«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε!» - Μια διαδικτυακή συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21.6.2020)

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συναυλία εδώ:


Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, με τη συνεργασία του ιστοτόπου BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη, γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (Κυριακή 21 Ιουνίου 2020) και την επανέναρξη της λειτουργίας των μουσείων με την καθιερωμένη ετήσια μουσική εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος χωρίς κοινό αλλά βιντεοσκοπήθηκε για να το συναντήσει «με ασφάλεια» μέσω του διαδικτύου.

Για το νόημα της εκδήλωσης, που έχει τον τίτλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε!», μιλούν η Τέτη Χατζηνικολάου (Ιστορικός - Λαογράφος, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων - ICOM) και η Βασιλική Πολυζώη (Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων), ενώ το μουσικό μέρος καλύπτει το σύγχρονο τρίο εγχόρδων Frog String Trio (βιολί, βιόλα και κοντραμπάσο) που επιλέγει να κινηθεί στα όρια της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας και των Βαλκανίων, συνδυάζοντας τον κλασικό ήχο με ιδιαίτερες τεχνικές ερμηνείας και ενορχήστρωσης των εναλλακτικών εγχόρδων και με ποικίλα στοιχεία σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.

Η εκδήλωση προσκαλεί το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον με στοιχεία παραδοσιακής μουσικής. Δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων, παρουσιάζει μια εναλλακτική μουσική πρόταση με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση και πειραματισμό.

To Τρίο Eγχόρδων Frog String Trio
Το μουσικό σχήμα Frog String Trio είναι ένα τρίο εγχόρδων (βιολί, βιόλα & κοντραμπάσο) που απαρτίζεται από τρεις μουσικούς με πλούσια και ποικίλα καλλιτεχνική δραστηριότητα. Στο ρεπερτόριό τους συνδυάζεται η μουσική παράδοση της Τζαζ, των Βαλκανίων και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με τον κλασικό ήχο ενός σύγχρονου τρίο εγχόρδων. Η κύρια διάθεση των τριών μουσικών κατά την ερμηνεία τους, πέρα από την ανάδειξη διαφόρων ιδιαίτερων τεχνικών ερμηνείας και ενορχήστρωσης των εναλλακτικών εγχόρδων, είναι η διαρκής ανάπτυξη διαφόρων διαύλων μουσικής επικοινωνίας και διαδραστικότητας μεταξύ τους. Μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης τριών τοξωτών εγχόρδων με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Το Τρίο εμφανίζεται τακτικά στην Αθήνα και στη Ελληνική επαρχία σε διάφορες μουσικές σκηνές αλλά και μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους. Συχνά το σχήμα επεκτείνεται ως κουαρτέτο με την συμμετοχή ενός ακόμη βιολιστή ή τσελίστα. Μέλη του Frog String Trio είναι οι Γιάννης Ζαρίας (βιολί), Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα) και Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο).

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και η επεξεργασία εικόνας έγινε από την ομάδα του BLOD και η ηχοληψία της μουσικής από τον Φώτη Παπαθεοδώρου.

3 «Μου αρέσει»

το έχουνε πάει σε άλλο επίπεδο… ειδικά ο καταχανάς είναι συγκλονιστικός σε ό,τι έχει κάνει.

2 «Μου αρέσει»

Όλοι ήταν καταπληκτικοί… τι να πω, ήταν ένας καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τη μέρα μουσικής…

2 «Μου αρέσει»