Έχει το σάζι κάποια σχέση με τον ταμπουρά;

Λες αυτή την περίπου «βούρτσα»; Και σε λαϊκά ελληνικά (θρακιώτικα συγκεκριμένα) έχω ακούσει ούτι να παίζει έτσι, και μάλιστα σε ολόκληρο κομμάτι. Σαν να ήταν λαούτο.

1 «Μου αρέσει»

Ακριβώς.βγάζει εκπληκτική ενέργεια στη συγκεκριμένη ηχογράφηση.

1 «Μου αρέσει»

Τώρα, Άλέξανδρε, έτσι που τα λες, μπορεί να ήταν και ούτι η συνοδεία, και φυσικά δεν μιλάω για τις ηχογραφήσεις με συνοδεία από τανμπούρ, εκεί ο ήχος είναι χαρακτηριστικότατος. Η αλήθεια είναι ότι ξανάψαξα στο γτ, αλλά τα περισσότερα που βρήκα ήταν με τανμπούρ, π.χ. το τσετσέν κιζί. Αλλά εγώ θυμάμαι το τσετσέν κιζί με συνοδεία οργάνου που το θεώρησα λάφτα και σήμερα, δεν το βρήκα. Η Μανταλιώ και Μανταλένα, πώς λέγεται στα Τούρκικα;

Το βρήκα.


Δεν έχει όνομα, φαίνεται… Ούτι γράφει, εμένα μου είχε φανεί λάφτα.
1 «Μου αρέσει»

Έχουμε κάνει παλιότερα ολόκληρες συζητήσεις πάνω στο δεδομένο ότι ήταν λάφτα στη συγεκριμένη ηχογράφηση!

Ε, δεν τις θυμάμαι…

Να, εδώ:


Και εδώ:

1 «Μου αρέσει»

Σύμφωνα με την Καλάν, στο ραστ παίζει ούτι ο Şevki bey ο οποίος παίζει επίσης και στο Νικρίζ συρτό.
Ο κατάλογος δεν είναι αλάνθαστος.Καταρχήν ο Τσεμιλ Μπει παιζει μια πολύ μπάσα λύρα που κανείς δεν ξέρει πως ήταν και πόσες χορδές είχε.Δεν ξέρουμε αν είναι καν λύρα.
Επίσης οι τίτλοι είναι οτι να ναι:
Το νικρίζ το γράφουν νιχαβέντ σε παρένθεση και το Ζευμπέκ το γράφουν νικρίζ σε παρένθεση.

Αυτό δεν είναι και τόσο παράλογο. Για την ελληνική εκδοχή του οργανικού σκοπού, το «Μυστήριο», κάποια στιγμή αφού είχαν περάσει χρόνια που το ήξερα και το έπαιζα ανακάλυψα έκπληκτος ότι:

Για το τούρκικο δεν έχω κάνει αντίστοιχη ανάλυση, αλλά θυμάμαι ότι η μόνη ουσιαστική μελωδική διαφορά είναι κάποια φράση που παίζεται μια 5η παραπέρα, νομίζω, απ’ ό,τι στο ελληνικό - άρα κατ’ ουσίαν τα ίδια ισχύουν.

και μια σχετική μελέτη που προσπαθώ σιγά-σιγά να διαβάσω με τη βοήθεια του google translate

Istanbul_Lavtasi_ve_YorgoBacanosun_Ud_Ic-1.pdf (474,3 KB)

Istanbul Lavtasi, ε; Πολίτικο λαούτο δηλαδή, όπως και στην αγγλική περίληψη!

1 «Μου αρέσει»

(αμέλησα να απαντήσω σ’ αυτό το μήνυμα, ας το κάνω τώρα!)

Συγνώμη, αλλά δεν έχω τον χρόνο να δώ το 12λεπτο βίντεο για το 12tone. Αν βρώ αυτό το χρόνο, θα τα ξαναπούμε.

Πράξεις, ακριβώς, είναι και οι πειραματισμοί.

Συγνώμη και πάλι, αλλά δεν έχω ενημερωθεί για τους όρους prescriptivism, και descriptivism

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά μάλλον πρέπει να είναι αυτό που σε δικές μας συζητήσεις έχει συχνά αναφερθεί ως διάκριση μεταξύ ρυθμιστικής και περιγραφικής θεωρίας.

