13 χρόνια από τον θάνατο του Μποστ

Πριν λίγες ημέρες, στις 13 Δεκέμβρη, έκλεισαν 13 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Μποστ, κατά κόσμον Μέντη Μποσταντζόγλου. Δεν έχει νόημα να αναπαράγω εδώ τη (λίγο-πολύ) γνωστή σε όλους [b]βιογραφία του[/b], απλά παραθέτω κάποιες εικόνες του που “μιλούν” από μόνες τους και φανερώνουν μια -μικρή μόνο- πτυχή του πολυδιάστατου ταλέντου του. Εις μνήμην λοιπόν…

image
Στην περίφημη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στο Θέατρο Κεντρικόν τον Μάρτιο του 1961, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ξεκίνησε να τραγουδάει το “Σε πότισα ροδόσταμο” αλλά μετά την πρώτη στροφή το τρακ δεν τον άφησε να συνεχίσει. Η στιγμή αυτή κατά ευτυχή συγκυρία ηχογραφήθηκε και μπορεί κανείς να την ακούσει στο δίσκο που κυκλοφορεί. Τελικά στο διάλειμμα ο Αλέκος Αλεξανδράκης έδωσε στον Μπιθικώτση ένα “ειδικό χάπι από το εξωτερικό” (ψίχα από ψωμί ήταν, δηλαδή πλασέμπο) κι έτσι ο μεγάλος τραγουδιστής συνήλθε. Ο Μποστ δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, σε μια εξαίρετη παρωδία των στίχων του Επιτάφιου.


Το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (μετέπειτα “Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης”) διοργανώθηκε στην Αθήνα από το ΕΙΡ το 1959. Πρώτο τραγούδι ήρθε το “Κάπου υπάρχει η αγάπη μου” του Μάνου Χατζιδάκη και δεύτερο το “Ξέρω ένα αστέρι” του Μίμη Πλέσσα. Και τα δύο τα τραγούδησε η Νανά Μούσχουρη. Ο Μποστ βρίσκει την ευκαιρία να απεικονίσει “Φεστιβάλ Ελαφρού Φαγητού” με ανυπέρβλητες παρωδίες των βραβευμένων τραγουδιών.


Από την ενότητα Σταυροφορίες του Μποστ, που συνήθως είχε επίκαιρες αναφορές, ένα διάσημο “πολιτικώς μη ορθό” σκίτσο, με την θεϊκή ρίμα “Θα έλθω μετά του Αλφόνσου, φέρε κι έναν συνάδελφόν σου”.


Οι εκλογές του 1961 πέρασαν στην ιστορία σαν εκλογές βίας και νοθείας. Πειναλέων και Ανεργίτσα προσπαθούν να ξεκολλήσουν τον Κυναίγειρο-Καραμανλή απ-ό το σκάφος της εξουσίας. Ο Μποστ εκφράζει σχεδόν τη βεβαιότητα ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Θα απογοητευόταν με το άνοιγμα της κάλπης -το αμέσως επόμενο σκίτσο του είχε τίτλο “Η νεκρανάσταση”.


Πάντα επίκαιρο…
Πηγή: www.sarantakos.com

image image

Πηγή: [b]www.eikastikon.gr[/b]