Zoζεφ στο Εβαυ

Πολύ ιδιαίτερο όργανο. Εκτός από τον κατασκευαστή (οκ Ζοζέφ), εάν παρατηρήσει κάποιος που ξέρει (όχι αυτός δεν είμαι εγώ) στη ταστιέρα βλέπω ότι πρέπει να υπάρχουν μόρια, εάν δε κάνω λάθος. Επίσης όπως φαίνεται ενδεικτικά και σε κάποια από τις φωτογραφίες πρέπει να υπάρχουν και 2 μαγνήτες. Φαντάζομαι πως το όργανο αυτό ή έχει υποστεί πολλές αλλαγές ή ο κάτοχος τους ξέρει πολύ καλά τι ζητούσε.

Είναι γνήσιος Ζοζέφ ή, μόνο η ταμπέλα είναι γνήσια; Αν κρίνω από τους τσαμπουκάδες (κάτι στο οποίο ο Ζοζέφ επέμενε ιδιαίτερα) αποκλείεται να τους έχει φτιάξει ο Ζοζέφ. Πολύ χοντροκομμένοι για να είναι απ’ το χέρι του, και τελείως διαφορετικό στυλ από εκείνο που συνήθιζε. Η “νυχτερίδα” του, από τις αισθητικά χειρότερες που έχω δεί.

Ναι, Αλέξανδρε, περίεργη κατάσταση με τις αποστάσεις των τάστων, αλλά μόρια με την κλασική έννοια δεν προσπαθεί να πιάσει. Κάποιο παιχνίδι είναι, προσπαθεί να παραλείπει κάποια τάστα, δεν έχω δεί και άλλες παρόμοιες προσπάθειες.

Πιθανότατα οι υποδιαιρέσεις να προστέθηκαν εκ των υστέρων, αφού πέφτουν πάνω σε φιγούρες της ταστιέρας και τις κόβουν στη μέση…

Το περίεργο για μένα σε αυτή την υπόθεση ειναι πως η παλαίωση απο τα χρόνια της ταμπέλας Ζοζεφ δεν συμβαδίζει με την παλαίωση του χαρτοματος
Ο χρόνος επιδρά το ίδιο σε χαρτομα και ταμπέλα . Δεν βλέπω σύνδεση απο την επιρροή χρόνου στα δυο αυτά στοιχεία

και μιλάμε για ταμπέλα Κατασκευή Ζοζεφ και όχι οργανοποιειο( εάν θυμάμαι καλά αυτό λένε οι ταμπέλες οργάνων πώλησης απο το Ζοζεφ αλλά όχι δικής του κατασκευής - διωρθοστε με εάν δεν θυμάμαι σωστά) που θα έπρεπε το οργανο οπως λέει και ο κ. Νίκος να φωνάζει Ζοζεφ

Τα έξτρα τάστα μοιάζουν να είναι τεταρτοτόνια, όπως περίπου στα σάζια.

Με τις λιγοστές μου γνώσεις μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν είναι Ζοζέφ. Είναι απομίμηση αλλά έχει κάποια όμορφα στοιχεία. Ωραία τα ξύλα (εννοώ δείχνουν εποχής και τέχνης Ζοζέφ) και όμορφη η φιγούρα. Τα επιπλέον τάστα δεν ξέρω ποτε μπήκαν, γιατί και πως, και δεν μπορώ να μιλήσω γι αυτά. Πολύ χοντροκομένοι οι τσαμπουκάδες. Ο καπετάνιος μου φαίνεται πολύ άσχημος και άκομψος για να είναι του μάστορα. Δεν συγκρίνεται με τις υπέροχες μαργαρίτες του και τα κλειδιά που συνήθως τα έβαζε ανάποδα. Να ρωτήσω όμως, τι χορδές είναι αυτές που έχει το όργανο? Πάρα πολύ χοντρή η μπουργκάνα.

