Μαχμούρικο !

τι σημαίνει η λέξη;

είναι καρσιλαμάς (=αντικρυστός), όχι όμως 9σημος (αλλά 4σημος, θα τον έλεγα “πεταχτό” ! Ενώ δηλ μετρικά είναι ‘‘σουστέ’’ ή “πωγωνίσιο” ή “μπαγιο(ν)”, ρυθμικά έχει κάτι άλλο, ε; )

και ωραίος μανές στο τέλος ! Ένα παλιό (άγνωστο) τραγούδι με τα ούλα του δηλαδή.

Το λεξικό στο λήμμα mahmur, εκτός από την ερμηνεία μαχμουρλής, νυσταλέος κλπ. δίνει και το “λάγνος”, “λιγωμένος”.

Δεν είναι ούτε καρσιλαμάς ούτε τσιφτετέλι, είναι το πασίγνωστο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο “τούρνεμ” (=γερανέ μου), τετράσημο “της παρέας” (δεν χορεύεται) με πάρα πολλές παραλλαγές, ίσως η γνωστώτερη "το κάστρο της Αστροπαλιάς”.

Σημαντικό: ο καρσιλαμάς κακώς αποδίδεται ως αντικρυστός (καρσί = αντίκρυ). Είναι χορός υποδοχής, όπως εξηγώ εδώ (#63).

Δεν ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει, αλλά έναν τουρκόφωνο που ρώτησα, είπε πως “μαχμουρλής” είναι επίσης ο “αδύναμος”, ο “κακόκεφος” και “μαχμούρικο” σημαίνει “αργό”.

Αν έχει κάποιος τη δυνατότητα να διασταυρώσει αυτή την πληροφορία, θα βοηθούσε πάρα πολύ. :241:

Λυπάμαι αλλά άμα δεν βρέξεις “Πισινό*”, ψάρι δεν τρώς. Όλες οι πληροφορίες στο #63 είναι απαραίτητες προκειμένου να καταλάβεις την τεκμηρίωση.

Με κάθε (μουσικό) κομμάτι πράγματι, ο καθένας μπορεί να κάνει ό τι θέλει αλλά στην Κρήτη δεν θα δεις ποτέ π.χ. να χορεύουν τσιφτετέλι το “όσο βαρούν ντα σίδερα”. Αν βρεθείς, όμως κατά τα μέρη τους και γουστάρεις, δεν θα σε υποχρεώσουν να κάτσεις κάτω.

Το τι θα γράφει η ετικέτα του δίσκου το καθόριζαν άνθρωποι που δεν είχαν ακούσει ως παδιά τι είναι καρσιλαμάς, χορός ή τρόφιμο.

*αλλοιώς το λέει ο λαός…

Εμένα μου ακούγεται τσιφτετέλι, και όχι μόνο στην αρχή. Περισσότερα εδώ (#77)

Ένας που δεν ξέρει να χορεύει νησιώτικα,αν του βάλεις την Τούρνα,θα το χορέψει ως τσιφτετέλι.Αν ξεφύγει και αρχίσει να κάνει κρατήματα θα του γυρίσει σε συρτό(μπάλο).Το αντίθετο δεν μπορώ να πω ότι πολυσυμβαίνει. Δηλαδή τον μπάλο δεν τον γυρνάς εύκολα σε τσιφτετέλι!Έτσι λοιπόν συμφωνώ με τον pepe πως στο (#77) είναι τσιφτετέλι. Ξαφερφάκια!
Επίσης είναι σαν την Πριγκηπέσσα του Μάλαμα!Ανάλογα με το πως παίζουν οι μουσικοί,μπορείς να το δεις ως τσιφτετέλι ή ως οχτάσημο ζεϊμπέκικο!Για αυτό λέω πως όλοι αυτοί οι χοροί(χορευτής είμαι,όχι μουσικός ακόμα) είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο!