🎵 Τι τραγούδι ακούμε... τώρα!

οι στιχοι πρεπει να ναι κλεμμενοι απο ενα παραδοσιακο της Χιου .Η μουσικη ειναι τελειως διαφορετικη

2 «Μου αρέσει»

Η ιστορία με ανήλικο κορίτσι που χηρεύει δωδεκάχρονο, είναι ουσιαστικά πανελλήνια (για να μην πώ, πανβαλκανική), πολύ δύσκολο θα ήταν να διεκδικήσει η Χίος την αποκλειστική πατέντα. Μουσικές, βάζει η κάθε περιοχή ό,τι νομίζει ότι ταιριάζει. Να επισημανθεί βέβαια, ότι οι (οποιοιδήποτε) παραδοσιακοί στίχοι δεν κλέβονταν, ήταν πάγια τακτική της ελληνικής δημοτικής παράδοσης να «στήνονται» «καινούργια» τραγούδια με επαναχρησιμοποίηση γνωστών στίχων παλαιότερων τραγουδιών, αφού κανένας δεν είχε κατοχυρώσει μέσω της (τότε αχρείαστης και επομένως ανύπαρκτης) ΑΕΠΙ στίχους δημιουργημένους από τον ίδιον.

Να πούμε ότι στη Μυτιλήνη το τραγουδούν σ’ αυτό τον σκοπό, του Γαβαλά. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια να είναι όντως δικός του και να πέρασε μέσω δισκογραφίας στη ζωντανή πράξη. Οι στίχοι οπωσδήποτε όπως λέει ο Νίκος, πανελλήνιοι παραδοσιακοί.

Την εκτέλεση της Ρόζας δεν την ήξερα. Οι κιθάρες αριστούργημα!

1 «Μου αρέσει»

Βρε Περικλή, πασίγνωστη!

Εμένα πασίγνωστη μού ήταν της Ρίτας.

Δεν πειράζει, μορφωνόμαστε!

Οπως και το “δυο γυφτοπουλες στο βουνο”, δημοτικοι στιχοι πανω σε νεα μελωδια. Το ιδιο μοτιβο ακολουθει και ο γαβαλας στα τραγουδια του. Στιχοι και μελωδιες “δανεισμενα” απο την παραδοση, μαζι με δικη του δημιουργια-συμπληρωμα. Εχει αρκετα κομματια σαν συνθετης, δεν ειδα να τα εχουν βαλει σε κανα δισκο με το ονομα του ολα μαζι οπως και με τους αλλους.

Ε, ΄ντάξ’, τότε ήταν περίπου “όποιος προλάβει να τ’ αρπάξει”… Αλλά όλοι ήξεραν ότι αυτοί οι στίχοι δεν ήταν “του (όποιου…) Γαβαλά”.

μιας και είμαστε στη Πόλη και τα παράλια Μ. Ασιας, μια " Σμυρνιά στο παραθύρι", με τον Στέφανο Βέζο
(LP στην VASIPAP 1980)
Σμυρναίικα τραγούδια Νο 1 (1980 )

και

Σμυρναίικα τραγούδια Νο2 (1982)
εδω υπαρχει το Ρομβία ως
“Χόρα (Σόλο Ακορντεόν)”

A-1966122-1604524204-8709

https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?p=32858&sid=f3b047ee7c1f05cd45b30d419f1f01c2#p32858

και στο “Κλίκα”

3 «Μου αρέσει»
2 «Μου αρέσει»

“Μάγκα μου περαστικά σου”
του Στέλιου Χρυσίνη.
πρωτη εκτέλεση με τον Καζαντζίδη 1953

Μανώλης Δημητριανάκης: μπουζούκι, τραγούδι. Ανθούλα Μίχου: τραγούδι.
Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, μπαγλαμά. Παναγιώτης Αστεριάδης: μπουζούκι.
Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν
Γιώργος Κοντογιάννης: μπαγλαμά, τραγούδι. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μυστακίδης.

1 «Μου αρέσει»

Άλλη μία συνεργασία Ξαρχάκου/Γκάτσου:

Και για όσους ενδιαφέρονται, το πανεπιστήμιο Harvard έχει όλο το αρχείο του Γκάτσου, με πάμπολλα τραγούδια, πολλές φορές και σε μετάφραση:

https://gatsosarchive.org/

1 «Μου αρέσει»

μιας και το πήγατε στην παράδοση, σας παραδίδω .

Μιχαλη Καλλέργη 1902-1957(πατέρας του Νίκου Καλλέργη, εποχη Τσιτσάνη)τραγούδι.
Νίκο Καρακώστα 1881 η 1985- 1955(ο γνήσιος) στο κλαρίνο.
Θεόδωρο Τσάκωνα 1886-1973(ο ξακουστός λαουτιέρης).

βιογραφικα στοιχεία για τον
Μιχαλη Καλλέργη,
υπάρχουν στο rebetiko.sealabs

https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?t=5514

ΔΟΝΤΙΑ ΠΥΚΝΑ-ΛΑΜΠΡΟΣ-ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ-ΕΡΤ-1982
Μπάρμπα Τάσος τραγουδάει για λίγο…

Δημοτικά τραγούδια από τη Ρόζα Εσκενάζυ - Τάσος Χαλκιάς, κλαρίνο |Αρχείο Ε.ΡΑ., 1957|
Είχα κάποιες μέρες να μπω, ήταν και το φόρουμ που κόλλαγε, και με αναστατώσατε…

Τι ωραία φωνή… και τι ωραία η μουσική του τομπούλη…

Αυτο το κομμάτι, παρότι αγαπώ τη μουσική, βγάζει μάτι ως αδέσποτη μελωδία γιατί οι λέξεις είναι τραγικά παρατονισμένες
ΑπόψΕ
και
Αν θέλΕΙς

αναρωτιέμαι αν έχει ηχογραφηθεί με άλλα λόγια

99 % η μελωδία είναι αδέσποτη τούρκικη που κουβάλησαν οι Μικρασιάτες μουσικοί με τις (νοητές) αποσκευές τους, και για την ηχογράφηση και κατοχύρωση κυριότητας φτιάχτηκαν ελληνικοί στίχοι.

2 «Μου αρέσει»

Μέρα που’ναι Σήμερα
:greece:

images

1 «Μου αρέσει»

Τις προάλλες πέτυχα στο Δεύτερο ένα αφιέρωμα σε τέτοια τραγούδια: διασκευές προϋπαρχόντων τραγουδιών για τις ανάγκες του πολέμου του '40. Όπως τα «Παιδιά της Ελλάδος» είναι διασκευή της Ζεχράς.

Άκουσα λοιπόν και τη Φαληριώτισσα του Παπαϊωάννου! Δύο στροφές κανονικές, μία ή δύο σχετικές με τον πόλεμο, κι άλλη μία κανονική. Το ξέρει κανείς;

[Προσθήκη] Δε νομίζω να είχε ηχογραφηθεί τότε. Θα το έβγαλαν, υποψιάζομαι, σε καμιά επιθεώρηση, και κάπου σώθηκαν οι στίχοι κι από αυτούς βγήκε νεότερη εκτέλεση.