Βρε παιδιά, ψυχραιμία. Πάντα ο νους μας στο κακό πηγαίνει. Πως γίναμε όλοι ξαφνικά ειδικοί εκτιμητές μπουζουκιών; Ψεύτικη ταμπέλα λέει ο ένας, απομίμηση ο άλλος.
Υπάρχει κάποιος άνθρωπος εκεί που προσπαθεί να το πουλήσει και, αν ξέρουμε κάτι με βεβαιότητα , ας το μοιραστούμε, γιατί όχι. Αν απλά λέμε ότι μας κατέβει, μην ξεχνάμε ότι μπορεί και να του κάνουμε και ζημιά.
Αν απλά σερφάρουμε το ίντερνετ και κάνουμε αποθήκευση φωτογραφίων για χρόνια, αυτό ΔΕν μας κάνει εκτιμητές, ΔΕΝ μας κάνει ειδικούς και ΔΕΝ μας δίνει το δικαίωμα να βγάλουμε το όργανο σωνει και καλά…μούφα…η τον πωλητή κλέφτη.

Συγνώμη, απλά η άποψη μου είναι αυτή.

Αγαπητε alk κανενας δεν λεει με σιγουρια πως το μπουζουκι ειναι η δεν ειναι Ζοζεφ
Ουτε εγς θεωρω πως η ταμπελα ειναι ψευτικη.
Βλεπω ομως το εξης

“Ο χρόνος επιδρά το ίδιο σε χαρτομα και ταμπέλα . Δεν βλέπω σύνδεση απο την επιρροή χρόνου στα δυο αυτά στοιχεία”

Κοιτα την γνησια κατα εμενα ταμπελα στα αριστερα.
Εχει μαυρισει απο το χρονο και την ταλαιπωρια εκτος μιας ακρης του που ειναι ακομα καθαρη, σαν να εσταξε καποτε καποιο υλικο (:wink:
Ενταξει μεχρι εδω.
Αλλα το χαρτομα δεν εχει την ιδια φυσικη φθορα, δεν βλεπω δηλαδη το μαυρισμα να σθνεχιζει κατα καποιο τροπο στο χαρτομα και μερος τοθ να ειναι καθαρο, οπως στην ακρη της ετικετας.
Αυτο ειπα πως εμενα με προβληματιζει

Συγνώμη, είναι λάθος αυτή η λογική για κουβέντα. έρευνα και συμπεράσματα με φωτογραφίες δεν γίνεται, και αν γίνεται δεν γίνεται απο εμάς τους ερασιτέχνες. Δεν θέλω να προσβάλω , απλα υπενθυμίζω ότι τέτοιες κουβέντες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην πώληση του οργάνου

οπως λεει ο Sdimis η ταμπελα πρεπει να είναι γνησια. Τετοια εχει και το δικο μου οργανο (απο τα τελευταία του, ασχετα αν το εφταξε ο ιδιος ή οι συνεργατες του, 1990 περιπου). Μονο που το τηλέφωνο είναι τυπωμενο. Εχει και διαφορετικα λουλουδακια περιμετρικα. Ισως απο καποια χρονολογια και μετα να την αλλαξε. Προφανως είναι πιο παλια απο τη δικη μου παντως…Για τα υπολοιπα δε γνωρίζω…

edit Τωρα που το βλεπω εχει και αλλο τηλεφωνο…
edit 2 εεε ολα αλλαγμενα είναι. Και η διευθυνση. :019: Προφανως μετακομισε και αλλαξε τηλεφωνο.

Ο πωλητής φαίνεται σοβαρός άνθρωπος αφού δίνει 14 ημέρες επιστροφής εάν δεν ειναι γνήσιο Ζοζεφ
οποτε όσοι πιστοί προσφέρετε

Dear s.dimis
I purchased the bouzouki at a flea market about 30 years ago. It had some damage, and I had it repaired, mostly cracks, but the neck was in relatively good shape. the frets are worn but still function. it looks like fret work was done, but from the wear, maybe 60 years ago… I had to gently wipe the label clean when I took pictures of this instrument, but it is the original label from when I purchased it. It maybe possible the instrument was made by the famous luthier Zozef, or just a student luthier. I don’t know how to find out. I am allowing 14 days for whoever purchases the instrument to return it for any reason, either because of the maker or the condition of the instrument, also because I have had other offers for the instrument from dealers.
I hope this was helpful…

και αλλος Ζοζεφ

http://www.ebay.com.au/itm/Vintage-Bouzouki-/121228903200?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item1c39ce4320&_uhb=1