1 «Μου αρέσει»

Εγώ ξέρω ότι prescription είναι η συνταγή του γιατρού.

Η ίδια λέξη είναι, με λίγο διαφορετική χρήση - όχι και τελείως άσχετη όμως. Ο γιατρός με τη συνταγή του σου λέει τι πρεπει να κάνεις. Η ρυθμιστική θεωρία σού λέει πώς πρέπει να κουρδίζεις ή να παίζεις.

Δεν είπα ότι η σημασία αυτή είναι άσχετη, όμως δεν έχω ερευνήσει τη σχέση των δύο όρων με το αντικείμενο για το οποίο συζητάμε εδώ. Απ’ ό,τι ξέρω, οι όροι αυτοί είναι γλωσσολογικοί και έχουν σχέση με τη γραμματική, όχι τη μουσική.

1 «Μου αρέσει»

Μπορεί η προέλευσή τους να είναι όντως από τη γλωσσολογία. Τώρα που το λες, κι εγώ από κει τους πρωτοέμαθα, αν και δεν το θυμόμουν πια. Η εφαρμογή τους όμως είναι γενικότερη.

Περιγραφική θεωρία: κάθεται ένας γλωσσολόγος και παρατηρεί “για κοίτα, οι Έλληνες σταδιακά έπαψαν να λένε «η λύσις, της λύσεως» και λένε «η λύση, της λύσης»”.

Ρυθμιστική θεωρία: μια επιτροπή γλωσσολόγων ορίζει ότι το -η στη «λύση» θα το γράφουμε με ήτα.

Περιγραφική θεωρία: “για κοίτα, στη λαϊκή αρμονία συνηθίζονται οι τάδε και τάδε συνηχήσεις, αλλά τελευταία κερδίζουν επίσης έδαφος και οι δείνα και δείνα”.

Ρυθμιστική θεωρία: “στην κλασική αρμονία ΟΧΙ παράλληλες πέμπτες!”

Makes good sense, που λένε και στο χωριό μου. Για άλλα σημεία αυτού του νήματος, δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ το ίδιο.

Καλησπέρα!

Νομίζω πως οι μαθητικοί ταμπουράδες έχουν και μικρότερο σκάφος από το στάνταρ τούρκικο σάζι, κάτι που φαίνεται και στον ήχο τους, τον ακούω πιο αδύναμο.

Έχω και μια ερώτηση, σχετικά με τους μπερντέδες του σαζιού. Είναι απλή και για αυτό δεν ήθελα να ανοίξω άλλο θέμα.

Αγορασα πριν μερικούς μήνες ένα μεταχειρισμένο σάζι, σχετικά παλιό μου φαίνεται (δεν ξέρω λεπτομέρειες για την κατασκευή κτλ). Παρατηρώ ότι μερικές φορές (νομίζω έχει να κάνει με την αλλαγή του καιρού, η οποία προκαλεί μικροαλλαγές στο μπράτσο;) οι 4 πρώτοι μπερντέδεςστην πρώτη χορδή τρίζουν πολύ, αλλά μετά από μερικές μέρες ξαναστρώνουν. Είναι ένδειξη ότι θέλουν αλλαγή οι μπερντέδες, ή έχει σχέση με την κατασκευή του οργάνου (ελπίζω όχι το δεύτερο, άλλωστε μου φαίνεται αρκετά ποιοτικό το όργανο).

Ευχαριστώ.

1 «Μου αρέσει»

Γειά χαρά. Ο ταμπουράς γενικά δεν έχει συγκεκριμένες διαστάσεις η μέγεθος. Αλλά συνήθως ισχύει ότι ο ταμπουράς του εμποριου είναι λίγο πιο μικρός από το μεγάλο σαζι. Επίσης ο ταμπουράς έχει περισσότερους μπερντέδες ( έτσι έχω παρατηρήσει όχι μόνο στο όργανο μου αλλά και σε άλλων). Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος επειδή δεν μπορεί κανείς από μακριά να δει αυτό που λες ισως να το πήγαινες σε έναν μάστορα να δεις τι θα σου πει. Άλλωστε όπως είπες και εσύ πρόκειται για καλό όργανο. Καλή συνέχεια!

1 «Μου αρέσει»