Ένα τεχνικό ζήτημα: Αποθήκευση κωδικών πρόσβασης

Μια βοήθεια παρακαλώ, παρόλο που δεν αφορά το ίδιο το φόρουμ. Όποιος είναι λίγο παραπάνω από μένα ψηφιακά εγγράμματος, ας δει αν μπορεί να με βοηθήσει:

Γενικά χρησιμοποιώ πάντα Chrome, και είμαι μόνιμα συνδεδεμένος στο φόρουμ. Σήμερα για κάποιο λόγο με πέταξε έξω και μου είπε «ξανασυνδέσου», οπότε διαπίστωσα ότι δε θυμάμαι τον κωδικό. Ακολούθησα την ενδεδειγμένη διαδικασία και έκανα καινούργιο.

Για να μην κάνω όμως αυτή τη δουλειά συνέχεια, ήξερα δύο λύσεις. Αποθήκευα τον κωδικό (όπως και άλλους κωδικούς) στον υπολογιστή, και μετά είτε μου τον εμφάνιζε αυτόματα όποτε ήθελα να συνδεθώ, είτε τον έβρισκα ανοίγοντας μόνος μου εκεί που είναι όλοι οι κωδικοί.

Όμως, σε κάθε σάιτ που μπαίνω με κωδικό, με ρωτάει: θέλετε να τον αποθηκεύσουμε; Τώρα δε με ρώτησε (και δεν τον αποθήκευσε!). Πώς το κάνω μόνος μου; Τσέκαρα ότι έχει αποθηκευμένο έναν παλιότερο, που δεν ισχύει πια (τον οποίο μάλιστα θυμόμουν και είχα προσπαθήσει να ξαναβάλω ως καινούργιο, τώρα σ’ αυτή τη διαδικασία που σας λέω, αλλά ήταν λέει πολύ μικρός).

Όποιος ξέρει να με κατευθύνει, θα μου κάνει μεγάλη βοήθεια γιατί σιγά μη θυμάμαι όλους τους κωδικούς, ένα μυαλό είναι αυτό!

Ευχαριστώ πολύ.

Για να μη σου γράφω κατεβατά, έψαξα και βρήκα έναν οδηγό με εικόνες (αρκετά αναλυτικό) που περιγράφει γενικά τη διαχείριση των password (https://www.howtogeek.com/406976/how-to-manage-saved-passwords-in-chrome/). Ρίξε μια ματιά και εάν έχεις απορία εδώ είμαστε :wink:

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα.
Παίδες ΜΗΝ αποθηκεύετε κωδικούς σας σε browsers… Είστε η αγαπημένη τροφή του κάθε …όζη που το παίζει hacker…
Ένας καλός και αξιόπιστος τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε ειδικό πρόγραμμα για ασφαλή αποθήκευση των κωδικών σας. Εγώ χρησιμοποιώ πολλά χρόνια το LastPass το οποίο και θεωρώ εξαιρετικά αξιόπιστο. Όλα αυτά τα χρόνια που το χρησιμοποιώ ποτέ δεν υπήρξε, ούτε σε μένα, ούτε σε κάποιον άλλο, απώλεια προσωπικών δεδομένων ασφαλείας.

Επίσης μπορείς να φτιάξεις ένα αρχείο σε ασφαλή φάκελο με τους κωδικούς σου για να μην τους χάνεις.

Το κάνουμε πολλοί αυτό, αλλά είναι από τις χειρότερες πρακτικές. Κυρίως γιατί κανένας φάκελος δεν είναι ασφαλής… Αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σου, είτε απομακρυσμένα (μέσω ιού) είτε φυσικά, κλέβοντάς τον ή απλά χρησιμοποιώντας τον, μπορεί πολύ εύκολα να μάθει όλους σου τους κωδικούς.

Τα εργαλεία όπως το LastPass αλλά και η αποθήκευση κωδικών στους browsers είναι αρκετά ασφαλής, καθώς αποθηκεύουν τους κωδικούς σε κρυπτογραφημένη μορφή που στη συνέχεια αποκρυπτογραφούνται είτε μέσω του κωδικού - pin που έχεις ήδη στον υπολογιστή, είτε με κάποιο master password όπως στην περίπτωση του LastPass. :slight_smile:

Οπότε @SpirosB, δεν είναι κακή επιλογή να αποθηκεύεις τους κωδικούς σου στον browser. (Ειλικρινά είναι πολύ δύσκολο να σε χακάρει κάποιος έτσι). Απλά το LastPass είναι ακόμα πιο ασφαλές. :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Ε καλά, μπορούμε να το κάνουμε αυτό κατ’ επιλογήν με ορισμένους κωδικούς. Για παράδειγμα, τα εκατομμύριά μου δεν τα φυλάω στο ρεμπέτικο φόρουμ, οπότε και να μου κλέψει κανείς τον κωδικό, μικρό το κακό.

1 «Μου αρέσει»

Ειλικρινά, σε κάθε τρύπα που βρίσκει κάποιος σε browser, το πρώτο πράγμα που κοιτάει ο εισβολέας είναι οι κωδικοί σου! Το έχω κάνει αρκετές φορές ως εισβολέας σε τοπικά δίκτυα, όχι ως hacker, αλλά ως Ethical Hacking για λόγους βελτίωσης της ασφάλειας του δικτύου… Στα δίνει όλα στο πιάτο, χωρίς καμία κωδικοποίηση!

Έτσι ακριβώς Spyros B , οι browser όλοι έχουν ελάχιστη ασφάλεια στο θέμα των κωδικών !

Αλλά ένα μπακαλοδεύτερο με το στυλό η το μολυβί μας εκτός υπολογιστή είναι 1000% σίγουρο !