Stathis Prousalis - Ένας Έλληνας στην Τσεχία

Θετω προς συζητηση και πληροφορηση(λογικα απο τους παλαιοτερους) -και ενω σιγουρα δεν αφορα το ρεμπετικο υφος και τραγουδι αλλα το μπουζουκι και το ελληνικο ‘‘ελαφρολα’ι’κο’’ τραγουδι - το ονομα ενος Ελληνα καλλιτεχνη του Σταθη Προυσαλη ή αλλιως STATHIS PROUSALIS ο οποιος εκανε μεγαλη καριερα στην Τσεχια παρουσιαζοντας την ελληνικη μουσικη με το συγκροτημα του…προφανως απο τα βιντεο μιλαμε για την εποχη των 70’s.
Ξερει καποιος φιλος εδω κατι γι’αυτον;
Δειτε 2 βιντεο χαρακτηριστικα που εχουν το κιτς ελληνοτσολιαδικομπουζουκομουσακα υφος αλλα πλεον ως ρετρο και στοιχεια της εποχης λειτουργουν!

Bourbou, χάρη στο θαύμα του Google, βρήκα κάτι πληροφορίες για τον Επαναστάτη Προύσαλη…φαίνεται πως το μικρό το όνομα είναι τελικά Επαναστάτης και όχι Στάθης! Υπέθεσα ότι μπορεί να είναι παιδί πολιτικών προσφύγων, που ήρθαν στην Τσεχία μετά τον Εμφύλιο, και είναι όντως έτσι. Βρήκα πληροφορίες για τη ζωή και τη καριέρα του Προύσαλη σε μία ιστοσελίδα αφιερωμένη σε ένα project με θέμα τους πολιτικούς πρόσφυγες. Εδώ είναι μερικές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του:

http://www.pametnaroda.cz/witness/photo/id/1927

Και πληροφορίες για τη ζωή του στα αγγλικά:

http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/1927/page/3

Φαίνεται πως ήταν αρκετά δημοφιλής στη Τσεχία και ότι έκανε και περιοδείες και σε άλλα μέρη του (τότε) ανατολικού μπλοκ.

Για όσους ενδιαφέρονται, εδώ είναι πληροφορίες για όλους τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα-εγώ βρήκα τις ιστορίες τους ενδιαφέρουσες και συγκινητικές:

http://www.pametnaroda.cz/project/witness/id/22

Εύα

Αν λέγεσαι Λαοκράτης ή Επαναστάτης (Στάτης), σίγουρα είσαι γόνος αγωνιστών της Αντίστασης ή / και του Εμφύλιου. Κρίμα που το παιδί δεν μπόρεσε, λόγω ακριβώς των συνθηκών που οδήγησαν και στην επιλογή του ονόματός του, να μεγαλώσει (ίσως και να γεννηθεί) στην πατρίδα των γονιών του και υποχρεώθηκε να τη γνωρίσει μέσα από παραμορφωτικό πλαίσιο. Είναι όμως πολύ συγκινητικό.

Μερικές σύγχρονες ερμηνείες του Στάτη…

Φαίνεται πως οι Τσέχοι έχουν αδυναμία στον Θεοδωράκη, όπως και πολλοί Σκανδιναβοί.

ετεροχρονισμένα, συμπληρώνω το θέμα:

1 «Μου αρέσει»