"lost in scales: balkan folk music and the ottoman legacy"

Γεια σας,

Σας παραθέτω άλλο ένα λίγο προβοκατόρικο άρθρο…αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν το κάνω σκόπιμα!
Και ακόμα αυτοί που δεν αποδέχονται τις θέσεις του αρθργράφου περί “εθνικισμού” και “οριενταλισμού” μπορούν να βρουν μέσα χρήσιμες πληροφορίες για την μουσική έρευνα σε διάφορα κράτη των Βαλκανίων.

http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/1450-9814/2008/1450-98140808127P.pdf

Είμαι σίγουρη ότι αυτοί που ξέρουν περισσότερα από μένα για μακάμια και δρόμους θα έχουν κάτι να πουν επίσης.

Εύα

Δεν είναι προβοκατόρικο το άρθρο. Λέει απλώς, τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη: Κάθε εθνοτική ενότητα στα Βαλκάνια (περιλαμβανομένων και ημών) θέλησε στον 20ό πια αιώνα να υποβαθμίσει τη σημασία της Οθωμανικής αυλικής μουσικής στη διαμόρφωση των λαϊκών μελωδιών της χώρας της. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας ο R. P. Pennanen διάβασε πλήθος από μελέτες (όχι μόνο “Νοτιοσλάβων”) και τώρα ανθολογεί επιλεκτικά ό τι του ταιριάζει (δημοφιλέστατη τακτική), προκειμένου να παρουσιάσει τα πράγματα από μια σκοπιά δήθεν ανεξάρτητη από τις εθνικές δεσμεύσεις της κάθε μιας πηγής του. Εκείνο που μοιάζει να μην καταλαβαίνει ο R. P. P. είναι ότι, για κάθε βαλκανική λαϊκή μελωδία δεν είναι απαραίτητο ο δημιουργός της να είχε επισκεφτεί τους Μεϊχανέδες της Πόλης, όπου σίγουρα ακούγονταν μελωδίες παρεμφερείς, πριν την συνθέσει. Αλλά και από την άλλη, δεν ήταν λίγες οι επιρροές από την παραγωγή μουσικής στην Πόλη, σε ολόκληρη τη Βαλκανική τους τελευταίους αιώνες.

Το άρθρο του R.P.P. το βρήκα στην παρακάτω ιστοσελίδα. Δεν περιέχει άρθρα για το ρεμπέτικο, αλλά όσοι ενδιαφέρονται για την εκκλησιαστική μουσική ή για την έντεχνη ελληνική μουσική μπορούν να κοιτάξουν τα περιεχόμενα των τεύχων. Τα άρθρα είναι δωρεάν, απλώς πατάς το κουμπί για κατέβασμα.

http://www.komunikacija.org.rs/komunikacija/casopisi/muzikologija/index_html?stdlang=gb

Εύα

Παραθέτω άλλο ένα άρθρο για την Οθωμανική κληρονομιά και μετά δε θα σας κουράσω άλλο!

http://www.mcm.asso.fr/site02/music-w-islam/articles/Ahmedaja-2007.pdf

Η Afsa Zyberi, που μνημονεύεται στο άρθρο:

Και μερικά ωραία αρβανίτικα:

Εύα