Jonathan Kreisberg - Zembékiko

Γεια χαρά σε όλους!

Το 2011 ο Jonathan Kreisberg κυκλοφόρησε το δίσκο Shadowless, ο οποίος περιέχει το κομμάτι Zembékiko.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό θέμα του κομματιού είναι παρμένο από ένα ρεμπέτικο του Βαμβακάρη. Σε μία άλλη συναυλία νομίζω ανέφερε τον Τσιτσάνη.
Παρόλ’ αυτά δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω/βρω σε ποιο κομμάτι αναφέρεται.

Δεν υπάρχουν οι studio εκδόσεις στο YouTube, αλλά σ’αυτό το live βιντεάκι ξεκινάει κατευθείαν με το θέμα. Έχει κανείς καμία ιδέα; :thinking:

1 «Μου αρέσει»

“ο μάρκος πολυτεχνίτης”:

4 «Μου αρέσει»

Πωωω ναι!
Ευχαριστώ! :grinning:

1 «Μου αρέσει»

Απίστευτο!

Ο Jonathan Kreisberg, άγνωστός μου μέχρι πριν 5 λεπτά, μου αποκάλυψε κάτι που τόσα χρόνια δεν το είχα προσέξει: το τραγουδιστικό μέρος του Πολυτεχνίτη είναι η εισαγωγή της Προύσας!

3 «Μου αρέσει»

και όλα μαζί (με τον θερμαστή) είναι πάρτες από το λημνέικο ζεϊμπέκικο. κι αυτό με τη σειρά του υποθέτω πως είναι συρραφή προϋπάρχουσων μελωδιών.

3 «Μου αρέσει»

Και σε έκδοση 19ου αιώνα υπάρχει καταγεγραμμένο (σε ευρωπαϊκό πεντάγραμμο) κομμάτι (οργανικό) με τίτλο «Σμυρναίικο Ζεϊμπέκικο", με μελωδία σχεδόν απαράλλαχτη με την του «Λημναίικου». Δεν θυμάμαι τον ακριβή τίτλο της έκδοσης, κάτι σαν “Δημώδη άσματα” ή παρόμοιο, όχι του Ψάχου πάντως.

1 «Μου αρέσει»

:open_mouth: :open_mouth: :open_mouth:

Σας ευχαριστώ όλους! :smile:
Ευελπιστώ να κάνω μία παρουσίαση στο Λονδίνο σε μερικούς μήνες και ήταν το κομματάκι που έλειπε από το παζλ για να στείλω την πρόταση…

Πριν λίγο μίλησα με τον Kreisberg και του έστειλα να ακούσει τα 2 βιντεάκια.
Με το που ξεκίνησαν οι πρώτες πενιές στον Πολυτεχνίτη, κατευθείαν το αναγνώρισε και μου είπε ότι αυτή την εκδοχή έχει ακούσει μόνο και τη γουστάρει τρελά!

Με την ευκαιρία, σε μία βδομάδα ακριβώς, την Τρίτη 12/11 έρχεται Ελλάδα για να παίξει στο Half Note!
Φαντάζομαι ότι μετά από τόσα χρόνια δεν θα παίξει το Zembékiko, αλλά όσοι θέλουν να ακούσουν «άλλες μουσικές» θα με βρουν εκεί :sweat_smile:

2 «Μου αρέσει»

Να κι άλλη μια ψηφίδα, που μόλις έτυχε να την ανακαλύψω:

2 «Μου αρέσει»