Tσιτσάνης- Χατζιδάκις και Αγάπη που γινες

Καλησπέρα. Σιγουρα θα έχει τύχει ξανα σε άλλο θέμα να σχολιαστεί ο πιο πάνω τίτλος. Η ομοιότητα που εχουν ειναι συγκεκριμένη και όχι σε όλο το τραγούδι. Δηλαδή έχουν την ομοιοτητα στον εξης στιχο: “Αγαπη που γινες δικοπο μαχαίρι. Καποτε μου δινες μονο τη χαρα” Και “τρελέ τσιγγάνε, για πού τραβάς μέσα στη νύχτα μόνος πού πας”.
ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ!!!

ΟΜΩΣ η ερώτηση είναι η εξής: Πιστεύετε οτι η μουσική έστω και αυτής της φράσης, εκλάπη από τον Χατζιδάκι ή ο Χατζιδάκις άθελα του την χρησιμοποίησε;; Γιατί κακά τα ψέματα όλοι όσοι συνθέτουν εχουν κάποια ακούσματα και μπορεί α φράση να την την παρουν απο αλλο τραγουδι και να νομιζουν οτι την συνέθεσαν οι ίδιοι (δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε τι εννοω)

ΚΑΙ στο βιβλίο του Χατζηδουλή για τον Τσιτσάνη (η Ζωη και το έργο μου) γράφει σε καποια φάση οτι: “η μουσική του τρελλού τσιγγάνου ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ απο τον Μάνο Χατζιδάκι στο τραγούδι Αγάπη που γινες δικοπο μαχαίρι”

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ λεει και όχι κλάπηκε ή εκμεταλλεύτηκε ή κατι άλλο.

Υπάρχει κάπου που να γραφει περι τίνος πρόκειται;

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις εδώ στο φόρουμ, ψάξε και θα βρεις.

Αυτο που ξερω και εχω ακουσει, νομιζω τα πιο πολλα τα διαβασα και εδω μεσα (κανε ενα προχειρο ψαξιμο, υπαρχει αθφονο υλικο και στο φορουμ αλλα και γενικα στο ιντερνετ), ειναι πως ο Χατζιδακις χρησιμοποιησε τη μελωδια με τη συμφωνη γνωμη του Τσιτσανη.

… και μίαν από αυτές τις συζητήσεις την ξεκίνησες εσύ, πριν ένα μήνα. Τι παραπάνω πληροφορίες χρειάζεσαι τώρα; Να επισημάνω όμως ότι απαντήσεις σε ερωτήματα που ξεκινούν με το ρήμα “Πιστεύετε ότι … … … “, δεν είναι πληροφορία, είναι απλά η προσωπική γνώμη κάποιου ανθρώπου.

Με άλλα λόγια, το “περί τίνος πρόκειται” δεν θα γινόταν να το μάθεις παρά μόνο από τους ίδιους τους εμπλακέντες, πού όμως απεδήμησαν…

Λογικό δεν είναι; Δεν κατηγορείς για κλοπή χωρίς στοιχεία. Όποιος θέλει σκάνδαλα, μπορεί να βάλει ένα μπλάνκο πάνω στο βιβλίο του Χ’δουλή και να γράψει “ΚΛΑΠΗΚΕ” ή “ΚΛΑΠΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ” ή ό,τι άλλο θα ήθελε να δει γραμμένο.

Σε αυτο εχεις δίκιο