Έφυγε ο στιχουργός Ξενοφώντας Φιλέρης

Έφυγε τα ξημερώματα, σε ηλικία 85 ετών, ο στιχουργός Ξενοφώντας Φιλέρης.

Στο Λευκό τον Πύργο, Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά, Χίλια περιστέρια, Το… θέμα είναι να τη βρω, Το φιλοσόφησα πολύ, Ο Φραγκούλης, Νύχτα ονειρομάνα είναι μερικές χαρακτηριστικές στιγμές της συνεργασίας του με το Γιώργο Ζαμπέτα.

Επίσης ο Φιλέρης συνεργάστηκε αποδοτικά και με τον Κώστα Χατζή: Το ταμ ταμ, Πάρε ένα κοχύλι απʼ το αιγαίο, Μια χαμένη Κυριακή, Χάσαμε κ.ά.

Η κηδεία θα γίνει αύριο Τρίτη στις 4 μμ. στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

O Ξενοφών Φιλέρης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1929. Tην παιδική και εφηβική του ηλικία τη στιγμάτισε η Kατοχή και ο Eμφύλιος. Tο 1962 αποφοίτησε από την INTEK του Παρισιού ως μακιγιέρ κινηματογράφου. Δούλεψε στον ελληνικό κινηματογράφο μέχρι το 1970, ως μακιγιέρ, παραγωγός, αλλά και σκηνοθέτης και σεναρίστας. Aπό το 1967 μπήκε ενεργά στην ελληνική δισκογραφία υπογράφοντας περίπου 130 τραγούδια. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μάρθα Βούρτση.

Πηγή: www.ogdoo.gr

Κρίμα, πολλά και όμορφα τραγούδια χάρισε…

Υ.Γ. Το 1000 περιστέρια είναι της Ιωάννας Κλειάσιου

Τα 1000 περιστέρια ναι ειναι της Ιωάννας Κλειάσιου (της οποίας είχε και αδυναμία ο Ζαμπέτας)

Και ο Φιλέρης πολύ όμορφοι στίχοι

ο Φραγκούλης…μόνο αυτό… για μένα…

καλό του ταξίδι…

Οι Βασικοί στιχουργοί με τους οποίους εσυνεργάσθη ο Ζαμπέτας ήταν Βασιλειάδης(Τσάντας), Δημήτρης Χριστοδούλου, Ναπολέον Ελευθερίου,Αλέκος Καγιάντας,Τζεφρώνης και Ξενοφών Φιλέρης.

Βέβαια είναι και πολλοι άλλοι που έγραψαν σπουδαίους στίχους σε 3-4 τραγούδια όπως είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ή και η Ιωάννα που εγραψε στον τελευταίο δίσκο.

ο Ξ.Φιλέρης ηταν από τις κοντινές συνεργασίες με Ζαμπέτα

Τυχαία έπεσα σ’ αυτό το βίντεο. Είναι από την ραδιοφωνική εκπομπή “Ποιητική Αδεία” του Γιώργου Μηλιώνη στον 902 Αριστερά στα FM. Βασισμένη στο βιβλίο του Ξενοφώντα Φιλέρη για τους σαλταδόρους του Βύρωνα και στα τραγούδια του Ζαμπέτα σε στίχους του Φιλέρη με το ίδιο θέμα, ενώ ακούγονται επίσης τραγούδια Γενίτσαρη, Λεοντή - Βίρβου με Καζαντζίδη, Αλέκου Ξένου (η Εθνική Αλληλεγγύη) και άλλα.