση και πρωτοτυπια .
Εξ’αλλου ως ερμηνευτης και εκτελεστης ειναι απαραμιλλος ,η κορυφη.
Καποιος παρατηρει το ιδιο να συμβαινει και στο προπολεμικο blues.Παρα πολλες μελωδιες κοινωες εχουν ηχογραφηθει απο πολλος καλλιτεχνες την ιδια εποχη ,o Robert johnson,o Skip James,o Patton,o Son House κ.α ολοι εχουν μελωδιες παλιοτερες αγνωστες που τους παραδοθηκαν και αυτοι τις μετετρεψαν σε κατι διαφορετικο ο καθενας τους.
Ο Παπαζογλου ειπε για την παραδοση οτι ειναι ενα σπιτι πληρες με γερα θεμελια ,(δεν θυμαμαι ακριβως την φραση του)αυτο τα λεει ολα για τον σεβασμο που ειχαν στην παραδοση ως πηγη εμπνευσης εξ αλλου αυτη ηταν που βασιλευε στο χωρο μεσα απο την ανωνυμια
Μιας λοιπον και αναφερθηκαμε στου Λαχαναδες ,υπαρχει Ηπειρωτικο δημοτικο με τιτλο Περιστερακια ηχογραφημενο τον Γεναρη του 1929 που εχει πολλη μεγαλη ομοιτητα με τους Λαχαναδες του Παπαζογλου ,θυμαμαι την πρωτη φορα που το ακουσα ,μου εκανε μεγαλη εντυπωση ανεβασα μερος του εδω
http://www.youtube.com/watch?v=de41TSrZ_0U&feature=youtu.be
Ο συγκεκριμενος σκοπος επισης θυμιζει επισης εντονα τον Μπαμπα Γιαννη η 'δεν μου λετε δεν μου λετε ''το γνωστο αδεσποτο ρεμπετικο σε δρομο χουζαμ