Ποιος ήταν ο πραγματικός Σακαφλιάς;

Υπάρχουν δυο σχετικά άρθρα στην “Κλίκα” και έχουμε κάπως μπερδευτεί…

Προσωπικά, στηρίχτηκα σε ντοκουμέντα αναμφισβήτητα για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό.
Και αυτά είναι:

  1. Το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, το οποίο σαφέστατα τον κατονομάζει και με αυτό το όνομα, “Σακαφλιάς”.
  2. Την ονομασία του που είναι ακριβώς έτσι στο λαϊκό μας τραγούδι: “Σακαφλιάς”.
  3. Τις μαρτυρίες του Μπαγιαντέρα και κρατούμενων στον Πετρόπουλο, όπου αναφέρεται ως Σακαφλιάς, όχι αλλιώς και όπου περιγράφεται και η αιτία θανάτου του, που συνέβη μέσα στη φυλακή, λόγω της γκανιότας.
  4. Τις δυο φωτογραφίες, [b][u]εδώ[/b][/u], αυτή της εφημερίδας και την άλλη που …απέσπασε ο Πετρόπουλος από κρατούμενο, και οι οποίες και οι δυο αν προσέξετε δείχνουν το ίδιο πρόσωπο ακριβώς, τον πραγματικό Σακαφλιά και είναι βέβαια ένα ακόμα ντοκουμέντο αναμφισβήτητο.
  5. Θεωρώ απίθανο να άλλαξαν το όνομά του για λόγους καλαισθησίας και μόνο και μάλιστα σε όλα τα τραγούδια, στη σχετική ταινία που γυρίστηκε … μέχρι και στην ονομασία των στρατιωτών με τόπο καταγωγής τα Τρίκαλα, οι οποίοι “Σακαφλιάδες” ονομάζονται και όχι αλλιώς.
  6. Το τραγούδι λέει σαφώς “Στα Τρίκαλα.…”, δεν μιλάει για κάποια άλλη πόλη.
  7. Δένει και επιβεβαιώνεται και η πληροφορία που δίνει το ίδιο το τραγούδι, για τον Αντωνίτση, το φονιά του Σακαφλιά και για την αιτία που τον έκανε να φτάσει στη δολοφονία του Σακαφλιά, από τις διασταυρωμένες μαρτυρίες Μπαγιαντέρα και άλλων παλιών κρατούμενων στον Πετρόπουλο.
    Με λίγα λόγια η επιτυχία αυτή του Τσιτσάνη καταγράφει ένα πραγματικό γεγονός, για το οποίο το ίδιο το τραγούδι μάς δίνει τα πρώτα στοιχεία και τα οποία μεθοδικά, με έρευνα στις πηγές, απλά επιβεβαιώνουμε.

Γνώμη μου είναι πως σε μια έρευνα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τα υπάρχοντα ντοκουμέντα, διαφορετικά ακροβατούμε επικίνδυνα. και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στο συγκεκριμένο θέμα.

Έχει ξανασυζητηθεί το θέμα και εδώ. Ρίξτε και κει μια ματιά.

Παράλληλα με την υπενθύμιση του Κώστα, αναφερόμαστε στα δυο σχετικά άρθρα στην “ΚΛΙΚΑ”,
[b][u]εδώ[/b][/u]
και [b][u]εδώ.[/b][/u]

Kι εγω εχω αυτη την απορια…ποια ιστορια να ισχυει απο τις δυο;

(Αν και περισσοτερο παω προς την εκδοχη του αρθρου της Ελενης)

Βεβαια και στις δυο περιπτωσεις ο Τσιτσανης δεν ηταν παρα 7 χρονων πιτσιρικακι…εφοσον φαινεται οτι το περιστατικο εγινε το 1924.

Μπορει καποιος να βρει την επιστολη που εστειλε ο αυτοκινητιστης Δ.Βαγενας στην απογευματινη το 1976;(πρεπει να εχει σχεση με τον Αντωνιτση)