Έκδοση βιβλίου "Η άλεξη γλώσσα των ξύλων" του Ισίδωρου Παπαδάμου

Εκδόθηκε το βιβλίο “Η άλεξη γλώσσα των ξύλων” του Ισίδωρου Παπαδάμου από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ … Με λίγα λόγια από τον ίδιο:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΑΛΕΞΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΞΥΛΩΝ»

Ξεκινώντας από τον τίτλο προσπαθώ να τον εξηγήσω. Μιλάει για μια άλεξη γλώσσα. Ο όρος «άλεξη» αποτελεί ένα είδος νεολογισμού.Τα λεξικά αναγνωρίζουν μόνο το άλεκτη (αυτή που δεν λέγεται) που όμως έχει τελείως διαφορετικό νόημα από αυτό που θέλω να εκφράσω. Έτσι φτιάχνω τη δική μου λέξη που απεικονίζει πλήρως αυτό που έχω στο μυαλό μου. Θέλω να μιλήσω για μια γλώσσα που δεν περιέχει μέσα της λέξεις, παρά μόνον κώδικες, ανερμήνευτα σημάδια. Αυτά προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω, για να μπορέσω να την διαβάσω. Αυτήν την γλώσσα πασχίζω να εκμαιεύσω μέσα από το δένδρο, μέσω μιας πολύχρονης έρευνας, της οποίας τα κύρια πορίσματα ανακοινώνονται στο παρόν βιβλίο.

Όπως δηλώνω και στο εσώφυλλο, το βιβλίο αυτό κινείται σε τρεις διαστάσεις, σε τρεις άξονες. Κοντά σ’ αυτούς προσθέτω και άλλους δύο που πρόβαλαν αυθόρμητα κατά την διάρκεια της γραφής. Έτσι γίνεται πενταδιάστατο. Γι’ αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πολυμορφικό ή λίγο απ΄ όλα. Ο κύριος άξονας αποτελείται από επτά τεχνικά κεφάλαια που διεισδύουν στο ξύλο και προσπαθούν να το ερμηνεύσουν. Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα στην αντίληψη, γιατί ανακοινώνουν πρωτόγνωρη γνώση και αναφέρουν λεπτομερείς πληροφορίες. Απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό οργανοποιών ή μουσικών. Είναι όμως για μένα τα πιο αξιόλογα, γιατί απευθύνονται στο παρόν και στο μέλλον προσπαθώντας να οικοδομήσουν μια επιστήμη, στη θέση του μύθου και της αοριστολογίας. Και είναι αυτή της εντόπισης των κύριων ηχητικών χαρακτηριστικών του ξύλου.

Ανάμεσα στα τεχνικά κεφάλαια αναπτύσσονται και άλλα κεφάλαια που αναφέρονται σε κάποιες περιόδους της ζωής μου που έχουν σχέση με την ενασχόλησή μου ως οργανοποιού. Σε κάποια απ’ αυτά παρουσιάζω τη σκέψη μου αναλύοντας κάποια θέματα στοχαστικά σε συνδυασμό με ένα μανιφέστο. Ενδιάμεσα ασχολούμαι με την παρουσίαση κάποιων ανθρώπινων χαρακτήρων. Παρεμβάλλονται και σύντομες αισθητικές αναλύσεις. Υπάρχουν και στιγμές που το κείμενο μειδιά κάνοντας χρήση πειράγματος ή χιούμορ. Ανάμεσά τους προβάλλει και μια γωνιά με στίχους και ποιήματα σχετικά με τη μουσική και τα όργανα. Όλα αυτά καλούνται να συνεργασθούν και να συνυπάρξουν μέσα από το νήμα της γραφής μου.
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ
https://www.facebook.com/photo?fbid=904138121719035&set=pcb.904138708385643

9 «Μου αρέσει»